Gå videre til hovedindholdet

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre leve med manglende grene et par steder.

Vælg en grundstamme med langsom og lav vækst - M26 eller M9. Vær opmærksom på hvor podestedet er placeret - det afgør hvor lavt din første forgrening kan sidde. Hvis du laver en "rigtig" espaliering skal første grenpar sidde hvor første etage skal være.
Vælg gerne flere forskellige sorter og gerne så de modner over en lang sæson, så du løbende har friske æbler du kan nå at spise og bruge i husholdningen. Det ser ud til at de espalierede træer giver et ret godt udbytte i forhold til deres størrelse.
Træerne skal støttes af et stativ eller wirer. Jeg har valgt rionet, fordi det i sig selv var stabilt og vi er oppe imod en ret kraftig vestenvind, her et par km fra kysten. Det har fungeret godt, men er ikke nogen ubetinget skønhed så længe træerne ikke kan dække det. Det har desuden den ulempe, at de rustne stænger virker som sandpapir på barken, så man skal binde grenene godt ned så de ikke gnider mod nettet.
Vær forsigtig når du bøjer grene. Gør det helst mens de er unge og føjelige og måske først binde ned i en blød bue som så strammes op.
Bind rigeligt op. Især når træet bærer frugt kan grene knække fordi de holdes i en (for træet) unaturlig vinkel - dvs. at belastningen ikke kan udlignes.

Jeg binder grenene ned med hampsnor. Dels er det relativt diskret, dels risikerer man ikke så nemt at bindingen vokser ind i træet = snoren er som regel mørnet og gået over inden da. Men hold øje og udskift evt snærende snore. For ikke at beskadige barken binder jeg snoren til grenen først og trækker den herefter på plads ind mod stålstangen og binder den fast.

Jeg har leget bi...med min egen special designede (UBRUGTE!) pensel. Det er jo nok ikke nødvendigt, men der har jo været nogle ret kolde og våde forår, hvor insekterne ikke rigtigt har været aktive - så jeg har i hvert fald hjulpet lidt!

Høst er meget bekvemt i denne højde og man kan følge æblernes udvikling fra knop, til blomst, til frugt.


Man kan sommerbeskære de meget lange ris. Fjern de fejlplacerede helt og afkort de andre til ca. 30 cm.

Vinterbeskæring laver jeg i februar/marts. Der tyndes ud og skuddene på de blivende grene klippes tilbage til 1-2 øjne. Det er en hård beskæring fordi jeg ønsker et smalt espalier - ved 2-3 øjne give du træet flere chancer for at bryde.
Træerne giver som sagt et ganske flot udbytte. I skrivende stund er der stadig æbler tilbage på loftet, hvor de er lagt enkeltvis op i kasser, stablet med luft i mellem. Her holder de ret godt, men du skal løbende sortere de frugter fra hvor der begynder at komme rådne pletter.

Har du erfaringer med espaliering af frugtræer?


Kommentarer

 1. Hej Henrik!
  Det er en utrolig smuk og harmonisk løsning, og passer perfekt til det gamle hus. Hver gang vi kommer vest på så fascineres vi af de gamle huse med de smukke mursten, der er blevet til af vejret derude.
  Det er spændende læsning, omkring tankerne inden og de erfaringer i har gjort jer! Jeg har ingen erfaring med den slags, det står stadig i uvished om vi får det.
  God dag med hilsner fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Jeg er også ret godt tilfreds med løsningen. Som du ganske rigtigt bemærker, er det ikke alt der passer til sådant et gammelt hus. Og så har det altså også været sjovt at eksperimentere med!
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 2. Mycket intressant! Staket av uppstammade fruktträd är nåt vi borde använda oss av mycket mer, snyggt och praktiskt. Tack för informativt inlägg!
  /Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Man burde helt klart bruge frugttræer noget mere - og på denne måde kan de få plads i de fleste haver. Alene blomstringen er næsten det hele værd :-)
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 3. hej Henrik
  det er både godt tænkt og godt gjort...
  Jeg synes jeg aner en "silhuet" i dit indlæg, af min gamle morfar, der gik og klippede frugttræer i haven 2 km. fra vestehavet og med stor omhu, - men han bad os børn holde os på behørig afstand. Det gjorde nok ikke benovelsen mindre, for han måtte jo være i gang med noget meget vigtigt?
  Tak for endnu et godt indlæg, hvor din grundighed og faglige funderinger er i top og dit eget nærvær smittende.

  go dag
  Kjeld

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kjeld
   Tak for de pæne ord! Ja, det med beskæring er lidt som med de sorte kunster: Det er en særlig og mystisk viden som bedst overleveres med at vise det direkte med værktøjerne i hånden - og ikke læst i en bog eller googlet på nettet. Det der snip-snip med saksen er jo så endegyldigt! Her ville det have været godt med en "morfar" man kunne aflure tips og tricks. Det har jeg ikke haft, men har i stedet haft en svoger, der er ret ferm med beskærersaksen, og som tålmodigt har "trænet" mig. Tak til ham!
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 4. Hej Henrik,
  Det ser jo ud til, at dit espalier fungerer glimrende. Hvor er det fint med de mange blomster på. Jeg arbejder med noget lignende, skønt dådyrene satte mit projekt noget tilbage... Men det kommer! Jeg VIL have espalierede æbletræer. Hvordan har dine træer det med den hårde vind?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Janne
   Du skal da have espalierede frugttræer! Der er jo mange måder at gøre det på, og det kan jo være der er nogle former, der er mindre dårdyrvenlige? Skulle du komme forbi Bernstorff Parken har de en rigtig flot samling af espalierede træer - ikke kun som hegn, men også solitære træer. Se mere her http://slks.dk/slotte-ejendomme-og-haver/skal-slettes/drift-af-kulturejendomme/drift/slotshaver/bernstorff-slotshave/slotshavens-historie/gartneriomraadet/
   Mht vinden, så giver den egentlig forbavsende få problemer i forhold til træerne: de klarer den ret godt! Men som jeg skriver skal de være godt bundet ned, så der ikke er grene, der står og pisker op af hverken hinanden eller tråd. Faktisk tror jeg at netop støtten gør at træerne har det ret godt med blæsten!
   God forneøjelse! Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 5. Smukt med æble hæk og ganske fornuftig. Engang ruster rionettet væk og så er æblehækken vel stabil nok
  Har set samme type hække i England som kun var knæhøje og omkransede blomstrende bede
  Huset og hækken klæder hinanden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ege
   Jeg glæder mig meget til nettet er væk - og jeg tror da også at jeg kommer til at klippe det bort før det ruster bort ;-) Meeeeen det bliver ikke lige de første dage - grenene kan ikke bære sige selv endnu og da slet ikke med frugter på. Måske erstatter jeg nettet med tråd i stedet om et par år...
   Har set eksempler på de hække du omtaler, det er en sjov og fin ide!
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 6. Hold så lige op, hvor det ser godt ud!
  Personligt kan jeg nu vældig godt lide de rustne rionet, men jeg bruger dem også mest til clematis, så slipper jeg for at binde dem op :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther
   Tak, tak :-)
   Kan egentlig også godt lide rionet i andre sammenhænge. Men her synes jeg det dominerer lidt rigeligt, så jeg ville jo gerne at det var mindre synligt. Især på bagsiden (som er den side vi ser på) er det en uskøn baggrund... Men det tjener jo et formål!
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 7. Jeg har absolut ingen erfaring, så jeg suger til mig! Sidste år plantede jeg en espalieret pære, og jeg har brug for al mulig erfaring og tips! Det er superflot med hegnet af espalierede æbletræer, det er virkelig godt tænkt med det transparente udtryk. Jeg troede det ikke muligt i det forblæste Ballum, jeg bliver helt nostalgisk - en del af min familie stammer fra Ballum Hede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Frede
   Held og lykke med din pære! Hvis jeg kan klemme endnu et espalieret træ ned her i haven, så skal det også være en pære.
   Vi kigger faktisk netop ud på Ballum Hede...det er den udsigt vi forsøger at bevare. Mark, horisont og en masse himmel! Ballum i en nøddeskal :-)
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 8. Hej Henrik.Spændende indlæg.Og jeg synes det ser utroligt godt ud.........især når træerne blomstre.
  Kan godt lide rionet.Det er genialt til mange ting i haven.
  Har lige været inde og læse dit indlæg med spejlbassiner.Kan jo se at jeg har set de fleste af dem du viser.
  Fik selv et på 80cm.i gave sidste sommer.Og det er jeg utroligt glad for.
  Men omgivelserne skal lige opdateres.
  Har også tilføjet dig på min blogliste God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja, rionet kan man bruge til meget - nemt at bøje, bue og klippe i. Og så er det jo stærkt og kan bære meget!
   Tillykke med dit spejlbassin - jeg gør mig også tanker om hvordan jag få en eller anden slags vand ind i haven... bliver nok mere pyt end spejlbassin ;-)
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

VIGTIGT HAVEUDSTYR - SOLVOGNEN

Det er vigtigt med det rette grej, hvis man vil have den fulde fornøjelse af den tid man lægger i haven. Spaden skal være skarp og med et godt greb. Beskærersaksen ligge godt i hånden. Og liggestolen god for øjet og egnet til location for indtagelse af kølige drinks!
Sådan en liggestol (eller solvogn er det rettere) har jeg nu. Efter et laaaaaangt tilløb har jeg fået indkøbt et af havens vigtigste møbler. Den forgænger var en hvid plasticsag, som havde gjort det godt og som udmærkede sig ved at kunne klappes sammen og stuves af vejen om vinteren. Eller bare når sommeren var mere normal dansk, med sjaskende regnvejr i ugevis. Den valgte nye model kan ikke klappes sammen, så jeg forudser at den kan regne med at skulle stå ude året rundt.
Det er nu lidt med vilje, for jeg ser for mig at den kan få en ekstra funktion som "udstillingsbænk" i foråret til krukker med tulipaner, og måske også til noget pynteligt i efterårs og -vintermånederne. Grene med lys måske? Lanterner? Who kno…

NYT GRILLKØKKEN

Hvis ikke man skulle grille en masse i netop denne sommer, så ved jeg snart ikke hvornår det skulle være. Når man (som jeg) ikke har en overdækket terrasse eller et andet sted, egnet til at stå i ly for regnen, så er det bare dejligt at det for engang skyld har været en tør sommer. Ok, måske liiiige FOR tør, men med en gasgrill kan det da vendes til i hvert fald en god ting: grillmad!
Jeg har nu fået en grillplads. Ikke et udekøkken, for det kræver efter min mening adgang til rindende vand, og det har jeg ikke lige ved hånden. Men en grill har jeg, og nu også et godt bord at sætte fra på, som også kan tåle varme ting.

Som om det ikke var nok er der nu også installeret en induktionskogeplade, som kan hives frem af en lem i bordet, hvis man skal have kogt nogle kartofler. Eller krabbeklør. Eller porchere østers. Som man nu gør en sommeraften! Med godt med rosé i glasset og hyggeligt selskab.

Der er jo ikke meget plads i haven, men vi har længe savnet en god arbejdsplads ved grillen, og…

På HAVEFOLKET: EN SMUK LINDEALLÈ

Snart et stykke tid siden denne artikel var på - men den handler om et ganske særligt sted, så jeg vil lige linke til den herfra! "En kedelig stribe asfalt kan forvandles til et stykke vej, som man vil nyde at slentre langs, som får omgivelserne til at rette ind, og som endda er et jagtslot værdig. Vi skal besøge en allé og se, hvad sådan en række træer kan gøre for os - og for asfalten."

Læs artiklen her