ØKOLOGIENS HAVE I ODDER - Artikel på Havefolket

HAVEREPORTAGER

Lige i udkanten af Odder ligger der en økologisk have - fra før det blev moderne. En have, hvor videndeling og fællesskab altid har været drivkraften, og nu ligger den der som den mest naturlige ting i verden og minder os om, at der gik noget og nogen forud for de byhaver, folkehaver og bugnende hylder i supermarkedet med Ø-mærkede varer, som vi i dag regner som en selvfølge.

TEKST & FOTO: HENRIK


F
or nogle år tilbage var stedet truet af konkurs og lukning. Heldigvis blev det afværget, og haven drives nu i en anden konstruktion. Men formålet har hele tiden været det samme: at vise og bevise, hvordan økologiske principper virker i praksis, og fungere som et levende laboratorium, hvor metoder til økologisk dyrkning og brug af jorden kan afprøves. Det er med andre ord et sted for pionerer. Men nu, hvor haven er blevet 20 år gammel, er den også modnet og veletableret og har lige så stor værdi i sig selv - som en stor, skøn, skøn have

Haven består af flere forskellige haverum, hver med sin egen karakter og sit eget formål. Herover ses et bud på, hvordan en helt almindelig parcelhushave kan gøres "nyttig" ved at indrette en del af den obligatoriske græsplæne som køkkenhave og stadig have plads til leg, terrasse og blomster





Et afsnit er dedikeret til formidling af biens liv. Her kan børn og voksne med en skøn blanding af gru og nysgerrighed få et kig ind i et bistades ellers lukkede verden og måske spotte bidronningen.




Et andet rum er helt vildt - forstået på den måde, at rummet repræsenterer forskellige naturtyper. Her er der umiddelbart meget inspiration af hente til sommerhushaver og haver, hvor man ønsker en mere på overfladen skødesløs og vedligeholdelsesfri beplantning og måske en blød overgang til den omliggende natur.





Mit personlige yndlingsrum er det, som mange kender som Seernes Have. Haven blev til foran DR's rullende kameraer under kyndig ledelse af havearkitekt Kjeld Slot. Seerne kunne sende planter ind, som så fik sin plads i de store staudebede foran de fine tvillinge-pavilloner. Hvor mange af de oprindelige planter, der har overlevet, ved jeg ikke. Men jeg synes, ideen er meget sympatisk. Nu fremstår haverummet fortættet, intimt og hyggeligt. I øvrigt også et bud på, hvordan en parcelhushave kunne gribes an. Det tomme rum bagerst i haven har desværre ikke overlevet - det er lidt ærgerligt.































Urtehaven er stor og velordnet med hver urt tydeligt markeret med skilte og indrammet af lærketræsrammer. Bagerst ses et fuglehus - i flerfamilieudgave!




Et større åbent område er udlagt til frugt- og vinlund med sol og luft. Vin er jo en af de mest giftsprøjtede afgrøder i verden, så det at eksperimentere og få erfaring med økologisk drift er da virkelig noget, der batter.




Selv noget så ubetydeligt som en ært får passende respekt her på stedet. Ovenfor ser du havens samling af ærter. Så kan du ved selvsyn erfare, hvordan de enkelte sorter arter sig.






























Når man har været haven rundt, og det kan man sagtens bruge meget tid på, kan du puste ud og få frokost eller en forfriskning i cafeen ved indgangen. Her kan du også shoppe økologiske planter i det lille plantesalg. Haven er et uhøjtideligt sted, hvor børn og barnlige sjæle er meget velkomne, og der er plads til nyde din medbragte mad - det må man nemlig gerne. Og skulle alt det der have-noget ikke fange alles interesse, så kan man låne diverse spil i cafeen og hygge sig med dem i stedet. Så bare
kom, og tag familie og venner med.



Hvor:
Økologiens Have
Rørthvej 132, 8300 Odder
Web:

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

Rhododendronhaven i Rens