Moesgård, alle tiders landskab
Overskriften på dette indlæg var også titlen på et seminar jeg deltog i sidste fredag. Det hører til sjældenhederne, at jeg gør den slags, men det her lød så interesant, at jeg måtte med. Udgangspunktet var den nye museumsbygning ved Moesgård ved Århus, og de overvejelser man havde gjort sig i projektet om hvordan man bygger videre på et kulturlandskab, som indholder så mange kulturhistoriske spor og som landskabeligt også har en unik kvalitet. Og hvad man så gør fremadrettet, når man skal afveje bevaringsinteresser mod en aktiv brug af landskabet.
Kristine Jensen har været landskabsarkitekt på projektet og hun var også arrangør af seminaret. Og så var hun min lærer på Arkitektskolen i sin tid og min vejleder til mit afgangprojekt! Hendes projekter er ofte enkle og skåret ind til benet - og netop derfor stærke i sit udtryk. Jeg har tidligere vist hendes blomstrende oval til Århus Festuge i 2014 - Park Paseo.
Herregårdslandskabet omkring Moesgård er relativt uberørt, hvilket især skyldes en landskabsfredning - den såkaldte Fulden-fredning. Du kan læse mere om fredningen her: Fulden og Moesgaard
En af de ting der er til diskussion er: Skal man fælde alleen og plante en ny? Den er oprindeligt dimensioneret til at herskabet og gæster kunne få en passende ankomst til gården i karet. Men det harmonerer dårligt med moderne køretøjer - herunder tusistbusser - i begge kørselsretninger. Træerne har desuden nået en alder hvor tiden de har levet, overstiger den tid de har tilbage... Retfærdiggør det en fælding? Eller skal tiden bare gå sin gang?
Det store græstag gør hele fladen til et sted for ophold og leg (du kan godt se en lækker kælkebakke, ikke?). Men det fungerer også som en udsigtsplatform, som nu gør det store landskab tilgængeligt. Fantastisk udsyn over skovene, skråninger og bugten!
Det er helt bevidst, at arealerne omkring museet er udlagt som grøn græseng. Inden man påbegyndte byggeriet, blev der foretaget en omfattende registrering af planter og græsser, med henblik på at kunne reetablere arealerne igen med samme flora og med samme vedligeholdsstrategi som omkring Moesgaard i øvrigt. Det blev også diskuteret: Skal sådan et rekreativ område tilbyde flere funktioner? Eller skal man tvært imod begynde at tænke i at presse nogle brugere væk for at skåne arealerne? Feks. mountainbikes, heste - eller noget helt andet vi slet ikke kender endnu.
Befolkningstallet stiger i Århus og byen fortættes - man ønsker ikke at byen skal udvide sig ud af, men i stedet skal der bygges højere, tættere og inddrages "tomme" arealer indenfor byzonen. Det er jo umiddelbart godt i forhold til at bevare området omkring Moesgaard og holde det fri for nyt byggeri. Men det vil paradoksalt nok gøre brugen af området mere intensiv, for det vil bla. være her byens borgere vil søge hen for at bruge stedet som rekreativt rum. Skal man gøre tilgængeligheden større med mere parkering, flere busforbindelser, bredere veje og bedre cykelstier? Eller skal man netop undlade at gøre noget, så det hæmmer benyttelsen, at det er så besværligt at komme til?
Parken skal få lov at falde hen og vokse vildt, allé-træerne skal falde hvor de falder - når de falder. Andre vil tvært imod stramme de landskabelige træk op, der også har en arkitektonisk værdi endnu tydeligere op - og bygge videre på dem. Feks forstærke allerne, forlænge dem og plante nyt - som man har gjort langs vejen op til det nye museum. Rydde en passage i skoven, så der (igen) etableres et kig fra hovedbygningen på Moesgaard helt ud til bugten. Kristine Jensen er fortaler for det sidste - og jeg er enig. Sådan et landskab er resultatet af kontinuerlige til- og fravalg, og dem der batter, er dem der tegner landskabet eller kulturhistorien tydeligere op!
Jeg fik lidt ny energi på arkitekt-batterierne ovenpå denne dag og det var fedt! Og tiltrængt :-)
Det lyder som et skønt udflugtsmål, det er over 35 år siden at jeg har været ved Moesgaard, så der er nok sket et eller andet siden :-)
SvarSletLidt... ;-)
SletMuseet er rykket helt ud af de gamle herregårdsbygninger, som nu helt er overtaget af Aarhus Universitet - Institut for Kultur og Samfund (bla arkæologi og antropologi)
Vi besøgte Moesgaard sidste år for at se den kinesiske udstilling og nød virkelig at udforske museet og området omkring det. At åbne op for et kig ud til bugten virker ret oplagt efter min mening.
SvarSletFik aldrig set den udstilling, ærgeligt nok.
SletDejligt område, specielt turen ned til vandet er rigtig fin - og det er det kig der kunne være så flot!
Jeg så også den kinesiske udstilling. Jeg var meget optaget af den måde, hvorpå museumsbygningen smyger sig ind i landskabet. Jeg synes også, det indvendige er godt lavet, navnlig rammerne omkring gravballemanden.
SvarSletHilsen Elna
Det et rigtigt fint museum, med nogle anvendelige rum. Ligesom AROS er det et venligt og uformelt sted
SletTak for postet om Moesgaard, og ja; en kile i beplantningen fra hovedbygningen og ud til vandet vil være det eneste rigtige.
SvarSletForsøgte forgæves at melde mig til det arrangement, den dag vi fik nyhedsbrevet om det fra DL. Men da var der allerede fuldt booket og lukket for flere tilmeldinger. Jeg har en del ubesvarede spørgsmål omkring museumsanlægget, jeg gerne havde vendt med de rette folk. Men det må blive en anden gang.
bh
Kjels
Ærgerligt at du ikke kom med, der var ganske rigtigt fuldt hus. Du kan vel rette dine spørgsmål direkte til museet og/eller tegnestuerne?
Slet;-), ha ha. - Henrik, du ved det er bedre at tale sammen om den slags, face to face!?
SletDet kan nogle gange være klogt... ;-)
Slet