Et lille efterårsprojekt

Egentlig var det slet ikke dette projekt, der stod først for. Men tingene faldt sådan, at det rykkede frem i prioriteringen. Bla. at det er ret trættende at se på en stor sanddynge i haven. Så nu skulle der gøres kål på den, så mine nye bede kunne få sig lidt pænere omgivelser. Projektet har gået ud på at få omlagt belægningen ud for det gamle æbletræ og få afslutningen strammet op med en fast kant. Desuden skulle passagen ud til naboens mark have en anden løsning - det var efterhånden med livet som indsats, at man klemte sig igennem her.



Den nye kant er sat, så den danner et forhøjet plateau for enden af det lange bed og frem til trinnet op til marken udenfor. Normalt bemærker man det ikke så meget, men haven er faktisk forsænket ca. 30-40 cm i forhold til marken. Det er fint i forhold til læ og gør faktisk også at vi ser "mere" af marken.


Et FØR billede, inden det hele gik løs. Æbletræets rødder, mus og mulvarpe har efterånden fået undermineret belægningen. Den skal pilles op, og et nyt lag sand køres på inden den lægges ned igen. Den udflydende kant skal ændre, så der kommer en markant afslutning.
Så er pille-arbejdet igang! Det går egentligt ret hurtigt med både at tage sten op og lægge dem ned igen. Det er underlaget der tager tid! Især når det kan være lidt kringlet at få plads til at "trække" et afrettet lag.

Kanten er sat og der er fyldt nyt muld i. Igen blev der erobret nogle cm plantebed fra betonen! 
 
Hvad skal der så være i den nye strimmel jord? Jeg tænker juleklokker/påskeklokker? Og løg selvfølgelig. Hvad siger du?

Kommentarer

  1. Det er en fin indramning af det nye bed, og det giver en god balance til helheden. Kikket ud over markerne giver meget til haven. Påskeklokker kan da passe fint, men der er jo så mange muligheder...

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo de mange muligheder, der gør det så svært at vælge Elna!

      Slet
  2. Svar
    1. Ah, se den havde jeg slet ikke overvejet. Kunne være et godt sted her i skygge/halvskygge.

      Slet
  3. Påskeklokker og juleroser er helt sikkert skønne i foråret, MEN vær opmærksom på at fra juni og frem står de med rimelig kedelige og dominerende blade som vælter til siderne. Du kunne flytte dine Hosta frem til kanten og sætte Helleborus ind i bedet hvor Hosta står nu - bare en ide:-)
    Jeg synes at Kertepileurt og Merian er gode planter til forkanten af et bed.

    Spændende hvad det hele ender op med, det ser i hvertfald rigtig godt ud med et trin op for enden ud mod marken:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tror du har ret i at jeg nok skal igennem en lille rokade - næsten uanset hvad jeg vælger. Kertepileurtens spir ville passe godt til de Ærenpris, der står i bedet overfor.

      Slet
  4. Hej Henrik.Dejligt at få ordnet dit projekt for vinteren sætter ind.
    Synes dine bed ser dejlige ud.
    Og mit bud er de smukke alunrod, som trives rigtig godt hos mig i forkanten i mange af mine bede.
    Og de fås jo i rigtig mange smukke farver og mønstre.
    Godaften Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. God ide med alunrod. Jeg har set nogle ret lækre sorter med lime farvede blade. De ville lyse godt op her i kanten, ikke?

      Slet
  5. Det var da en stor forbedring. Mange gode forslag. Som Jette siger, står alunrod smukt næsten hele året.

    SvarSlet
  6. Kære Henrik. Det ser godt med udvidelsen af bedet og den klare afgræsning. Påskeklokker er skønne, jeg har dem mange steder i haven og elske den skønne grønne farve i bladene og blomsterne der kommer. Denne eftersommer har de blomstret en gang til, så herfra lyder "go for it" :-) Kærligst Merete

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Merete, jeg har faktisk aldrig haft påskeklokker/juleklokker før, så derfor tænkte jeg at det kunne være nu jeg skulle have fornøjelsen. På mit arbejde er der nogle store påskeklokker, og jeg synes faktisk at de grønne blade også er ret kønne - i hvert fald som her, hvor der er masser af blomstrende hortensier, til at tage opmærksomheden på tidspunkter hvor klokkerne måske kan se lidt triste ud... :-)

      Slet
  7. Hej Henrik

    Du er da en ørn til det med belægning, det ser godt ud! Gode forslag oven for, jeg har endnu et: gode gamle porcelænsblomst. Nu ved jeg ikke hvor skygget dit bed er der, går ud fra en del ud fra beplantningen. Jeg har selv et lille mørkt hjørne hvor der blandt andet er en lille klynge porcelænsblomster, hvide. De lyser noget så fantastisk let og dejligt der i hjørnet når de blomstrer, er gode at klippe af til vaser og resten af året er de stedsegrønne. What's not to like ;-).

    Mvh. Gitte

    PS: er for øvrigt også meget begejstret for dit spejlbassin, der lød så let og så er indtrykket meget gennemført og lækkert!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gitte! Tak skal du have - nok lidt ufortjent, for brolægger bliver jeg nok aldrig...men er nok tilpas omhyggelig til at der kan komme et hæderligt resultat ud af det!
      Porcelænsblomst havde jeg (heller!) ikke tænkt på - god ide! Men jeg kan ikke huske jeg har set den i hvid, kun rosa?

      Godt du kan lide bassinet! Jeg synes det er blevet ret godt. Men vi mangler jo stadig at gøre os nogle erfaringer gennem et helt år...måske var det FOR LET sluppet med min løsning :-)

      Slet
  8. En opstammer af de små, men sikke en effekt. Kan godt nikke genkendende til det med sandbunker. Især dette med muldvarpe kan være en plage. Hele min nye sti ved den kommende pergola har muldvarpene undermineret, så 20 meter skal lægges om ! Men hvad skulle man ellers bruge tiden til ?
    Påskeklokker lyder godt, men ser de ikke lidt triste ud en meget stor del af året. Du vil jo nok få brug for noget som skjuler, uden at dække. Forskellige primula kunne også fungere sammen dem, og evt lave græsser med brede strå som kun bliver 30 cm høje. Kig os Overdam.
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har hold øje med de påskeklokker vi har på jobbet. De, der står i skygge er faktisk flotte og ret kraftige, grønne planter året igennem. Men det er rigtigt - de skal aldrig spille hovedrollen uanset placering.
      Muldvarpe og mus er rigtigt irriterende! Især når de ødelægger belægning, for det er så besvæligt at rette på :-( Ved ikke om man kan gøre det mindre attraktivt at grave tunneler under fliserne - måske et tykt lag stabilgrus? Man kan selvfølgelig også sætte fliserne i en klat beton i hjørnerne. Det holder godt på dem - men er jo så ENDNU mere besværlige at lægge om engang i fremtiden...

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0