Gå videre til hovedindholdet

Om Havehjernen - og haven


Haven
Denne blog handler om årets gang i en lille have i landsbyen Ballum ude vestpå, ved Vadehavet. Det er på mange måder en udfordring at lave have her: Vinden blæser altid - og tit kraftigt! Der er salt i luften. Jorden er tung og lerrig. Solen står på hele dagen - men der er fuld skygge fra sidst på eftermiddagen. Udsigten er flot, med 180 grader vue ud over marker og skov, som man gerne vil bevare - men samtidig ønsker man læ og privatliv i haven. Det er et fritidshus, så der kan ikke vandes, nusses og passes i tide og utide. Og der er sikkert en masse andre bindinger vi har glemt nu...

Ønsket var en have, der var nem at vedligeholde og som kan give max nydelse i form af blomster, lidt frugt og grønt, skiftende farver, fugle og insekter. Det er sådant set lykkedes! Men der er så mange detaljer og valg som efterhånden blev svære at huske. Hvornår flyttede man hvad, hvorhen og hvorfor? Hvad lykkedes og hvad lykkedes ikke? Derfor denne haveblog!

Desuden er det faktisk ganske sjovt at se hvordan haven udvikler sig over tid og gennem årstiderne - kender du det?

Grunden
Grunden er ganske lille og består af en forhave, der idag er befæstet med herregårdssten, et bed langs den østvendte gavl langs indkørsel, og endelig selve haven på små 100 m2, hvoraf de 65 består af en terrasse -også med herregårdssten. Alt i alt et højintensivt havebrug - velkommen til!





Havemanden

Hjernen bag HAVEHJERNEN hedder Henrik Mikaelsen. Jeg er årgang 1970, uddannet arkitekt MAA fra Arkitektskolen i Aarhus, By & Landskab. Har en fortid som møbelsnedker, som bla. har ført mig forbi Aalborg Teaters Snedkersal, men jeg er vist ikke nogen handyman - nok mere generel life hacker. Nu fyldes dagligdagen af job som projektleder og proceskonsulent. Jeg er så også havemand - en af den slags, der ikke interesserer sig for latinske plantenavne, men som har en dyb facination af menneskeskabt natur - både i form haver og landskab. Strukturer, former, farver og processer, som vi ser det omkring os overalt. Det har altid interesseret mig, men jeg har først fået fingrene i jorden for nogle år siden. Og har fået lyst til MEGET mere!



 

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…