Gå videre til hovedindholdet

Efterårsklargøring af staudebedet

Vi er efterhånden kommet et stykke hen i efteråret (faktisk er det jo allerede ovre om nogle uger). Så det er bestemt ikke for tidligt at få gjort staudebedet klar til vinter - og såmænd også klar til forår! Egentlig er der jo ingen grund til at klippe planterne ned. Jeg mener at de visne stilke og blade jo kan hjælpe med at give lidt læ og tage af for frosten og på den måde gøre gavn til langt hen i foråret. Desuden er flere af dem jo ganske dekorative.

Men staudebedet er simpelthen så tæt pakket at jeg er blevet nødt til at trimme junglen for at se hvad der var op og ned. Og for at kunne komme til at lægge løg ned. Det gav lidt overblik og gjorde det nemmere at tage beslutning om at rokere lidt om på nogle af planterne. Målet med bedet er jo at jorden skal være helt dækket det meste af året, men jo også at der skal være blomster at nyde det meste af året. Derfor må nogle af de dominerende planter holdes lidt i ave så de ikke tager for meget plads på bekostning af andre. Hermed gjort!

Især har Sct. Hansurten måttet se sig forflyttet til mere ydmyge placeringer. De tager for meget plads i forhold til at de først nu er flotte at se på. Til gengæld er de robuste, så de har fået en ikke uvæsentlig rolle med at danne læ og udfylde de skyggefulde hjørner og steder med meget trafik (feks. ved den lille sti ud mod marken). Det gav lys og luft!!!

Beddet er ribbet...men de mest sejlivede får lov at stå med 'toppen' på lidt endnu!

Så kunne jeg også lægge løg! Sidste år satte jeg tulipanerne i bakker...så de kunne findes igen og nemt tages op. Moderat succes...viste sig at være lidt svære at få fri, når bedet er så tæt. Så i år bliver løgene sat med henblik på at lade dem blive på stedet. Så nu er de i stedet sat i 'kanten' af de stauder der er 'stationære'. Håber de ikke kommer til at stå for spredt...
I forgrunden er der sat små løg af Chionodoxa... det bliver spændende at se hvordan de ser ud. Der sat efter nogenlunde samme princip som tulipanerne. Det efterlader nogle bare pletter midt i bedet, som jeg håber kan blive udfyldt af vores Dahlia til foråret. De er gravet op og skal nu placeres på et passende sted til vinteropbevaring.

De pæneste af de studsede Sct. Hansurt er blevet forfremmet til hyggespreder i entreen.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…