Gå videre til hovedindholdet

Potageren ved Fredensborg Slot

Som lovet genbesøger vi nu Fredensborg Slotshave. Denne gang går jeg køkkenvejen og viser lidt fra mit besøg i juli måned i potageren - køkkenhaven. Det føles som et særligt privilegie at blive lukket gennem lågen ind til de sirligt holdte bede. Bede, med det ydmyge formål, at levere den grønne del af kosten til den kongelige familie...eller i hvert fald noget af kosten. Og ikke nok med det - der hentes også blomster og grønt til at fylde vaser og lignede på bordene på slottene...eller i hvert fald nogle af blomsterne.


Bedene er store, så man kan godt fornemme at haven ikke kun er til pynt - der skal produceres noget her! Hver bed er kvadratisk i form og er ikke nødvendigvis kun dedikeret til én kultur. Den æstetiske effekt er vægtet højt mht. til farve, mønstre og strukturer.
En muret væg adskiller potageren og parken. Opad denne vokser espalierede frugttrær - vist mest pærer?
En låger åbner ud mod fra parken. Herfra går en akse gennem potageren ned til orangeriet. Det meste er overdækket af buer med klatreroser.
I mellem rosenbuerne er der også klippede kanter af buskbom. Mellemrummet er på fiffig vis udfyldt af jordbær!
Planterne i skærehaven - primært stauder - støttes af dette fine arrangement af korte stolper med stålwire udspændt imellem dem. En enkelt ridderspore er dog sluppet ud af "indhegningen".
En virkelig flot kombination: Kål og valmuer! Og det gode er at de jo på fineste vis afløser hinanden som sommeren skrider frem.
Fin detalje på buskbomkanterne  - de langsgående sider markeres i forhold til de sidegående.

Bønner vokser dekorativt op ad en hassel-tippie.
Prinsgemalens høns... vistnok nogle af dem, der lægger grønne eller blå æg..
Drivbænkene i forgrunden er jeg ret misundelig over . De er fantastiske i al deres enkelthed - og smukt patinerede.
Det der gør en potager til en potager er jo bla., at det man dyrker ikke kun skal have en dekorativ værdi i sig selv, men også MÅDEN man sår og tilplanter på, kan gøres meget dekorativt med forskellige mønstre.

En hel skov af asparges. Men kongehuset ER altså også en stor husholdning, så der skal noget til. Asparges er faktisk en rigtig pyntelig plante i sig selv - jeg bruger den i buketter til grønt, og nogle år er der endda noget at bruge til juledekorationer - med røde bær og det hele!
Et langt kik langs rosenbuegangen, hvor man virkelig ser effekten af en stram indramning af plantebedene. I baggrunden aner man orangeriet.
Sådan ser en potent skærehave ud. Her ser man tydeligt de udspændte wirer mellem stolperne.

Du kan se første indlæg fra selve parken her: Fredensborg slotshave


Hvor:
Fredensborg Slotshave, Fredensborg


Den offentlige del er åben for publikum hele året, mens Den Reserverede Have kun er åben juli måned. Her kan man også blive guidet rundt i køkkenhaven og Orangeriet.
















Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…