Gå videre til hovedindholdet

Glædelig Jøl 2015

Så kom vi på den anden side - dagene vil nu blive længere, lyset vende tilbage, stærkere og varmere dag for dag. 


Ved denne tid plejer jeg at hjælpe tingene lidt på vej med den rituelle afbrænding af sommerbuketten. "Sommerbuketten" er typisk blevet indsamlet i ferien, når sommeren er på sit højeste. Den er traditionen tro lavet af lyng, revling og mosepil, og står stille og roligt og tørrer ind mens lyset svinder og dagene bliver kortere og kortere. Indtil vi når til vintersolhverv, hvor den knastørre buket futtes af med en voldsom sprutten!


Men ikke i år. For i år druknede en god del af ferien i regn. Og det at lave en buket til minde om sommeren var ikke rigtigt dét der var brug for...det var lissom traumatisk nok i forvejen. Men nu mangler buketten. Så ingen futten af i år. I stedet er det med at nyde alle lysene rundt om i de små hjem og byens gader og stræder. Ikke mindst her i juletiden - glædelig jøl og snart glædelig jul!

Kommentarer

  1. Kære Henrik
    Jeg vil også ønske dig en glædelig jul, og ja nu kan det kun gå den anden vej - dagene bliver længere som dagene går og selvom det går ganske stille, så går det alligevel fremad. Jeg håber at tiden vil give os mere af det gode vejr end regn blæsevejr. Og håber jeg at sommeren vil bidrage med en sommer buket så du igen til næste jul kan gennemføre dit ritual.
    Kh.
    Kirsten

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Kirsten - hvis det milde vejr fortsætter på denne måde kan vi måske få et tidligt og varmt forår? Gerne efterfulgt af lunde sommerdage!
      Glædelig julehilsner fra Henrik Havehjerne

      Slet
  2. Troede faktisk først du havde en trykfejl i jøl, men næhh nej:-))) skønt ritual.
    Rigtig glædelig jul herfra!
    Hilsner fra Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anette! Nej, det er ikke en tyrkfjel :-)
      Glædelige julehilsner fra Henrik Havehjerne

      Slet
  3. Det var da en spændende tradition, og mon ikke I selv har fundet på den. Håber på mange varme sommerdage, så traditionen kan gentages til næste år.
    Også glædelig jul herfra.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elna! En ganske selvopfunden tradition - som alligevel har mange ligheder med andre lys-ritualer. Om det så virker, så vi får nogle dejlige sommer dage? Ja, det må tiden vise!
      Glædelige julehilsner fra Henrik Havehjerne

      Slet
  4. Beklager, den regnfulde sommer vil ikke gøre den traditionelle buket. Jeg ønsker dig en glædelig jul. Hilsen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-)
      Vi håber på en bedre sommer om nogle måneder!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…