Jardins del Laberint d'Horta - del 1

Lyst til en lille tur til Spanien? Netop hjemvendt fra Barcelona hvor jeg bla. besøgte en lidt blakket perle af en historisk have, Jardins del Laberint d'Horta. Den er oprindeligt anlagt i 1791 som en privat lysthave for en rigmand, har siden fået tilføjelser, dele er nedlagt igen, nye opstået. Den har haft glansperioder og perioder med forfald...for så at genopstå renoveret og i offentlige hænder. Kom med på 1. runde: Den nyklassiske del!


Haven har navn efter den markante labyrint af cypresser, der er havens mest markante indslag. Men haven byder på så meget andet andet og er nærmest et skoleeksempel på en nyklassicistisk og romantisk have.
I den formelle, klassiske del, finder man denne smukke buskbomhave med det strengt symmetriske trappeanlæg og de rislende springvand.
Der er flere småbygninger spredt over anlægget. Her en af to tvillingepavillioner med tydelig inspiration i et vestatempel, hver med en statue af henholdsvis Danae og Ariadne. Og selvfølgelig er der urner....MASSER af urner!
Et af havens bassiner. Vand indgår på flere måder og i en by som Barcelona har det været særligt ekstravagant. Den grønne frodighed og "ruin-æstetikken" er helt efter bogen.
Belønningen når man finder ud af labyrinten: Et spejlbassin, der fanger himlen og reflektioner af trappeanlægget op til havens næste niveau.

Måske nogen synes motivet virker bekendt? Som feks. i Claus Dalbys have? Sjovt når man ser den slags elementer i deres oprindelige udgave - og det viser jo også, at der er meget i de gamle haver, der kan tages op i nye anlæg.
Dele af labyrinten er blevet formet, så der dannes store elegante buer. Duften her ved labyrinten er i øvrigt helt berusende af de æteriske olier fra cypresserne!
Havepavillionen ligger på havens højeste punkt og herfra har man kunnet se ud over den centrale del af haven. Nu er træerne så store, at udsynet begrænses en del. Til gengæld er effekten af den store spejldam så meget større!

Herfra afgrænses haven af et woodland, der illuderer at haven ligger i en frodig skov. Resten af haven er den romantiske, tilsyneladende mere vilde del. Men lad dig ikke narre! Den er ligeså arrangeret som denne første del!
Blot så man er advaret: Man må ikke drikke af bassinet. Eller svømme i det. Eller skille sig af med guldfisk og skildpadder. Den med lynet kan jeg ikke helt greje...


Hvad:
Jardins del Laberint d'Horta

Hvor:
Passeig dels Castanyers, 1, 08035 Barcelona, Spanien

Du kan se 2. del ved at klikke her.

Kommentarer

  1. Jeg har for meget år siden været i Barcelona, men jeg må indrømme at jeg nok ikke lige på det tidspunkt kan huske at have set den have. Den ser meget spændende ud med den buer, gange, bassiner og vandspejle. Jeg kan sagtens forstille mig hvordan den må have virket den gang den havde sin storhedstid. Det forstiller jeg som være storslået, for det er den vel også nu.
    Det med lynet kan det være fordi man ikke må tage et fodbad når det lyner :-)
    Kh Kirsten.

    SvarSlet
    Svar
    1. undskyld der skulle nu stå mange år siden....:-)

      Slet
    2. Haven ligger i den nordvestlige del af Barcelona, lige på kanten af bjerget begrænser byen der - og det er ikke lige et område man normalt kommer i som turist. Så jeg kan godt forstå du ikke lige er faldet over den :)

      Mht. lynet: Selvfølgelig! Det er da det!

      Slet
  2. Den er lige kommet på listen og udflugtsmål i fremtiden når vi skal besøge Barcelona. Elsker simpelthen den slags haver med fylde, tyngde og patina...samt også lidt forfald. Du skriver 1 del, der kommer flere billeder af den romantiske del eller ?
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er faktisk nem at komme til med metroen, så gør endelig det.

      Der kommer mere! Den landskabelige romantiske have er markant anderledes end den klassiske del - så det gav god mening at lave en 2'er.

      Slet
  3. Tak for en forrygende tur, Henrik! Vi har været i samme område i Spanien, og denne have kunne jeg godt finde på at besøge efter dit indlæg her.

    Og så vl jeg llige sige dig: Dine fotos er RIGTIGt gode!

    Sidst: LYNnedslag i mennesket? Hmmmmm. Kunne det være! "Gosh! En lækker have-lynnedslaget", der advares i mod?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din kommentar om mine fotos Marianne, det varmer!

      Joh, måske er det sådan det føles når man får en fantastisk haveoplevelse? ;)

      Slet
  4. Nej, hvor er det fint! Var i Barcelona sidste forår og skal helt sikkert afsted igen. Der var en masse vi ikke nåede at se, og nu kommer haven her med på listen. Spændende!

    SvarSlet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0