Gå videre til hovedindholdet

Om Havehjernen - og haven


Haven
Denne blog handler om årets gang i en lille have i landsbyen Ballum ude vestpå, ved Vadehavet. Det er på mange måder en udfordring at lave have her: Vinden blæser altid - og tit kraftigt! Der er salt i luften. Jorden er tung og lerrig. Solen står på hele dagen - men der er fuld skygge fra sidst på eftermiddagen. Udsigten er flot, med 180 grader vue ud over marker og skov, som man gerne vil bevare - men samtidig ønsker man læ og privatliv i haven. Det er et fritidshus, så der kan ikke vandes, nusses og passes i tide og utide. Og der er sikkert en masse andre bindinger vi har glemt nu...

Ønsket var en have, der var nem at vedligeholde og som kan give max nydelse i form af blomster, lidt frugt og grønt, skiftende farver, fugle og insekter. Det er sådant set lykkedes! Men der er så mange detaljer og valg som efterhånden blev svære at huske. Hvornår flyttede man hvad, hvorhen og hvorfor? Hvad lykkedes og hvad lykkedes ikke? Derfor denne haveblog!

Desuden er det faktisk ganske sjovt at se hvordan haven udvikler sig over tid og gennem årstiderne - kender du det?

Grunden
Grunden er ganske lille og består af en forhave, der i dag er befæstet med herregårdssten, et bed langs den østvendte gavl langs indkørsel, og endelig selve haven på små 120 m2, hvoraf en stor del består af en terrasse -også med herregårdssten. Alt i alt et højintensivt havebrug - velkommen til!





Havemanden

Hjernen bag HAVEHJERNEN hedder Henrik Mikaelsen. Jeg er årgang 1970, uddannet arkitekt MAA fra Arkitektskolen i Aarhus, By & Landskab. Har en fortid som møbelsnedker, som bla. har ført mig forbi Aalborg Teaters Snedkersal, men jeg er vist ikke nogen handyman - nok mere generel life hacker. Nu fyldes dagligdagen af job som projektleder og proceskonsulent. Jeg er så også havemand - en af den slags, der ikke interesserer sig for latinske plantenavne, men som har en dyb facination af menneskeskabt natur - både i form haver og landskab. Strukturer, former, farver og processer, som vi ser det omkring os overalt. Det har altid interesseret mig, men jeg har først fået fingrene i jorden for nogle år siden. Og har fået lyst til MEGET mere!




Populære indlæg fra denne blog

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…

Syltede græskar - ny opskrift

Det er nu nogle uger siden vi så græskar overalt. Halloween. Efterår... Nu er vi videre - det er julen der står for døren. Og det er så også nu, jeg kan prøvesmage årets syltede græskar! Jeg elsker dem! Sur-søde, med tilpas "knas" og superflot farve.

Naboen har igen været så generøs at sponsorere et af de hersens halloween-græskar. Jeg har prøvet at sylte "rigtige" gammeldags græskar, men jeg synes faktisk ikke de er lige så gode. Formentlig fordí kødet er tyndere - de bliver ikke så ensartede sprøde, men i stedet mere hårde i det. I år har jeg prøvet en ny opskrift - og nu hvor jeg har smagt på varen kan jeg sige: det er den bedste jeg har prøvet!

Man starter med at lade stykker med græskar trække i et døgns tid (se lagen nedenfor). Det er klart en fordel hvis stykkerne har nogenlunde samme størrelse og facon. Opskriften er til 1 kg renset græskar.
Et tip fra Fru Plum: Brug en sauterpande når du koger græskaret - det er meget nemmere at fiske stykkerne op når de e…

De sidste æbler, henkogning og tærte!

Tid til at høste de sidste æbler! På espalierne var det Rubinola Balkon, der sad tilbage - nu med en fantastisk orangerød farve. De andre var fra det gamle træ med Ingrid Marie. Som det fremgår at billedet er de høstet lige tidligt nok til at de har fået den flotte røde farve. Men sådan måtte det blive - de begyndte at dratte af træet og da jeg forsøgte at plukke de helt modne, slap de andre også grenene. Og med betonsten og junglen af Hortensia og andet godt under træet ville de være tabt hvis de alle faldt af sig selv. Men de var jo så også plukkemodne. Så en hurtig beslutning blev at redde så meget som muligt nu, også satse på at lade æblerne modne det sidste i kasser på loftet.
Resultatet blev et par kasser med KÆMPE Ingrid Marie - noget af en kontrast til sidste år hvor vi ikke fik et eneste. Ser ud til at den nye rutine med beskæring endelig bærer frugt - bogstaveligt talt!!!
Nu er de så sorteret og fordelt i flere kasser så de ligger pænt i ét lag og placeret på loftet.

Af de …