Gå videre til hovedindholdet

Fredensborg Slots orangeri

Danmark er jo ret koldt og klamt en stor del af året, så det må altså være en kæmpegave, at kunne trække sig ind i et væksthus (eller paradehus - eller orangeri...kært barn har mange navne!). Det handler under alle omstændigheder om lys og varme - og det kan både jeg og planterne godt savne af og til. Så er det jo dejligt at man kan få lov til at besøge et rigtigt flot og stort et af slagsen: Orangeriet ved Fredensborg Slot.


Orangeriet hedder sådan på grund af farven. Ej, det er gas! Men de varme okkerfarvede vægge i selve paradehuset får da lige temperaturen til at stige et par grader, ikk? Fløjdøre gør det muligt at få et langt kik på langs af huset - her set op mod den lille shop.
Et stort spejlbassin gør statelige bygninger endnu mere statelige! Huset er en nyfortolkning af tidligere tiders paradehuse, og den murede del ud mod potageren tjener samme funktion i dag: (vinter)opbevaring af citrontræer, skærmliljer, geranier, kaktus og lignende vækster med sydlandsk temperament. Ikke helt så elegant som forbillederne, men det er jo også svært at spille op til et bygningsværk som Fredensborg Slot og samtidigt undgå at blive en pastiche. Huset er tegnet af Søren D. Schmidt og bygget i 1995.
Det er ikke kun lidt "hyggetomater", der dyrkes her. Man producerer planter til udplantning i køkkenhaven og til prydhaven. Produktionen gør, at hoffet næsten er selvforsynende med grønsager, urter og blomster.
Væksthusene ligger på terrasser ned af skråningen mod syd. De mange rum med forskellig størrelse og soleksponering gør, at huset kan tilbyde forskelligt klima, passende til hver plantearts behov. Og som her er der også plads til at benytte huset til ophold.
Der hører vand til sådant et hus og fontænen og karret har fået en fin plads i rummet.
Den gule farve er behagelig for øjnene i et hus hvor lyset lukkes ind i så store mængder, og jeg synes faktisk også at væksterne - især de grønne - træder særligt smukt frem med denne baggrund i forhold til den hvide. Men da det er den nordvendte side kan jeg tænke mig, at farven også er valgt for at få så meget "sol-farve" og varme tilført det reflekterede lys.
Gulvets flisemønster i det ottekantede tårnrum er det samme som i Kuppelsalen på slottet. Det er den vi kender fra gallamiddagene (i TV forstås...jeg er endnu ikke blevet inviteret).
Væksthusenes gulv er forsynet med et smukt sildebensmønster i klinker.
Vandkunst af irret kobber.
Citrontræerne flyttes indendøre i deres kostbare Versailles-kasser om vinteren. Her midt på sommeren er der gang i mistbænkene.
Jo, der KAN vokse citroner i Danmark!
Et gardin kan filtrere lyset lidt. De store lysekroner må være smukke når mørket falder på.
Orangeriet set fra sydsiden og den forgyldte kugle som prikken over i'et.

Hvor: Fredensborg Slotshave, Fredensborg

Den offentlige del er åben for publikum hele året, mens Den Reserverede Have kun er åben juli måned. Her kan man også blive guidet rundt i køkkenhaven og Orangeriet.

Du kan læse mere om mit besøg i Fredensborg Slotshave her:
Om haven og parken.
Om potageren.

Kommentarer

  1. Hvor er det smukt! Jeg har nogle gange forsøgt at få et kig ind til orangeriet, når jeg har været i Fredensborg slotspark - desværre har jeg aldrig været der i juli. Men det ser bestemt ud til at være et besøg værd - synes det er skønt, at huset ikke kun bliver brugt til 'parade', men i høj grad også til produktion.

    SvarSlet
  2. Et orangeri der er en dronning og prins værdig, jeg kan egentlig godt lide den moderne stramme pen der er valgt til det nye orangeri, netop som du selv skriver, ellers ville det bare blive en pastiche. Her må man vist gerne være rigeligt jaloux.
    Henrik

    SvarSlet
  3. Der er skønt på Fredensborg, det er virkeligt en køretur værd. Jeg har været der nogle gange men kun i orangeriet en enkelt gang. Tak for nogle flotte fotos, det er præcis som jeg husker det.
    Hilsner fra Linda

    SvarSlet
  4. Tak for en interessant og smuk rundtur!

    SvarSlet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…