Gå videre til hovedindholdet

Løg-lækkeri!

Fik lagt de fleste løg i lørdags - og det var heldigt nok, for om søndagen blev det sjask-øsende regnvejr. Nåede dog at få de sidste løg i jorden imellem dråberne.

Startede med det store bed...langt og smalt. Her må man lige planlægge lidt for at få fordelt farver og løg på en passende måde. En måde som også forholder sig til at stauderne omkring løgende også skyder i vejret på samme tid. Derfor havde jeg brugt min oversigtsplan til at forsøge mig med forskellige sammensætninger. Er endt med at sætte hver sort i bløde, luftige grupper, som danner en kæde af forskellige farver ned gennem bedet. I ser oversigtsplanen en anden dag :). Jeg har valgt at forsøge mig med lilla Purple Prince, lyserød Cosmopolitan og hvid/grøn Snow Valley.

Opdelte løgene i små pakker, så jeg havde styr på hvad der var hvad. Derefter fordelte jeg dem i bedet. Hvis man graver dem ned løbende, er det nemlig svært at huske hvor man har været...og svært at få fordelt løgene rigtigt.

Herefter er det bare med at få dem gravet ned - jeg bruger en dipper og en planteske - fungerer godt når man skal ind mellem planterne, som står RET tæt i dette bed!

Fik også sat nogle Allium, som jeg håber kan give lidt liv i forkanten af bedet: Caeruleum og Roseum.




Fik også sat løg i dahlia-kasserne. Mange! Men de fleste er små sideløg, som jeg ikke tror giver blomster i denne omgang. Det er lys-røde Toronto, med flere hoveder. Se hvordan de så ud sidste år her.


Det blev også til lidt Tazettaer i en krukke - sorten Erlicheer glæder jeg mig til med dens store klaser af hvide blomster.


Kommentarer

  1. Det ser vel nok godt ud med alle de løg.
    Spændende at følge dit forår med alle de kræfter der er
    lagt i at få en smuk forårs have. Skal selv til at få løg i jorden, men
    der har været andet at gøre. Så det bliver i næste uge. Hvor skal dine krukker/kasser
    stå vinteren over?

    SvarSlet
    Svar
    1. Løg er jo en investering i forår ;-)
      Tror bestemt du har nogen tid at løbe på endnu mht at få dine løg i jorden med det milde efterår vi har haft hidtil.

      Krukker med løg kommer i skuret hvor de kan stå tilpas tørt indtil foråret. Kasserne kan jeg ikke flytte på, så de står hvor de står. Sidste år dækkede jeg dem med fiberdug - ved ikke om det gør nogen forskel. Men det virkede sidst, så nu tør jeg ikke andet!

      Slet
  2. Det bliver spændende at se hvordan din have kommer til at se ud til foråret med de mange ny løg.
    Jeg er i dag lige blevet færdig med at sætte 50 kg blandet tulipanløg.. kr 600,- købt på markedet i Brørup sidste fredag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Glæder mig også!
      50 kg!? Hold da op! Bliver et smukt syn - og til en ret god pris synes jeg!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…