Gå videre til hovedindholdet

Humlemagasinet - Hæk tema!

Her i sommer besøgte jeg Humlemagasinet på Fyn for at se deres have. Den viste sig nu at have dimensioner af en park - ganske imponerende, når man tænker på at det er etableret indenfor ganske få år. God inspiration for os, der stadig mangler at få råderum over en have, der kan rumme de fleste havedrømme: Man kan nå langt inden pensionen, så det kan nåes endnu!

Denne have er struktureret af en række hække, der på fin vis danner rum. Og rum i rum. Som sådan er det næsten én stor opvisning i hvad man kan opnå med hække: Klippet i bløde, organiske former, stramt klippet som snorlige rammer om roser og andet godt; i klassiske, geometriske figurer som kegler og kugler; i cirkelslag og trimmet minutiøst som i Dronning Ingrids monogram. Og måske mest facinerende: klippet i form som arkitektoniske elementer: en hule eller levende pavillion; en port eller en bue.

De fleste gængse planter er repræsenteret: bøg, taks, liguster, lavendel, buskbom.  Sidstnævnte desværre hårdt ramt af "buskbomsygen".

Fortsættelse med de farvestrålende blomstrende dele følger!















Kommentarer

  1. Skønne skønne hække, jeg elsker klippede hække. Trist med buksbomhækkene, jeg er selv noget nervøs har jo en plan om et stort haverum med buksbom.

    SvarSlet
    Svar
    1. Klippede hække har stor effekt! Ud over at de kan være smukke i sig selv, giver de jo struktur og danner rum, så der kan være mange forskellige oplevelser i den samme have!

      Slet
    2. Og mht. buskbom: Det siges, at hvis man klipper det syge bort, gøder og vander godt, så skulle planterne have en chance.

      Men skræmmende at det er så udbredt allerede. Og får da en til at overveje om det er buskbom man skal satse på?

      Slet
  2. Så fandt jeg endelig ud af, hvem havehjernen er :) Tak for din kommentar hos mig, og tak for billeder fra Humlemagasinet. Jeg har hørt om det, men aldrig været der, så det var godt, du viste mig vej til dine billeder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Velkommen til! Og glæd dig til Humlemagasinet - det er et spændende sted :-)

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…