Kvan

For et par år siden havde vi en kvan (Angelica archangelica). Den stod under æbletræet og gjorde ikke meget væsen af sig det første år - men år 2 tog fanden ved den og den blomstrede med en imponerende krone af flotte skærme. Og så døde den! Vi lærte så, at det er den naturlige cyklus for en kvan...men vi havde ikke været så kvikke at gemme frø fra planten - vi havde kun høstet stængler til snaps (en meget aromatisk en af slagsen!). Så nu var den altså borte...indtil der her i foråret dukkede en lille plante op, som jeg længe ikke kunne bestemme om var en skvalderkål eller en kvan. Planten blev pottet og sat i 'karantæne' intil den var en meter høj - så var jeg ikke længere i tvivl, det måtte være en kvan!

Nu står den under æbletræet - og hvis ellers sneglene kunne lade den være, kan den få lov at vokse her. Og levere råvare til snaps.



Men vi har heldigvis også fået nogle frø at arbejde videre med. Dem fik vi da vi var på Hirtshals Museum for at blive klogere på bjesk - det ved de alt om her. De laver selv essenser, som man kan få hældt på sin medbragte Brøndum, og mange af de planter de bruger avler de selv i haven - bla. kvan. Museumsdamen var så venlig at give os en skærm med, så nu er de næste mange generationer af kvan sikret!
Frø fra Hirtshals Museum
Opskrift på kryddersnaps: Til essens til snaps 1 del blade med lidt stængel af 2. årsplanter til 10 dele Brøndum/vodka. Trækker 5-10 dage inden filtrering.
Man kan også bruge roden; her er forholdet 1 del rod i skiver til 3 dele alkohol.

Fortyndes ca. 1:10

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0