KØKKENHAVEN PÅ GRÅSTEN SLOT

Herregårde, slotte og store køkkenhaver hænger sammen. Det er store husholdninger, hvor haverne har fyldt tallerknerne op med frisk grønt og eksotiske frugter. Ikke kun for at mætte, men også for at brilliere over for andre: er der noget, der kan signalere storhed som en sjælden grønsag på bordet?
Sådan har det også været på Gråsten Slot i mange år. Man har haft en køkkenhave og gartneri, men den har ikke været tilgængelig for offentligheden, som resten af slotshaven har været i mange år. Måske derfor er køkkenhaven så blevet lidt forsømt? Den kongelige familie er jo heller ikke mange uger på slottet, så behovet for meget selvforsyning er der ikke rigtigt. Men Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen kunne til gengæld se et behov for en turistattraktion og noget, der kunne booste den lokale stolthed. Dermed blev der sat skub i planerne for en renovering af køkkenhaven og at åbne den for offentligheden.Derfor kunne den "nye" køkkenhave åbne sidste år, midt i en corona-tid. Netop pga. corona kom jeg ikke afsted til Gråsten, men i dag er det lykkes! Som mange andre slots-køkkenhaver består en stor del af haven af frugttræer, der skal formes og espalieres på forskellig vis. Ting må gerne tage tid i en slotshave. De må også gerne være dyre og besværlige. Selv de store plantebede behøver ikke kun være effektive, de må også gerne være smukke og dekorative. Så de er tilplantet i fine mønstre og farvekombinationer - en potager, en dekorativ køkkenhave. 


Som sagt skal haven ikke rigtigt brødføde en kongelig familie, så faktisk er mange af bedene mere til pynt og med flere blomster end grønsager. Men det er jo også en have i udvikling, så det kan man jo ændre på fra år til år. 

Det er straks sværere med træerne, her fanger bordet. Det er skønt, at man har valgt at espaliere mange af træerne, for det er noget de fleste af os bliver lidt facinerede af. Spændende at følge hvordan de professionelle gør, her kan man lære meget ved at se hvordan man starter på den slags formgivning.

Man går ind i haven ved et fint stråtækket hus, som er tilføjet et stort orangeri. I huset ligger en lille butik og en cafe - og det er en god ting når man er på havebesøg. Ved siden af ligger de gamle, smukke drivhuse, men jeg er helt vild med det nye paradehus. Her kunne jeg bo, jeg kan sagtens se det som en bolig til min lille familie. Faktisk tror jeg mange ville bytte deres parcelhus til sådan et glashus hvis de kunne.

Glæder mig til at gense køkkenhaven igen om nogle år, så er den modnet og alle de forskellige elementer vil være tættere på den form til de var tiltænkt. 


Er du på INSTAGRAM? Du kan følge mig der, hvor jeg løbende poster billeder fra haven eller fra de haver og steder jeg besøger. Min profil hedder henrik_mikaelsen_havehjernen og du finder den lige HER


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

Rhododendronhaven i Rens