Gå videre til hovedindholdet

Dahlia - havens duller

Dahlia eller geogine? Hvilket navn er mest passende? I mine ører er det helt klart Dahlia - og her kommer forklaringen: Hvis nogen skulle være i tvivl, så dækker navnene præcist det samme. Rent historisk refererer dahlia til svensken Dahl og geogine til russeren Georgi. Men for mig handler det om noget helt andet, nemlig de associationer navnene giver. 


Når jeg hører ordet Geogine, så ser jeg sådan en koket frøken for mig. Sådan en 1800-talsdame med krinoline og tætknappede bluser helt op under hagen. Den slags damer, som godt nok var pyntede, men på sådan en stram og kontrolleret måde. Lyder det som den farverige og overdådige blomst? Nope.


Dahia så? Ja, der ser jeg mere sådan en Baywatch-babe for mig. Sådan en dame med lidt for meget makeup, lidt for stort hår og ikke mindst en fysisk fremtoning, som er korrigeret for alle fejl og mangler, og som trodser alle naturens love - inklusiv tyngdeloven - med god hjælp fra plastkirugen. Som bare er for meget, men også umulig at ignorere og som suger opmærksomhed til sig. Se det er en Dahlia!


Nok om det. Nu får du en gang dahlia-spam, for de er da fantastiske! Og i år er det rent faktisk lykkes at høste en lind strøm af store tætte blomsterhoveder. Det er aldrig rigtigt blevet til noget i min have før nu, men den nye placering er åbenbart ideel! Det kan du læse om her.

Kommentarer

 1. Georgine er klart mit favorit ord, og jeg gætter på, at det er indflydelse fra engelsk sprogbrug, der har placeret dahlia i førersædet. Lige så triste knoldene er, lige så dekorative er blomsterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror du har ret mht den engelske sprogbrug.
   Det er en del af facinationen, at de usle knolde kan blive til så fantastiske og overdådige blomster! Jeg har hørt at de oprindeligt blev dyrket netop for knoldene, som man skulle kunne spise lidt ligesom kartofler. Så må man sige at blomsterne er en ganske flot sidegevinst!

   Slet
 2. Lige meget hvad vi kalder dem, er de skønne! Jeg bruger georginer, for det ord er jeg vokset op med, og når jeg ser eller hører det, bringer det en masse minder og stemning med sig. Det dufter ligefrem af georginer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De bringer også minder frem hos mig - her er det den særlige duft, der sender mig tilbage til barndommen og farmors buketter... :)))

   Slet
 3. Din beskrivelse af dahliaer passer perfekt til min opfattelse af planterne. Jeg har altid haft et lidt anstrengt forhold til dem, fordi jeg synes de virker både kunstige og anmasende. På den anden side synes jeg, de er svære at undvære, fordi de giver farve til sensommerhaven, og fordi de er så gode i buketter. Jeg foretrækker at kalde dem georginer, for det ord er jeg også, som Nana skriver, vokset op med.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. De er ret overvældende, ikk? På grænsen til det vulgære. Men man kan bare ikke få nok af dem - og sikke en variation i farve og former!

   Slet
 4. Jeg kan godt se din pointe med navnene, men holder mig nu for det meste til Georgine. Dette navn giver mig associationer til et overdådigt rigt overklasseliv, hvor en forkælet, yndig og selvoptaget Georgia sagtens kunne flagre rundt i krinoline. Sådan lidt henad Borte med Blæsten. En anden tids Baywatch-babe om du vil. Der er noget gammeldags ved Georginer - ligesom Pæoner f.eks.
  Men uanset, så er det nogle skønne hoveder du har lagt på bloggen. Sikken en overflod og ja, næsten dekadence. Bare om at nyde det så længe det varer.

  Rigtig god weekend!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan tro jeg nyder det - klipper og klipper og klipper! Dekadence er faktisk et ord der passer ret godt til blomsterne! :)

   Slet
 5. Haha...for en sjov beskrivelse. Jeg har egentlig aldrig overvejet, hvorfor jeg foretrækker at sige dahlia fremfor georginer....men din beskrivelse forklarer egentlig mit valg ganske godt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt sjovt med sådan nogle navne...det er vist lidt som navngivning af babyer - nogle passer bare bedre end andre :)

   Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.
På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

VI SATSER DAHLIAKNOLDENE

Det er en årlig krise. Dahliaerne er klappet sammen efter den første frost, og nu starter kapløbet om at få sikret knoldene på bedste vis, så de kan give glæde næste år igen. Her plejer det så at handle om at få gravet knoldene op, tørret og renset af, for så at pakke dem ind i aviser og slæbe dem op på loftet. Men ikke i år. Jeg satser det hele - og lader knoldene blive i jorden.

Hvorfor så det? Det er selvfølgelig meget nemmere. Og det er den væsentligste grund. Men det er også en kalkuleret risiko, for jeg tror selvfølgelig på, at det nok skal lykkes. Det er der flere grunde til:

1. Jeg har fundet en god placering bag carporten, stik syd og delvist under udhænget. Her er dahlierne lykkedes på bedste vis i nogle år nu. Risikoen for at det hele bundfryser mener jeg er mindst her.
2. Her langs fundamentet er der masser af grus i jorden og det er meget veldrænet. Knoldene vil ikke stå og soppe i vand, selv om vi skulle få et vådt vinterhalvår.
3. Jeg gør lidt ekstra for at sikre knolde…