Gå videre til hovedindholdet

Aftentur i Hedelund


Et overflødighedshorn af Rhododendron - det er vist den korrekte betegnelse for Hedelund i Brønderslev.
Var forbi på vej hjem fra min nieces konfirmation og det var utroligt smukt at se de overdådige buske fyldt med blomster, der stod og lyste i forårsaftenens sparsomme lys.

Hedelund er en park i den romantiske stil, anlagt omkring en kanalformet sø med idylliske, hvide broer og den obligatoriske pavillon, hvorfra man kan fodre svanerne og sikkert også sige "ja" hvis nogen skulle komme med et frieri.



Det specielle her er de mange, mange velvoksne rhododendronbuske, som danner blomstrende vægge under parkens høje bøgetræer -faktisk er der omkring 10.000 planter! Lige nu er de første eksploderet i et intens farve orgie, men knopperne på langt de fleste buske lover at der kommer meget, meget mere. Jeg er ikke rhodo-kender... og for sådan nogle som os er der sat skilte op med navn på flere af sorterne og en QR-kode, der sender dig til yderligere informationer via din smartphone (fik ikke selv prøvet, men smart ide).



Hedelund danner ramme om plantemarkeder og lignende og rummer desuden en stor pavillon (oprindeligt dansehal) og en bygning med restaurant og festlokaler - du finder deres hjemmeside her. Og ikke mindst er der den "Uofficielle hjemmeside for Hedelund Rhododendronpark" med artslister, blomstringskalender og meget mere.





























Kommentarer

  1. Ja det er en spændende park, jeg har aldrig selv været der, men ofte kigget med på hjemmesiden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er et helt leksikon, den hjemmeside!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…