Gå videre til hovedindholdet

Snaps af valnød og blåbær

Det plejer at være en fast begivenhed i slutningen af november/først i december: at få filtreret årets høst af valnøddesnaps. Men som så meget andet i denne vinter skete det ikke lige på det sædvanlige tidspunkt... men nu er det gjort! Valnødderne fik følgeskab af blåbærsnapsen - et eksperiment med tørkeskadede blåbær fra haven. Læs mere om den sag her.

Når man håndterer valnødderne er det en god ide at lade projektet foregå i vasken, for de farver..MEGET. Det er garvesyren der simpelthen gør væsken næsten umulig at få af hænder og tøj. I sin nuværende tilstand ligner de kvarte valnødder noget fra en gyserfilm, og havde der været børn tilstede ville jeg straks have bildt dem ind at det var flækkede musehjerner - det ligner det nemlig. Nødderne har soppet rundt i klar Brøndum i 3-4 måneder og i den tid har valnødderne forvandlet akvavitten til en sort, olieagtig - men velduftende - essens. Den kan nu fortydes op til 8-10 gange (afhængig af hvor stærk du kan lide din kryddersnaps),  men bliver kun bedre af at lagre yderligere. Gerne flere år. Resultatet minder om en aromatisk, rund og blød cognac. 

Blåbærrene blev også filtreret - og straks testet med en prøvesmagning. Det er jo en del af hyggen at finde det rette blandingsforhold! Det har vist sig at det var en rigtig god beslutning at anvende bærrene på denne måde, det  blev en god bærsnaps med en fin farve og en delikat blåbærsmag. Nu får den lov at samle sig lidt - så vil jeg overveje om den evt. skal have lidt sukker eller honning tilsat. Det kan få nogle flere nuancer frem, især i bærsnapse, der som regel er meget "lette" i det.

Et generelt tip:
Lav mindre portioner ad gangen af den færdige snaps. Den vil forandre sig over tid, typisk blive stærkere og det kan derfor være klogt at levne plads til en "påfyldning" af Brøndum senere.

Et andet tip:
Lad ikke bærsnapse af "vandholdige" bær som jordbær, hindbær, brombær lagre og stå for længe. Den fine bærsmag er lidt flygtig og over tid forsvinder den og lader de bitre noter tilbage. 

Velbekomme - og husk selvfølgelig at drikke alkohol med måde. Selv om det smager godt!

Kommentarer

  1. Hej Henrik
    Det er altid spændende at smage på de snapse man har lavet, smager de godt eller er det en engangs forestilling. Går selv og hygger mig lidt med at lave snapse, i år har jeg lavet snaps af stikkelsbær og moreller.

    mvh Kjeld

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Kjeld
      Ja, det er altid spændende hvordan de er faldet ud. Og prøver man med en ny ingrediens bliver man også af og til overrasket over smagen, som kan være helt anderledes end råvaren.

      Hilsen Henrik Havehjerne

      Slet
  2. Sikke dog en smuk farve den har fået din blåbærsnaps. Det vil jeg huske til næste sommer, hvis jeg ellers får samlet nok blåbær!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Bente,
      Flot farve, ikke? Til min portion brugte jeg et par håndfulde, let indtørrede bær...så der skal i virkeligheden ikke så mange til. Og man kan jo også bare nøjes med en lille portion ;-)

      Slet
  3. Spændende med kryddersnaps kan se der er en hel verden derude af kreative kombinationer, kun fantasien sætter vist grænser, jeg havde dog aldrig tænkt på valnødder. Men karakteren en blød og aromatisk cognac.
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Henrik,
      Du skal høste de grønne valnødder i august/september - jeg brugte 4-5 stykker skåret i kvarte til denne portion. Måske vi kan få arrangeret at du kan få en smagsprøve ;-)
      Fordrukne hilsner fra Henrik Havehjerne

      Slet
  4. Det ser vel nok rigtig godt ud. Spændende hobby.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anette,
      Som regel gode oplevelser - men også nogle gange resultater der IKKE skal gentages! Men sjovt at bruge naturen og haven på denne måde.

      Hilsen Henrik Havehjerne

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…