Gå videre til hovedindholdet

Nødhjælp - vi må ikke tørste

Det er varmt og dejligt i Danmark. Skønt for dem, der ikke sidder buret inde i et klimastyret kontor hele dagen (som mig). Skønt for dem, der ikke har 250 km at tilbagelægge med en vandkande til deres have (som mig).


Jeg har gennem tiden gjort diverse foranstaltninger for at haven kan være uden mit opsyn i nogen tid. Helst kun en uge. Til nød 14 dage - herefter er det meget kritisk. Især når det, for engang skyld, ikke p..... ned fra oven i vores efterhånden ret klimaforandringsramte land. Svigerforældrene er mobiliseret og gør deres, for at holde væksterne våde om fødderne, men de gode mennesker har jo også selv et liv, der skal passes og kan ikke stå der i tide og utide og vande.


Problemet er at jeg, i min naivitet, igen har sået nogle planter, som møjsommeligt er drevet frem på køkkenbordet og samtlige vindueskarme (hvorfor gør man den slags mod sig selv?!). En del er nu blevet eksporteret til haven og her møder de for alvor livets barske realiteter: Når solen bager, kan man på få timer gå fra at være en sød lille frøplante til at være en ussel, gusten pind!

Vejrmeldingen for den komende tid har afgjort det: Vi er i undtagelsestilstand! De ellers strengt forbudte sække med forpint spagnum til ingen penge er indkøbt, og potterne er stukket ned i posen, der nu skal agere vand- og kølebeholder.

De tulipanløg, der har stået i krukker har jeg hevet op lidt før tid, og jorden er nu fyldt med potter med små frølinger i stedet. Igen i håbet om at jorden kan være en buffer mod udtørring

De nyplantede Klokkeranker mangler deres naboer, der skulle dække resten af potten, så for at dæmpe fordampningen fra den bare jord lidt, er der lagt nogle brændestykker på overfladen.

Jeg krydser alt hvad der krydses kan og afventer. Og indstiller mig mentalt på katastrofen.

Kommentarer

 1. Hej Henrik, ja nu kunne vi altså godt trænge til en tår vand. På mine 300 km2 er der blevet vandet flittigt meget længe nu, tros det er der da et par af de nyindkøbte der er stået af. Jeg håber at alle dine frølinger overlever, man må da sige at du gør dit det bedste.
  Var det ikke Dahlier jeg kunne se der på billederne ? skal de i bedene i år eller prøver du med krukker igen ?
  Masser af havehilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Tak for dine gode ønsker for mine frølinger - de har brug for alle den positive energi det er muligt at mobilisere!
   Jo, det er ganske rigtigt Dahliaer. Jeg har jo svoret at de skal i potter - på grund af sneglene og muligheden for at eksperimentere med gødningen. Men den tørre forsommer har fået mig til at vakle...dels er der jo ikke ret mange snegle pga vejret, og så er der vandingsproblemet. I bedet har de en chance for sel at søge vand. Men ender nok med potter!
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 2. Hej Henrik. Du bliver simpelthen nødt til at investere i et Gardena http://www.gardena.com/dk/water-management/micro-drip-irrigation-system/startsaet,-urtepotter-m-automatisk/ automatvandingssystem. OK det er ikke fejlfrit og heller ikke satelitstyret, men det har nu holdt liv i vores haver både i Sydfrankrig og i Danmark igennem over 10 år. Hvis vi ses i august, skal jeg gerne give et "grundkursus".
  Henrik fra Grushaven i Hørret

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik
   Jeg tror du har ret, nu skal det være! Dels er der jo den umiddelbare tilfredsstillelse ved at få noget nyt GREJ! Men for søren hvor ville det være skønt at slippe for besværet og bekymringerne.
   Dvs at I har systemet permanent koblet på al den tid I er i Danmark - oder wie?
   Har sat et stort fedt kryds i kalenderen til august for det vil vi nødigt gå glib af. Så vil jeg tage dig på ordet og få en demonstration :-)
   Hilsen Henrik

   Slet
  2. Det vandingssystem du henviser til lyder spændende. Jeg forstår at det er koblet til vandhanen? Jeg kommer desværre ikke til Den franske have til august, men jeg er lidt nysgerrig over hvilke vandtilslutninger du har på din vandslange? Jeg har desværre oplevet at vandslangen bliver stødt af tilslutningen ved hanen, hvis der er tændt for vandet ved vandhanen og dermed tryk på. Hvordan funger det på dit system?

   Slet
  3. Hej Henrik (og Lisbeth) Jaaa øh det vil sige når vi er i DK håndvander vi, men når vi er væk så er opgaven for stor for min 75 årige svigermor, også selv om hun bor i huset. Omkring 70 potter og krukker bliver vandet på automatik igennem 5-6 uger. I fremtiden vil jeg have en mere permanent installation, så de fx 30 største krukker bliver vandet hele sæsonen, og kun de mindre med håndkræft. Frankrig bliver vandet hele året på automatikken, det fungerer bare fint.
   Et godt råd er dog at udskifte hovedkoblingen imellen vanduret og hovedvandhanen hvert år, da den kan blive sprød og skør, og dermed hoppe af. Dog ikke noget jeg endnu har oplevet, men erfaring fra andre gamle Gardena koblinger.
   http://french-gardening.blogspot.dk/2013/08/automatisk-vanding.html
   Venligst
   Henrik

   Slet
  4. Hej med jer. Jeg har Googlet lidt, og kan se det er noget jeg lige skal sætte mig ind i. Vi må se om jeg kan vente til efter din åbne have inden jeg har investeret i et sæt. Vist ingen tvivl om at sådan en løsning skal afprøves ;-)

   Slet
 3. Hej Henrik
  jeg tror ikke du er ene om at fundere over hvorfor man byder sig selv de udfordringer med frøplanter og halløj. Men når de blomstrer og får vand og sol og det hele går op i en højere enhed, så er det bare så uendelig skønt!
  Det da smart med den afdækning du har lagt i potterne:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Der er ingen tvivl om at det er billeder for det indre øje af frodige, overdådige bede, der får én ud i den slags selvplageri. Belønningen og tilfredsstillesen er da også stor når det lykkes et få liv ud af sådan nogle tørre frø - og holde liv i dem.
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 4. Kære Henrik
  Uanset hvad med poserne med billig jord i - så ser det genialt ud, det skal nok virke.
  Ja vand må de ikke mangle, jeg har anlagt tre bede i år, med nye stauder, rhodoer, træ pg alt hvad der hører til et bed. Så de skal have regelmæssigt vand, ellers dør hele arrangementet for mig. Alle mine roser og dahlia står i spande, det meste af køkkenhaven står i baljer og højbede, så det skal også vandes. Jeg har valgt det og det gør mig egentlig ikke noget for det er egentlig hyggeligt at gå rundt der i haven og vande samtidig med at se og kontrollere om alt er som det skal være eller om der har været besøg. Men det tager tid.
  Jeg håber at du finder løsningen på dilemmaet :-)
  Kh
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Vanding er da vildt hyggeligt! Det er jo der man får sin lille snak med planterne, ikke sandt? Håber alt klarer sig i dine potter og krukker og højbede!
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 5. Jeg sender også alt muligt god energi til dine små frølinger, og smiler over at jeg har det præsis som dig, jeg undrer mig også over hvad jeg nogen gange byder mig selv i haven.
  Det har været fantastisk vejr i år jeg klager ikke, men mine 1500 nye små græsser og stauder tørster også, og der får nerverne til at hænge lidt uden på tøjet. Vanderen kører konstant, det holder dem i live, men det er bestemt ikke det samme som det vand der kommer fra oven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hold da op! Der er da planter for en mindre formue - det er vist ikke i denne situation af man skal skele til vandmåleren, men bare give de små ny al den vædske de trænger til. Men du har ret, sådan rigtig gennemvandet bliver der jo ikke med en spreder. Den slags er trods alt bedst overladt til naturens kræfter. Jeg sender en god dosis god energi tilbage til dig og dine plantebørn. :-)
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 6. Yaiks Henrik
  Jeg skal nok krydse fingre for dig.
  Her er der også knastørt og hele sidste uge har jeg slet ikke fået vandet, så i dag fik det hele en kæmpe tur.
  Glæder mig også til at det kommer fra oven, hvilket det da forhåbentligt snart vil gøre!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karina - synes allerede det ser ud til at det hjælper lidt? Selv om de par dråber der er faldet ikke rigtigt batter noget :-)
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

DIY FOD TIL LYS FRA LIVINGBYHEART

Nu har jeg endelig fået leget med noget betonstøbning. Det er godt nok længe siden sidst - vi taler helt tilbage i studietiden. Men det er endt med et lille, overskueligt projekt: En fod til et lys! Nærmere bestemt til det fine lys fra LIVING BY HEART.

Og hvorfor så det? Jo, med til lyset fulgte et låg, lavet af en dåse ligesom selve lyset. Det er vældigt praktisk med sådan et, for lyset kan være svært at blæse ud når først der er kommet godt gang i det, og så kan låget kvæle flammen. Desuden er det en klar fordel, at det ikke bliver fuld af vand når det regner (jo, det gør det altså stadig engang imellem i Danmark...). Der kommer heller ikke insekter og andet snask ned i stearinen, når den er flydende.

Men sådan et lille låg af tyndt metal kan jo på ingen måde blive liggende her på vestkysten. Ikke uden at få en sten ovenpå som vægt, og det ser bare ikke smart ud. Det ved jeg så heller ikke om min løsning gør, men det ligger i hvert fald solidt på plads!

Nu står lyset i foden og det…

Et nyt spejlbassin

Jeg har længe været meget optaget af spejlbassiner og hvad vand og reflektioner kan tilføre en have. Nu opstod der så en for at få netop sådant et i forbindelse med at vi har ændret lidt på terrassen og anlagt nye bede. Det ene blev i stedet delvist til et lavt bassin og her kan du se hvordan det blev til!

Bassinet, som det så ud da det netop var færdigt - spejleffekten er super! Både for at spejle himlen, men også de planter der kommer i det smalle bed langs med bassinkanten. Bænken foran bliver en ny ynglingsplads tror jeg.
Udgangspunktet er kanten af herregårdssten, der er taget op af terrassen. Her er de lagt op i en prøveopstilling. Siden er de blevet monteret med fliseklæber - undtaget øverste lag omkring bassinet. Det vender jeg tilbage til.
Bassinet bliver foret med insilagefolie. Vi havde noget liggende fra afdækningen på loftet da stråtaget blev skiftet. Det er sort, det er kraftigt, det er STORE stykker - og det var gratis. Fliserne blev omhyggeligt fejet, så der ikke kom ste…

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…