Heides planteskole

Jeg er ikke den store shopper. Faktisk HADER jeg at gå i butikker. Hurtigt ind, hurtigt ud, det er mit motto i den sammenhæng. Men der er jo undtagelser...feks. når jeg er i havecentre og planteskoler. Så kan jeg sagtens "blive lidt længere". Når butikken så oven i købet er sådan et eventyrligt sted som HEIDES PLANTESKOLE ved Thisted, så kan man jo vandre rundt i timevis! 



Det var et fuldstændigt tilfælde, at jeg kørte forbi på vej hjem fra Fru Pedersens Have i Vemb. Men skiltet ved vejen fik en klokke til at ringe og en kontrolleret vending blev foretaget, så dette stop kom med på turen.
Det ER en planteskole. Men hele anlægget er lagt an på at give gæsten/kunden en særlig oplevelse, så man næsten føler man går i en have eller park, hvor "varerne" næsten er sekundære i forhold til rammen.
Planteskolen er indrettet med forskellige haverum med hver sin karakteristik. Alle udslag af Heides trang til at udføre haveprojekter i den monumentale skala. Flere af dem er udført som modeller inden og de kan beskues i den store hal, hvor betalingskassen er (jeg gentager: for det ER en planteskole!).
Haller er der mange af - eller hellere overdækninger: Lette glasoverdækninger yder beskyttelse til planterne indenunder eller danner et rum som kan bruges til udtilling eller andre aktiviteter. Konstruktionerne er enkle og lidt rustikke - så enkle at man tænker: "sådan én kan jeg da også lave!". Det kan "man" nu nok ikke alligevel - men meget inspirerende.
Den samme ligefremme tilgang er brugt til et rum med store spejlbassiner: jernrammer foret med bassinfolie. Voilá! Enklere kan det næsten ikke gøres - men sikke en effekt!

Jern går i øvrigt igen rigtigt mange steder. Feks ved de lette gitterlåger lavet af armeringsjern. Flot og højtideligt, at man sådan kan lukke de forskellige haverum af, tænkte jeg. Men Hr. Heide punkterede dén gang varme luft: de var egentlig sat op for at holde vildet ude, så de ikke åd af planterne!
Det er en næsten minimalistisk og modernistisk stil der præger anlægget - men med masser af referencer til den klassiske havekunst: formklippede buske og træer, spejlbassinerne og sågar forgyldte kugler er det blevet til.
Planteskolen (for ja, det ER som sagt en planteskole!) har et større udvalg end det lige umiddelbart ser ud til - alt er jo ikke opsat i endeløse rækker med tilbudsskilte, som man ser det mange andre steder. De har et særligt stort udvalg i syrener og i mine øjne et fantastisk udbud af roser. Jeg kom jo også til at købe lidt - selv om det ikke er så praktisk når man er på ferie-rundfart...


Hvem:
Heides Planteskole

Hvor:
Simons Bakke 122, 7700 Thisted

Web:
www.heidesplanteskole.dk

Kommentarer

  1. Spændende sted, tak for du deler.

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme! De fortjener al den reklame de kan få!

      Slet
  2. Hvor ser det spændende ud, man er næsten lige ved at sætte sig i bilen for at komme derop. Jeg har det lige som dig hader at shoppe, hvis jeg kan overtale andre til det så bliver jeg glad. Men at køre på tur til planteskolen er der hvor jeg står foran. Og det sted som du viser ser helt specielt og utrolig imødekommende ud. Og deres bassiner, haler og bare det hele er bare så fint.
    Og tak fra mig at du vil dele den oplevelse.
    Kh.
    Kirsten

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Kirsten
      Håber du får lejlighed til at komme derop (du er vist i det sønderjyske, ikk?). Det er vældigt inspirerende - og jo altså også en god planteskole :)

      Slet
    2. Hej Henrik. Jo jeg er lige midten af det sønderjyske :-), men vi hernede er jo ikke så bange for afstande, da vi er jo vant til at køre, så jeg kunne godt finde på at pakke en termokande og en madpakke for at tage en tur derop. den ser både inspirerende og god ud. Jeg synes specielt om deres spejlbassiner - bare en kunne jeg godt tænke mig i haven :-)
      Fortsat god dag
      Kh.
      Kirsten

      Slet
  3. Spændende sted du deler, der vidner om passion og lyst til at skabe, der gad jeg godt gå på opdagelse, så det må skrives bag øret:-)))

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er jo netop dét! At man får lyst til lave et kæmpe bassin eller en lille allé eller...! :)

      Slet
  4. Det er et fantastisk sted. Jeg besøgte det i juli på vej til Haven i Hune.

    SvarSlet
    Svar
    1. Skal lægges ind som et fast punkt på ruten når jeg skal på de kanter - og med de kanter mener jeg nordvestjylland. Og så skal der være plads i bilen til indkøb.

      Slet
  5. Gode billeder:) Godt at du fik vendt bilen og så dette vidunderlige sted som er noget helt særligt. Der er så inspirerende og så er det heller ikke dårligt at man kan købe planter, haha. En af de ting som bl.a. har inspireret mig (ud over spejlbassinerne) er at formklippe løvfældende træer som avnbøg og liguster, det er genialt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Præcis - at man kan få noget så elegant ud af planter, der normalt opfattes som i den kedelige gruppe. Og så er de billige oveni købet, så man rigtigt kan eksperimentere!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0