Potageren ved Fredensborg Slot

Som lovet genbesøger vi nu Fredensborg Slotshave. Denne gang går jeg køkkenvejen og viser lidt fra mit besøg i juli måned i potageren - køkkenhaven. Det føles som et særligt privilegie at blive lukket gennem lågen ind til de sirligt holdte bede. Bede, med det ydmyge formål, at levere den grønne del af kosten til den kongelige familie...eller i hvert fald noget af kosten. Og ikke nok med det - der hentes også blomster og grønt til at fylde vaser og lignede på bordene på slottene...eller i hvert fald nogle af blomsterne.


Bedene er store, så man kan godt fornemme at haven ikke kun er til pynt - der skal produceres noget her! Hver bed er kvadratisk i form og er ikke nødvendigvis kun dedikeret til én kultur. Den æstetiske effekt er vægtet højt mht. til farve, mønstre og strukturer.
En muret væg adskiller potageren og parken. Opad denne vokser espalierede frugttrær - vist mest pærer?
En låger åbner ud mod fra parken. Herfra går en akse gennem potageren ned til orangeriet. Det meste er overdækket af buer med klatreroser.
I mellem rosenbuerne er der også klippede kanter af buskbom. Mellemrummet er på fiffig vis udfyldt af jordbær!
Planterne i skærehaven - primært stauder - støttes af dette fine arrangement af korte stolper med stålwire udspændt imellem dem. En enkelt ridderspore er dog sluppet ud af "indhegningen".
En virkelig flot kombination: Kål og valmuer! Og det gode er at de jo på fineste vis afløser hinanden som sommeren skrider frem.
Fin detalje på buskbomkanterne  - de langsgående sider markeres i forhold til de sidegående.

Bønner vokser dekorativt op ad en hassel-tippie.
Prinsgemalens høns... vistnok nogle af dem, der lægger grønne eller blå æg..
Drivbænkene i forgrunden er jeg ret misundelig over . De er fantastiske i al deres enkelthed - og smukt patinerede.
Det der gør en potager til en potager er jo bla., at det man dyrker ikke kun skal have en dekorativ værdi i sig selv, men også MÅDEN man sår og tilplanter på, kan gøres meget dekorativt med forskellige mønstre.

En hel skov af asparges. Men kongehuset ER altså også en stor husholdning, så der skal noget til. Asparges er faktisk en rigtig pyntelig plante i sig selv - jeg bruger den i buketter til grønt, og nogle år er der endda noget at bruge til juledekorationer - med røde bær og det hele!
Et langt kik langs rosenbuegangen, hvor man virkelig ser effekten af en stram indramning af plantebedene. I baggrunden aner man orangeriet.
Sådan ser en potent skærehave ud. Her ser man tydeligt de udspændte wirer mellem stolperne.

Du kan se første indlæg fra selve parken her: Fredensborg slotshave


Hvor:
Fredensborg Slotshave, Fredensborg


Den offentlige del er åben for publikum hele året, mens Den Reserverede Have kun er åben juli måned. Her kan man også blive guidet rundt i køkkenhaven og Orangeriet.
















Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0