Gå videre til hovedindholdet

Æbler - årets første høst

Pludselig er det blevet sensommer og uden at jeg rigtigt har bemærket det, har æblerne stille og roligt vokset sig større og større og fået fine røde kinder.

På denne tid er de jo så også dækket bag et tæppe af stauder, så jeg var ganske imponeret da jeg kom over på den anden side af "hækken" og så hvor mange æbler de bærer i år. Havde egentlig ikke regnet med noget særligt, for foråret var lidt fattigt på insekter hos os. Faktisk var jeg ude og lege bi, med en lille pensel fra blomst til blomst. Man kan vel næsten sige at disse æbler er mine "børn" så? Viser lige et billede af blomsterne fra i foråret...

Selve espaliererne begynder også at tage form. Jeg får hele tiden at vide, at de træer jo ikke har gode betingelser, sådan klemt fra den ene side af stauderne. Jeg må så (igen) minde folk om at træerne IKKE er der for frugternes skyld - de skal kun give så mange frugter, at vi har lidt at gumle på her i efteråret. Træerne er derimod sat for at danne en tynd "hæk" - som samtidig lader lys komme igennem til planterne på den anden side. OG som giver nogle smukke silouetter at fornøje sig over om vinteren.

Lige nu er ca. 70 % af grenene etableret så det skal nok lykkedes. Og ja, jeg "snyder" så det driver, for jeg har slet ikke tid til at danne espalierne på den "rigtige" måde, men lder ganske enkelt træerne udfylde hullerne efterhånden som de vokser til. Og skulle noget ende med at se helt tosset ud eller være for tæt - ja så får de bare med saksen!

Husk at nyde de sidste stråler fra sensommersolen i disse dage!







Kommentarer

  1. Det er da en skøn hæk du har lavet der. Den skal nok blive tæt om nogle år, hvis den får lov.
    Æblerne ligner mine rød ananas. Mine er mest røde i toppen, pga. himmelråbende dårlig beskæring.
    Det undrer mig lidt at dine ikke er røde alle sammen, med alt det lys de får fra den udvendige side.
    Hvor lang er hækken? og hvor højt er rionettet?

    SvarSlet
  2. Det ser rigtig fint ud, både med blomster og med æbler.

    SvarSlet
  3. Ja, jeg er også sikker på at det nok skal blive godt! Hækken er ca 16 meter lang og 90 cm høj. Det er flere forskellige sorter, men halvdelen er ganske rigtigt Rød Ananas. Alle tidlige - skulle jeg gøre det om ville jeg nok have ene forskellige, herunder nogle sene.

    Når de nu ikke ser så "røde" ud, så skyldes bla. at billederne er taget indenfor nogle uger - vejret har drillet lidt, så jeg har knipset når der har været mest lys på og tørvejr :-)
    Det seneste er nr 2 fra oven - det er fra i lørdags og der har de fået lidt mere kulør.

    SvarSlet
  4. Henrik jeg er vild med dine opstammende æbletræer og så på sådan et rivejern...det er en rigtig god ide, får en ide at man nemt kan opdele sin have i rum....

    SvarSlet
    Svar
    1. Tænker det samme! Drømmer om at få en køkkenhave indrammet af sådanne træer. De giver faktisk også overraskende mange æbler.

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…