Gå videre til hovedindholdet

Haven indenfor i julen 2013, I

Julen er hyggelig! Sådan er det bare - men det skyldes jo også at vi gør os umage for at skabe en stemning omkring den med lys, dufte og farver.

Nu er jeg jo en af dem der IKKE vægter selve helligdagene særligt højt, men vil meget hellere markere solhvervet og at vi nu er i den mørkeste tid. Et mørke vi kan fordrive lidt med netop at skrue op for lyset og varmen med levende lys, pynt og dejlig mad LANGT ind i februar og med start i oktober!

Men nu til julen i år: Fik ikke lavet så mange dekorationer som jeg plejer og først meget sent. Men som altid er de primært baseret på de ting haven og skoven kan bidrage med - i år med meget fyr (nu da de små fine grene fra toppen af træerne pludselig var tilgængelige fra de faldne træer i stormene).

Her først et lille "sofastykke" lavet af fyr, Hortensia, lærk, revling, kogler fra el, Skt. Hansurt og endelig lidt forgyldte hørkapsler og kugler.





Kommentarer

  1. Sikken hvor du hygger Henrik.
    Det ser dejligt ud :-)
    Kan se at du har fået fingrene i Plums jul. Er den god?

    SvarSlet
    Svar
    1. Plums Jul er... meget "Plumsk"!!! Med det mener jeg, at den er skrevet med hendes sædvanlige humor og afslappede stil - samtidig med at hun øser af sin enorme viden om mad, madkultur, krydderier. Samtidigt er det så også en samling af opskrifter på ALT du kan tænke dig af julemad og julebag og -drikke. Fra mange kulturer end blot dansk. Og får lige nytåret med også! Så et godt køb - tror jeg har glæde af den mange år endnu :-)

      Slet
    2. Jamen så er det da afgjort, den må jeg have fat i til næste år :-)

      Slet
  2. Hej Henrik, Skøn buket med haven materiale, ikke sådant overgjort..... Jeg har det lidt ambivalent med julen, kan egentlig godt lide selvehøjtiden, men er ikke rigtig så meget for alle "tvangsarrangementerne" der lige bliver langet hen over disken som vi jo gerne skal deltage i......julestue, juleklip med juletræstænding, juleindkøb med mange mennesker,(gudskelov for nettet) altsammen tager tid væk fra at familien selv kan være sammen om nogle ting i denne tid. Derfor tror jeg også at selve vendpunktet især for mig er den 21/22 dec, hvor jeg nu ved det går fremad igen og der kommer ikke flere must attends, men det vi selv vælger og har lyst til. Faktisk har vi igennem flere år "trukket stikket" omkring den 19-20 dec, når vi nu har muligheden. Og herfra nyder jeg det i fulde drag. Hils Otto fra os og ønsk glædelig jul med ønsket om et godt nytår uden flere storme
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. I de voksnes verden har "julekalender" en HELT anden betydning! Glædelig bagjul og ønske om et godt nytår til Jer ;-)
      ...fra O og H

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…