Gå videre til hovedindholdet

Stormflod i plantekasserne

Med vadehavet lige ved er vi vant til at holde øje med vandstanden. Men at der skulle blive oversvømmelse i plantekasserne havde jeg ikke lige set komme. Det er jo ellers så skønt med det milde vejr. Men det har bestemt også sine bagsider. På denne tid af året plejer vi at have frost og ofte også sne. Sådan er det ikke i år og det har givet mig en lille udfordring jeg ikke har haft før: mine plantekasser er ved at drukne!

Det er jo ikke en naturlig måde for planter at vokse på og som sædvanligt er der en pris man må betale hvis man laver kunstige systemer. Lige nu er det, at der kommer ALT for meget væde ned fra oven! Tidligere år har det ikke været det store problem, for jord og vand i kasserne plejer at være bundfrosset til langt ind i foråret. (Det er jo i princippet en kæmpe køletaske). Så overskydende vand plejer bare at rende af – men ikke i år. Så da jeg konstaterede at løg og jordbær (det er det, der bor i kasserne pt.) stod og soppede i vand måtte vi i gang med en redningsaktion. 




Diverse planer blev udtænkt og forkastet. Den plan, der stod tilbage var at tømme kasserne ud fra hævertprincippet. Så på hovedet i skuret for at finde en passende slange. Så ind og fylde slange med vand og ned i vandsnasket… Uden effekt. Og så suge… Adr! Uden effekt.

Forstærkning måtte til – det blev i form af en venlig nabo, der har en hævert-dims man kobler en boremaskine på. NU skete der noget! Snart var kasserne tomme for vand og vandspejlet væk i jorden. Nu håber jeg bare på en lidt mere tør periode, for ellers er jeg bange for at løg og planter rådner væk.



Kommentarer

  1. Uh ha, det med vanding og fritidboliger er en svær balance, vi vil have blomster men kan ikke passe dem hele tiden. Jeg har jo et avanceret vandingssystem til alle vores krukker om sommeren hvor ferien efterlader haven uden opsyn i flere uger...
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en svær balance, ja. I det store hele vil alt jo kunne klare sig i et par uger...men så er der jo bare de dage ind imellem hvor det liiiige bliver for tørt - som vi oplevede det i sommer. Og det kan være fatalt. Og så handler det selvfølgelig også om at undgå at bruge al tiden i haven på at rigge til og rigge af - det skal jo være en fornøjelse først og fremmest!
      Hilsen Havehjernen

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…