Gå videre til hovedindholdet

Havens urter

Urtebedet i april

Urtebedet i april - siveslangerne er næsten dækket om sommeren.
Samme bed her i slutningen af maj

Samme bed her i slutningen af maj - oreganoen er eksploderet!

Hele urtebedet

Den del af staudebedet der støder op til skuret er vores 'nyttehave'. Her vokser krydderurterne og lidt bønner/salatærter, hvidløg, etageløg og asparges. Aspargesene er sat i år (havde en enkelt sidste år, er nu suppleret med 10 planter). De skal helst ikke høstes af de første 2 år - så vi må vente på asparges til 2014... Hvidløgene er også først sat her i foråret, så dem forventer jeg ikke det store udbytte af i år.

Vi har flere slags timian, især citrontimianen er god, bla. til snaps. Purløgene er sat i bundter og høstes ét bundt af gangen. På den måde undgår man de kedelige 'stubbe' ind i mellem. Vi har også flere slags mynte: Mentha Peperita, Mexikansk Mynte (nysået) og en anden stærk slags der ligner estragon og sender rodsud i alle retninger! Der er også rigtig estragon, salvie , oregano, løvstikke. Alt sammen noget der har overvintret i flere år nu. Vores rosmarin blev sat i potte sidste efterår og boede i bryggerset - det kommer den også i år. Persille er købt og sat ud både her og i plantekasser. Dilden har indtil nu ikke rigtigt villet lykkes i denne have...har forsøgt alt. I år er der dog håb der er i hvert fald masser af små planter (af sorten Pikant) og jeg har eftersået med en ny sort, 'Elefant', der skulle blive 120 cm høj og blomstre sent. Lige hvad jeg har søgt!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…

Flager med kvan

Endnu en hilsen fra sommeren: Kandiseret kvan (Angelica archangelica)! Jeg synes det er rigtigt sjovt at "konservere" havens frugter, bær og grønt, så man nu her midt i den mørkeste tid på året kan finde dem frem af gemmerne og få opfrisket minder fra dengang da luften var lun og nætterne lyse.

Således har jeg jeg set frem til at kunne åbne glasset med kandiseret kvan og igen nyde dens helt særlige duft. NU skal det være - og det er for at lade de smaragdgrønne stilke indgå i noget af julens bagværk: Sprøde flager med kvan. Opskriften finder du nederst på siden.

Flagerne er lette, sprøde og helt porøse med små karamelagtige bid fra cocktailbærrene og kvanen. Kvanens fine aroma forsvinder desværre ved bagningen, men man får små strejf af smagen når spiser sådan en kage - eller fem...



























































Sprøde flager med kvan
225 g blødt smør
125 g florsukker
125 g kartoffelmel
125 g hvedemel
30 g kandiseret kvan
30 g røde cocktailbær

Trilles i rulle som lægges på køl min 2 timer. Skæres i 5 mm ty…