Gå videre til hovedindholdet

De sidste æbler, henkogning og tærte!

Tid til at høste de sidste æbler! På espalierne var det Rubinola Balkon, der sad tilbage - nu med en fantastisk orangerød farve. De andre var fra det gamle træ med Ingrid Marie. Som det fremgår at billedet er de høstet lige tidligt nok til at de har fået den flotte røde farve. Men sådan måtte det blive - de begyndte at dratte af træet og da jeg forsøgte at plukke de helt modne, slap de andre også grenene. Og med betonsten og junglen af Hortensia og andet godt under træet ville de være tabt hvis de alle faldt af sig selv. Men de var jo så også plukkemodne. Så en hurtig beslutning blev at redde så meget som muligt nu, også satse på at lade æblerne modne det sidste i kasser på loftet.

Resultatet blev et par kasser med KÆMPE Ingrid Marie - noget af en kontrast til sidste år hvor vi ikke fik et eneste. Ser ud til at den nye rutine med beskæring endelig bærer frugt - bogstaveligt talt!!!

Nu er de så sorteret og fordelt i flere kasser så de ligger pænt i ét lag og placeret på loftet.


Af de først høstede æbler har vi kogt mos i flere omgange - det kan bruges til så mange ting i køkkenet! Det sidste batch har jeg desuden henkogt - første forsøg med den konserveringsmetode. Spændt på om det kan holde sig og om smagen forbliver ok?



Der må selvfølgelig også bages noget - de mindre pæne æbler kan jo passende stoppes i en tærte...kommer også nogle af vores blåbær i ...og på den måde er det jo NÆSTEN sundt at synde  :-)
Opskrift følger nederst på siden!






















Ingredienser:
2 Æg
180 gram sukker
100 gram smør, smeltet
120 gram hvedemel
korn fra 1/4 stang vanilie
 ca. 3 æbler
ca. 1 dl blåbær
1 håndfuld mandler, usmuttede
5 spsk. sukker
2 spsk. vand

Smør/rasp til form.

Pisk æg, sukker og vanilie sammen. Tilsæt smeltet smør og mel, rør dejen sammen og bred den ud i en smurt, raspdrysset tærteform (26 cm i diameter). Skræl æblerne, skær dem i stykker, fordel dem over dejen og tryk dem lidt ned i massen. Fordel blåbærrene og giv også nogle af dem et tryk ned i dejen. Drys med hakkede mandler. Kog sukker og vand til en sirup og dryp den ud over kagen. Sæt formen i ovnen på nederste rille ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 30 minutter.

Kommentarer

  1. Jeg har læst, at æblerne kan modne videre ude i haven i kasserne, så det er nok tidligt nok at få dem på loftet.

    SvarSlet
  2. Mon det er for at få lys at de skal stå ude? Jeg er dog lidt bekymret for frosten, som de vel ikke har godt af når de er plukket?
    Har i øvrigt læst at netop Ingrid Marie faktisk først udvikler sin smag flere uger efter at det er plukket - så åbenbart er "lagring" det helt rigtige...

    SvarSlet
  3. Dejligt med æbler, hel klart en mangelvare i vores have, men i et lejet hus kommer der altså ikke frugttræer i jorden. Tarte tartin er også værd at lave.........

    SvarSlet
    Svar
    1. Joh, klart at du foreslår en FRANSK tærte! Og ja, sådan en fætter skal jeg da prøve at lave, nu da vi har så mange æbler at øve os på. Klogt at vente med at plante frugttræer til I selv kan høste frugterne - bogstaveligt talt!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

NYT GRILLKØKKEN

Hvis ikke man skulle grille en masse i netop denne sommer, så ved jeg snart ikke hvornår det skulle være. Når man (som jeg) ikke har en overdækket terrasse eller et andet sted, egnet til at stå i ly for regnen, så er det bare dejligt at det for engang skyld har været en tør sommer. Ok, måske liiiige FOR tør, men med en gasgrill kan det da vendes til i hvert fald en god ting: grillmad!
Jeg har nu fået en grillplads. Ikke et udekøkken, for det kræver efter min mening adgang til rindende vand, og det har jeg ikke lige ved hånden. Men en grill har jeg, og nu også et godt bord at sætte fra på, som også kan tåle varme ting.

Som om det ikke var nok er der nu også installeret en induktionskogeplade, som kan hives frem af en lem i bordet, hvis man skal have kogt nogle kartofler. Eller krabbeklør. Eller porchere østers. Som man nu gør en sommeraften! Med godt med rosé i glasset og hyggeligt selskab.

Der er jo ikke meget plads i haven, men vi har længe savnet en god arbejdsplads ved grillen, og…

VIGTIGT HAVEUDSTYR - SOLVOGNEN

Det er vigtigt med det rette grej, hvis man vil have den fulde fornøjelse af den tid man lægger i haven. Spaden skal være skarp og med et godt greb. Beskærersaksen ligge godt i hånden. Og liggestolen god for øjet og egnet til location for indtagelse af kølige drinks!
Sådan en liggestol (eller solvogn er det rettere) har jeg nu. Efter et laaaaaangt tilløb har jeg fået indkøbt et af havens vigtigste møbler. Den forgænger var en hvid plasticsag, som havde gjort det godt og som udmærkede sig ved at kunne klappes sammen og stuves af vejen om vinteren. Eller bare når sommeren var mere normal dansk, med sjaskende regnvejr i ugevis. Den valgte nye model kan ikke klappes sammen, så jeg forudser at den kan regne med at skulle stå ude året rundt.
Det er nu lidt med vilje, for jeg ser for mig at den kan få en ekstra funktion som "udstillingsbænk" i foråret til krukker med tulipaner, og måske også til noget pynteligt i efterårs og -vintermånederne. Grene med lys måske? Lanterner? Who kno…

På HAVEFOLKET: EN SMUK LINDEALLÈ

Snart et stykke tid siden denne artikel var på - men den handler om et ganske særligt sted, så jeg vil lige linke til den herfra! "En kedelig stribe asfalt kan forvandles til et stykke vej, som man vil nyde at slentre langs, som får omgivelserne til at rette ind, og som endda er et jagtslot værdig. Vi skal besøge en allé og se, hvad sådan en række træer kan gøre for os - og for asfalten."

Læs artiklen her