Tag over hovedet - til insekterne

Det er koldt og vi trækker indendøre i varmen. Godt vi ikke bor dér - udenfor! Men nogen er jo henvist til det liv (og her tænker jeg ikke på de stakkels hjemløse). Jeg har de små kryb i tankerne. 



Ikke fordi jeg synes særligt godt om dem - de gnasker i mine blomster, laver huller i mine mure og lægger afkom i mine frugter og bær. Men - de æder jo også nogle af de andre insekter som måske gør mere skade. Og så er de jo også lækre snacks til havens fugle, og dem vil jeg jo gerne tiltrække. Så! I år har jeg været lidt opmærksom på at lave nogle hyggelige kroge hvor krapylet kan overvintre - om de vil det vil tiden vise.

Da jeg klargjorde tulipanløgene efter tørring, gemte jeg toppene samt andre afklip af bla. hortensiablomster. Jeg tænkte, at det lige var noget fyld til et insektbo af den helt enkle slags.

Nogle potter blev fyldt og ligger nu rundt omkring i kroge af haven - klar til at give ly til de før omtalte krapyl.

Denne foderautomat er nu omdannet til insekthotel. Fuglene gad ikke spise af den (har aldrig forstået hvorfor?) og den var egentlig dømt til skraldepladsen. Men nu får den en chance til - hvis den tjener det nye formål!

Næste år må jeg lave et "rigtigt" insekthotel, men nu er der da taget lidt hul på løjerne.

Hold varmen derude!


Kommentarer

  1. ja kære Henrik. Du har dig ret. Indsekterne glemmer jeg i hvert fald. Fodrer fugle med alverdens godt, men de små hjælper som gør meget godt, glemmes i den her tid, det må jeg da indrømme. Jeg ved at jeg flere steder har blade liggende hvor der er leben under dem, og jeg har da bare tænkt at de kravler dybere ned i jorden.
    Men direkte indrettet steder til de små, jeg har ikke tænkt ind.
    Og hvis det du gør skaber en forandring så synes jeg da også at der være mere opmærksomhed omkring det, så jeg håber at du sener vil vise hvad der sker i de forskellige insektbo
    Kh.
    Kirsten

    SvarSlet
    Svar
    1. Insekterne klarede sig jo også gennem vinteren før sådan nogle tosser som mig lavede insekthoteller. Men eftersom der sprøjtes på livet løs og vi har de store områder med monokulturer, så er tiden nok kommet til at man må gøre lidt ekstra for at de kan finde frem til netop DIN have og vi skulle også gerne have så mange forskellige arter som muligt tilstede. Vi får se!

      Slet
  2. Biodiversitet. Om det så er de bedste og gavnlige insekter der overlever på denne måde, det ved vi vel ikke rigtgt noget om. Men under alle omstændigheder så er liv i haven jo selve essensen, der skal insekter til. Lige i sidste øjeblik med den vinter der nu truer med -15 grader og sne, uff de er grumme tider for de derude.
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Har haft de forskellige bo stående ude de sidste måneder, så krapylet har i hvert fald haft chancen for at rykke indendøre. Om det så er de "gode" der overlever...det er der nok ingen garanti for. For som med så meget andet er det jo mængden/antallet der afgør om de er en gave eller en plage :-)

      Slet
  3. Spennende blogg du har. Gleder meg til å følge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have Sara - velkommen til :-)
      Har også været forbi din blog og er meget imponeret af de fotos du tager - meget smukke!
      Hilsen Henrik Havehjerne

      Slet
  4. Det kalder jeg overskud!!! Også at huske insekterne...meget fornemt må jeg sige! Her fodres fuglene og der er kvasbunker til pindsvin (og måske insekter, hvis jeg skal pudse glorien;0)). Fuglene er helt gale af sult og intet sne i haven står uberørt hen...de tramper rundt de solsorte efter nedfaldne rester af æbler og frø i fedt. Men tak for dit indlæg....elsker når haven lige bliver det lidt mere end bare fremvisning af skønhed, men også bevidsthed om, at haven i sig selv er en lille del af den verden vi skal passe på. Tak...det tror jeg også insekterne siger:0)
    Varmende hilsner fra Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Tja, helt så meget overskud krævede det nu ikke. Faktisk er en del af dette eksperiment en test af, om det mon er nok at tilbyde ly og læ, hvor krapylet kan krable hen uden at fugle og andre kan følge med... og det behov er ret enkelt at tilgodese.
      Lyder som om dyrelivet trives hos dig og jeg er sikker på at der nok skal være en krog til insekterne hist og her også - måske endda som take away bragt til døren til et sultent pindsvin til foråret :-)

      Slet
  5. Vilka bra och enkla tips, för insekterna behövs!
    Hittade till din blogg eftersom du lagt dig som följare hos mig. Glad för det!
    Ha det så gott
    Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anette! Tak fordi du kiggede forbi :-)
      Kan se at vi også har fundet hinanden på Istagram. Bliver spændende at følge dig :-)

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0