Snaps af valnød og blåbær
Det plejer at være en fast begivenhed i slutningen af november/først i december: at få filtreret årets høst af valnøddesnaps. Men som så meget andet i denne vinter skete det ikke lige på det sædvanlige tidspunkt... men nu er det gjort! Valnødderne fik følgeskab af blåbærsnapsen - et eksperiment med tørkeskadede blåbær fra haven. Læs mere om den sag her.
Når man håndterer valnødderne er det en god ide at lade projektet foregå i vasken, for de farver..MEGET. Det er garvesyren der simpelthen gør væsken næsten umulig at få af hænder og tøj. I sin nuværende tilstand ligner de kvarte valnødder noget fra en gyserfilm, og havde der været børn tilstede ville jeg straks have bildt dem ind at det var flækkede musehjerner - det ligner det nemlig. Nødderne har soppet rundt i klar Brøndum i 3-4 måneder og i den tid har valnødderne forvandlet akvavitten til en sort, olieagtig - men velduftende - essens. Den kan nu fortydes op til 8-10 gange (afhængig af hvor stærk du kan lide din kryddersnaps), men bliver kun bedre af at lagre yderligere. Gerne flere år. Resultatet minder om en aromatisk, rund og blød cognac.
Blåbærrene blev også filtreret - og straks testet med en prøvesmagning. Det er jo en del af hyggen at finde det rette blandingsforhold! Det har vist sig at det var en rigtig god beslutning at anvende bærrene på denne måde, det blev en god bærsnaps med en fin farve og en delikat blåbærsmag. Nu får den lov at samle sig lidt - så vil jeg overveje om den evt. skal have lidt sukker eller honning tilsat. Det kan få nogle flere nuancer frem, især i bærsnapse, der som regel er meget "lette" i det.
Et generelt tip:
Lav mindre portioner ad gangen af den færdige snaps. Den vil forandre sig over tid, typisk blive stærkere og det kan derfor være klogt at levne plads til en "påfyldning" af Brøndum senere.
Et andet tip:
Lad ikke bærsnapse af "vandholdige" bær som jordbær, hindbær, brombær lagre og stå for længe. Den fine bærsmag er lidt flygtig og over tid forsvinder den og lader de bitre noter tilbage.
Velbekomme - og husk selvfølgelig at drikke alkohol med måde. Selv om det smager godt!
Hej Henrik
SvarSletDet er altid spændende at smage på de snapse man har lavet, smager de godt eller er det en engangs forestilling. Går selv og hygger mig lidt med at lave snapse, i år har jeg lavet snaps af stikkelsbær og moreller.
mvh Kjeld
Hej Kjeld
SletJa, det er altid spændende hvordan de er faldet ud. Og prøver man med en ny ingrediens bliver man også af og til overrasket over smagen, som kan være helt anderledes end råvaren.
Hilsen Henrik Havehjerne
Sikke dog en smuk farve den har fået din blåbærsnaps. Det vil jeg huske til næste sommer, hvis jeg ellers får samlet nok blåbær!
SvarSletHej Bente,
SletFlot farve, ikke? Til min portion brugte jeg et par håndfulde, let indtørrede bær...så der skal i virkeligheden ikke så mange til. Og man kan jo også bare nøjes med en lille portion ;-)
Spændende med kryddersnaps kan se der er en hel verden derude af kreative kombinationer, kun fantasien sætter vist grænser, jeg havde dog aldrig tænkt på valnødder. Men karakteren en blød og aromatisk cognac.
SvarSletHenrik
Hej Henrik,
SletDu skal høste de grønne valnødder i august/september - jeg brugte 4-5 stykker skåret i kvarte til denne portion. Måske vi kan få arrangeret at du kan få en smagsprøve ;-)
Fordrukne hilsner fra Henrik Havehjerne
Det ser vel nok rigtig godt ud. Spændende hobby.
SvarSletHej Anette,
SletSom regel gode oplevelser - men også nogle gange resultater der IKKE skal gentages! Men sjovt at bruge naturen og haven på denne måde.
Hilsen Henrik Havehjerne