Nu er alle blade snart faldet af æbletræet og strukturen træder igen frem efterhånden som det grønne forsvinder. Sommerens sky af kraftige grønne blade er på retur og den store masse, der gav kølig skygge i de varme sommerdage, lader nu igen lys trænge gennem grenene og ned til underskoven af Hortensia, Kvan og Violfrøstjerne.
|
Træet her i november |
Træet har i år ENDELIG givet frugt igen - store flotte æbler. Så det gik uden sommerbeskæring. Havde ellers en plan om at begrænse antallet af vanris ved at fjerne dem i løbet af sommeren. Men må erkende at det kræver helt særlige talenter. Ikke det at svinge saksen - det kan alle - men at SE hvor man skal slå til er praktisk talt umuligt når man står med hovedet oppe i sådan en trætop. Man (jeg) mister ganske enkelt orienteringen og kan ikke se hvad der skal væk og hvad der skal blive. Så det bliver til 1 årlig beskæring - februar eller marts! Typisk en kold fornøjelse, men så er det nye haveår jo ligesom i gang. Og det er unægteligt noget nemmere at se hvor snittet skal ligge.
|
Snoren markerer hvor der skal saves til februar. |
Men, men...i år har jeg dog været så snu at markere hvilke af de større grene der kan ryge og hvor snittet skal ligge. Ulempen ved vinterbeskæringen er jo at man skal være udstyret med enten en god hukommelse eller en god fantasi for at kunne "se" hvordan en gren tager sig ud med blade og den nye sæsons vækst... Det kan være svært sådan en vinterdag! Og jeg har i hvert tøvet mere end en gang inden sav og saks har fået lov at arbejde sig igennem en gren. Nu har jeg så bundet snore på de grene der skal væk - de kan fjernes uden at forstyrre træets proportioner og må vige til fordel for mere lys ind under kronen. Kom forår så vi kan komme igang!
|
Træet efter beskæring i marts |
|
Nogle af de flotte æbler - Ingrid Marie |
Det er faktisk en god idé med snorene. Det er nemlig uligt nemmere at beskære med blade på træerne, men også meget besværligt. Spændende at se om det giver pote og flere og større frugter på træet.
SvarSletAltid hjerteskærende at klippe og skære i et træ. Så godt hvis man kan føle sig mere sikker på at man fjerner de rigtige grene :)
SletGod lørdag fra Henrik Havehjerne
Martsbeskæringen ser da helt god ud, i vore kolonihave beskar vi altid i denne paraplyform, hvor de lange 1 års ris blev klippet af i forholdet 2/3 helt væk 1/3 klippet til 3-4 knopper, nye 2års afkortes til igen 3-4 knopper, disse skud bærer så æbler på 3 års skud.
SvarSletMen det er et rigtig klippearbejde. både sommer og vinter.
Hej Henrik
SvarSletVi er stadig i en proces med at bygge træets krone op og få balance i træet. Det blev kraftigt beskåret og udtyndet for 4 år siden, og nu bruger vi det enkle princip at der højest må være 3 skud i hver forgrening og de afkortes til 2-3 knopper. I virkeligheden er det kun det ene skud der skal bevares - de øvrige er kun "forsikring" indtil 3. eller 4. år hvor grensættet fjernes helt. Det er så også derfor vi først nu begynder at få æbler på træet igen. Men der skal mange snit til - så man skal huske at slibe sin saks!
Søndagshilsen fra Henrik Havehjerne
Det er da en virkelig god ide at afmærke de grene der kan fjernes, vi burde også beskære vores paradisæbletræ, det er blevet alt for stort..... men det er nu ikke så nemt at gøre det rigtigt.
SvarSletHej Sussi
SletNej det er ikke nemt - men har hørt en klog mand sige, at hvis man er i tvivl: Så klip! Hvis man klipper en forkert gren af vil der komme en ny...men det kan jo godt nok tage nogle år :-)))