Gå videre til hovedindholdet

Lavendelduft i hus og have


Dufte! Det er noget af det jeg savner ved havelivet i vinterhalvåret. Der er masser af dufte INDENDØRE - især i julen - men duftesansen bliver ikke stimuleret så meget UDENFOR. Men det begynder nu i takt med at træer og blomster så småt springer ud.
 

Lavendlerne har også fine skud og det plejer at være mit tegn til at nu skal de klippes ned. Jeg plejer at give dem en tæt barbering her i marts måned, det holder dem tætte og fyldt med de fantastiske, duftende blomster når vi kommer længere hen på sommeren. Faktisk plejer jeg at klippe dem temmeligt langt ned...i år slipper de med en lidt mere moderat studsning, for dele af dem er ret pressede af vinden der kommer susende om hushjørnet. Det tankevækkende at se hvor meget det påvirker væksten af selv sådan en robust plante som lavendel.


Men mens man nu klipper løs så bliver man indhyllet i den skønneste duft af lavendlernes æteriske olier. Jeg måtte da bevare den duft lidt endnu, så jeg samlede afklippet med de mest fremskredne skud som små buketter, der nu spreder lidt sommerduft på badeværelset. Herligt - glæder mig til blomsterne om nogle måneder.


Kommentarer

  1. Det var da en fantastisk idé. Og jeg synes faktisk det grålige løv er smukt! Desværre har jeg smidt mit afklip væk, men må huske det til næste år!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nogle fine små bundter der kommer ud af det - og som en bonus kan de benyttes som optænding i brændeovnen når der ikke er mere duft tilbage i dem!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…