Gå videre til hovedindholdet

Kandiseret kvan

Kan huske jeg som barn købte kandiseret kvan og cocktailbær, som jeg spiste som slik... Vidste selvfølgelig ikke det var kvan, det blev solgt under navnet Angelica, med reference til det latinske navn, Angelica Archangelica. Sunyes det smagte vildt godt - men så det ikke i butikkerne siden.

Nu har jeg så fundet en opskrift på hjemmekandiseret kvan, som jeg skal prøve næste år (hvis kvanen ellers overlever vinteren). Og iler med at få opskriften kopieret ind her:

About This Recipe

"An aromatic and graceful herb that I grow in my garden; Angelica is a member of the Parsley family, and is known mostly for it's candied stems for cake decorating, as well as the leaves for teas, tisanes, jams and desserts. It is known as 'Herb of the Angels' (hence the name) because it was believed to have ancient medicinal properties. This elegant tall plant has a long firm stem and bright green leaves. If you have the time to candy your own angelica, it is well worth the effort - the commercial varieties have added colourants and flavourings, which is such a shame, as the subtle flavour of this beautiful herb needs no additives whatsoever. The instructions may seem longwinded, but it is very easy and is just repeating the same actions over several days, before drying them on a rack or screen and storing. Use the stems to decorate cakes, trifles and desserts."

Ingredients

    • 3 -4 sprigs angelica, at least 2 years old
    • 1 cup caster sugar
    • 1 tablespoon baking soda
    • caster sugar, for sprinkling (optional)

Directions

  1. Please note, in order to have this recipe posted, I had to put in quantities - they are approximate, depending on how many stems you are candying!
  2. Cut angelica stalks in their 2nd year. Unlike many other plants, the big stalks are better as long as they are still green (not purple or white).
  3. De-leaf, remove leaf stalks and cut into pieces of about 6 inches, and soak in cold water for about 8 hours.
  4. Boil water and plunge the stalks inches Boil until the stalks begin to soften (add about half teaspoon of baking soda per pint of water to keep the vivid green colour, which is associated with ‘real’ candied angelica that is found in France) It also helps to soften.
  5. Cool under running water, drain, then peel removing the long stringy parts on the outside of the stalks.
  6. Put them into a syrup made up of of 1 cup sugar, and 1 cup water; soak for 24 hours.
  7. Cook in them in the syrup and repeat once a day for four days, by which time the angelica should be translucent without losing shape.
  8. Remove the angelica stems from the pan and let them drain on a covered rack or screen until dry and glossy.
  9. N.B.(You can roll the stems in caster sugar, BEFORE drying them on the rack/screen if you wish.).
  10. Store in an airtight tin or jar, and in a cool, dark place; they will last for up to 2 years in the right storage conditions.
  11. Cut the stems into appropriate lengths and use to decorate cakes, trifles, desserts or ice cream sundaes.

    Link til siden jeg har sakset fra

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…