Gå videre til hovedindholdet

Naturgrund - eller naturhave?

Familiens sommerhus er beliggende på en skøn naturgrund - som så mange sommerhuse. Og så er der vel ikke tale om en have, vel? Landskabet er præget af hedens jordfarver og granernes mørke grønne.


"Natur" eller ej. Grunden er i hvert fald iscenesat som en have. Med adkomsten som en snoet sti der gradvist afslører huset på næsten japansk vis.

Der er jo også andre blomster og træer når man kigger nærmere efter. Nogle tilføjet, som klitrosen og margueritter. Andre er de der hører hjemme i landskabet, men som nyder godt af ekstra læ omkring huset.






Grunden møbleres også som en have, med siddepladser på særlige steder: med den gode udsigt, læ krogen. Som noget helt specielt: jernstolen placeret som en trone i lyngen.
Og hængekøjen i skyggen!



 Selv om det ser så ens ud det hele er der stoflighed i masservis når man ser nærmere efter: mos, lav og strå giver masser af forskellige strukturer og farver!



Kommentarer

  1. Hvor hyggeligt - og fint at du zoomer ind på detaljerne for os.

    SvarSlet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…

Flager med kvan

Endnu en hilsen fra sommeren: Kandiseret kvan (Angelica archangelica)! Jeg synes det er rigtigt sjovt at "konservere" havens frugter, bær og grønt, så man nu her midt i den mørkeste tid på året kan finde dem frem af gemmerne og få opfrisket minder fra dengang da luften var lun og nætterne lyse.

Således har jeg jeg set frem til at kunne åbne glasset med kandiseret kvan og igen nyde dens helt særlige duft. NU skal det være - og det er for at lade de smaragdgrønne stilke indgå i noget af julens bagværk: Sprøde flager med kvan. Opskriften finder du nederst på siden.

Flagerne er lette, sprøde og helt porøse med små karamelagtige bid fra cocktailbærrene og kvanen. Kvanens fine aroma forsvinder desværre ved bagningen, men man får små strejf af smagen når spiser sådan en kage - eller fem...



























































Sprøde flager med kvan
225 g blødt smør
125 g florsukker
125 g kartoffelmel
125 g hvedemel
30 g kandiseret kvan
30 g røde cocktailbær

Trilles i rulle som lægges på køl min 2 timer. Skæres i 5 mm ty…