Gå videre til hovedindholdet

Græskar - en forunderlig frugt

Regn og rusk! Nu er det ved at være alvor med det efterår. Ser på staklerne, der forsøger at trodse elementerne for at få hængt valgplakater op... Behøver de altså ikke gøre for min skyld.

Har nemlig travlt med så meget andet: har fået 2 kæmpe græskar af naboen, som har pyntet uden for døren i nogle uger. Nu har det ene fået lidt kreativt skamfering, mens det andet bid for bid er blevet omsat til suppe, tærte og syltede græskar. Og der er stadig halvdelen tilbage. Skulle man gøre noget alvorligt ved sult i verden må jeg hermed anbefale græskar! Synes det er nogle forunderlige frugter (det er en frugt, ikke?), som jeg helt sikkert skal have nogle af når jeg får noget mere jord at boltre mig på.

Ville egentlig lave en lygtemand af det græskar, der blot skulle pynte - men har oplevet at de ikke holder så godt når man laver alle de huller i skallen. I stedet har jeg ridset i overflade, og lavet en drabelig edderkop inklusiv spind. Kom i tanke om at jeg i gemmerne havde et gammelt sæt "knive" til at skære i linolium med (til linoliumstryk). Viste sig vældig velegnede! Stregerne lyser op når man sætter lys i, vældig flot, men det lykkedes mig ikke at få et billede der kunne gengive det.

Opskrifter følger længere nede. Ha en god efterårsstorm de kommende dage!


Syltede græsker - af den søde slags
Kog:
2 1/2 dl eddike
500 g sukker
1/3 stang vanilje
2x3 cm frisk ingefær
per 1 kg græskar (skåret i 5 cm lange stykker)
Kog til græskarene er klar i det. Hæld på skoldede glas. Tilsæt evt. Atamon til vædsken inden du hælder den op.

------------------------------------------------------

 Nem græskartærte
1 syrligt æble
Nok græskar til at dække tærten...
1/4 l piskefløde 38 %
1 portion sød mørdej (ja, jeg har brugt en købt)
4 spsk rørsukker
stødt kanel

Skræl og skær græskar og æbler i tynde skiver. Rul dejen ud i ½ cm tykkelse, og læg den i en tærteform. Bliver en tynd tærte, så kan også bare lavet på bageplade og skæres ud i snitter.
Læg skiver af græskar og æbler i dejen og drys med kanel og sukker (man KAN godt bruge mere sukker).
Bag tærten ved 185 °C i ca. 15-20 min.
Server pisket flødeskum til.


Kommentarer

  1. Hej Henrik, det ser godt nok lækkert ud med den tærte, den ville hygge her på bordet til aftenkaffen. Og syltede græskar mums.
    Du er en mand med mange talenter, det er vist da ikke lige sådan at lave et edderkoppespind og en edderkop på et græskar. Super flot lavet.
    Hygge hilsner fra Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Den smagte skam også godt, tærten. Godt at trøste sig med sådan en efterårsdag.
      Ikke stor kunst med det græskar...men tror jeg har teknikken på plads næste år :)

      Slet
  2. Det skal prøves - har 3 skønne eksemplarer liggende ved hoveddøren, men snart må de spises. Fik faktisk lidt af et chok da jeg så din collage, for lige først lignede det fotos herfra;0) - Nåede at tænke. "De fotos kan jeg da ikke huske, at jeg har taget"...Hm...

    Dejlig hyggedag fra Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Græskar kan ganske vist have lidt unik personlighed hver især...men overordnet ligner de hinanden ret meget:-)

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…