Pottetræning

 I sommer havde jeg et "uheld" med min potte med brombær - den tørrede ud! Nu kunne man jo sige at jeg da bare skulle putte den i jorden i stedet for at lade den stå i en potte. Men det er en fritidshave og det betyder blandt andet at de planter der bor i haven helst ikke må få frit løb...og brombær er jo nogle hidsige nogle når der gælder om at brede sig. Nu er der godt nok tale om en rimelig tam en af slagsen..og tornfri. Men alligevel - vil ikke lige tage chancen. Desuden giver den nuværende løsning mulighed for at rykke lidt rundt på den afhængig af sol og vind. Hvor den sidste er en væsentlig spiller her ude ved kysten!

Men altså er der en risiko for udtørring. Har ellers konstrueret et indbygget vandreservior i mine potter, men det var så ikke nok, da de måtte klare sig selv i 3 uger i den aller tørreste periode. Heldigvis overlevede brombærplanten (mod alle odds), og jeg lovede den at jeg nok skulle potte den om her i efteråret, så den fik en større potte. Jeg er nemlig kommet frem til følgende tricks (med min ydmyge erfaring) til "sommerhuspotter" som gør at de kan klare sig ret godt uden en vandkande i nærheden.


1) Stor potte = mere jord = større volumen til at fastholde fugt. Stor volumen hjælper også mod at potten ophedes ved at solen varmer på potten - varmen når ikke helt ind i "kernen". Har set at nogen forer potten med liggeunderlag og den slags for at opnå samme effekt. Har ikke selv testet det...

2) Jeg sværger til plastpotter. De er dels lette(re) at flytte rundt på. Og så er "godstykkelsen" mindre. Dvs. er der er mere indvendig volumen - på en stor potte kan det blive til en liter eller mere. Desuden er de nemmere at bore huller i - og det skal man nemlig kunne. De potter jeg har købt hidtil har været uden hul i bunden til dræn - og det skal der heller ikke være. Jeg borer i stedet flere huller 12-15 cm oppe ad pottens sider - typisk 3 rundt om. Nu kan der være vand i bunden, men kun til det når op til hullerne, så løber det ud.

3) Nu har du jo sådan set en indbygget vandbeholder. Igen hjælper det jo så, at der er noget plads at give af...planten og jord skal der jo ligesom også levnes plads til. Men der må ikke stå ren jord i bunden og soppe i vandet - så rådner den. I stedet fylder jeg bunden med lecakugler, og er der god plads sætter jeg et par omvendte potter i bunden så de danner et hulrum til vandet. Så er det bare at plante løs!







Du kan se tørkeskaderne her.

Kommentarer

  1. Sindrigt system, håber det virker.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo, det virker skam. Men for denne plante skulle det gerne virke BEDRE end før!

      Slet
  2. Hej
    Det skal nok blive godt. Flotte krukker.
    Fra en haveven har jeg fået det gode råd at i vinteren skal krukkerne løftes fri ca 2 cm op fra terassen for at sikre at frost/tø ikke
    giver frostsprængninger i krukkerne. Drænhuller stopper jo let til og nye krukker er jo dyre.

    SvarSlet
    Svar
    1. De fleste krukker jeg har er af plast. Dels for at på så meget plads i potten som muligt, og dels fordi de netop skal kunne stå ude hele året.
      Men jeg har da også nogle "rigtige" og det kunne være jeg skulle prøve dit råd - sidste år flækkede en af krukkerne lige midt over: http://havehjernen.blogspot.dk/2013/04/kunstklinkning.html

      Slet
  3. Hej Henrik.Det bliver spændende at se om dit system virker.Jeg er så heldig at alle mine krukker kommer i læ i drivhuset.God aften Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det bliver spændende - indtil videre er det gået meget godt med de andre krukker :-)

      Slet
  4. Smart system du har. Lidt ekstra arbejde med 'pottetræning' lønner sig :) Jeg har selv brugt perlite til mine for at få samme effekt, og desuden kommet lidt grus, småsten eller lignende på jorden for at vandet ikke fordamper foroven.

    SvarSlet
    Svar
    1. Smart at dække jorden også! Har haft nogle østersskaller (dem æder vi jo en del af her ved vadehavet) liggende i en af potterne. Godt nok mest til pynt, men kunne konstatere at jorden var fint fugtig under dem. OG så slap jeg for ukrudt - win-win!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0