KVÆDEFLÆSK

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det!
I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 

Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i stedet for med en gaffel. Resultatet var en meget finere masse, ud over at det var meget nemmere. 
Man KAN filtrere frugten fra, så man får en fin, klar gele og en "pulp" man kan bruge til kvædebrød. Men hvem gider...

Andet batch er blevet hældt op i en flad skål foret med plastfilm. På den måde kan man let og elegant få massen ud af formen får den er stivnet og så lade den tørre yderligere. Når massen kun klistrer lidt har jeg skåret den op i små tern og trillet dem i sukker. Voila! "Kvædeflæsk"! Stykkerne må gerne lufttørre lidt så de bliver faste udenpå, men skal være lidt bløde indeni.

Opbevares i en lufttæt boks. Lav ikke for mange ad gangen - de kan godt klistre sammen når de står. Så hellere tilpasse produktionen til efterspørgslen. Kvædepladen kan sagtens opbevares indpakket på køl. Der er jo meget sukker i (er vel egentlig en råsyltning?), så geleen/marmeladen er meget holdbar i sig selv, men man kan jo altid give en skvæt Atamon hvis man vil sikre en bedre holdbarhed, og så i øvrigt sætte den i køleskabet. 

Du kan finde opskriften ved at klikke her.



Er du på INSTAGRAM? Du kan følge mig der, hvor jeg løbende poster billeder fra haven eller fra de haver og steder jeg besøger. Min profil hedder henrik_mikaelsen_havehjernen og du finder den lige HER

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

Rhododendronhaven i Rens