Gå videre til hovedindholdet

Æv - tørkeskader

I de sidste uger har haven måttet klare sig selv. Det plejer at gå nogenlunde (den er jo indrettet til det). Men lidt for godt vejr og lidt for lidt vand i lidt for lang tid var altså mere end flere af planterne kunne klare. Visne blade og gule stængler.

Så bah-buh, bah-buh! Ud med vandkanden og vandslangen.

Hårdest ramt er brombærbusken. Den var fuld af store flotte bær da jeg rejste fra den - og da jeg kom tilbage var den brun og vissen med nogle hårde knolde der hvor bærrene skulle være... Vil sætte den om i en større potte: Mere jord til at holde på fugtigheden, ikke så hård opvarmning af potten - og ikke mindst et meget større vandreservoir i bunden.

Blåbærrene var lidt samme historie. Nogle bær kunne reddes, men de fleste får fuglene i år. Blev dog enig med mig selv om at tørrede blåbær da måtte kunne bruges til noget. Og svaret kom i en flaske: Snaps! De tørre bær får en chance til med et skvæt sprit...måske viser det sig at være det bedste der kunne ske for dem?



Kommentarer

  1. Sådan er der desværre også nogle af vores blåbær, der ser ud.

    SvarSlet
  2. Ja vi fik næsten heller ingen blåbær i år, men sidste år var der rigtig mange.

    SvarSlet
  3. Rigtig træls. Jeg har i hvert fald lært at de skal have rigeligt vand når de er ved at vær e modne. og måske at man skal plukke dem så snart de er klar...ikke noget med at gå og vente for længe.

    SvarSlet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Kvæder og kvædebrød

Har altid elsket kvæder...også lang tid før jeg vidste hvad det var for noget. Kan huske hvordan jeg som barn stoppede et ganske bestemt sted på ruten hjem fra skole. For her var der et helt bed med japanske kvæder som sendte sin fine duft ud over fortovet og indfangede mig der.

Senere har jeg startet julen med at stå ved den tyrkiske grønthandler og nøje udvælge mig de største og flotteste kvæder, som i flere uger har fået lov at dufte i stuen fra et fad på bordet. Og så opdagede jeg at man jo kunne lave lækre spiselige ting af de forunderlige, gule frugter: Marmelade, gele og kvædebrød.

Kvæden er et lidt "busket" træ som i foråret kan vise en overdådighed af blomster (der er forskellige farver afhængig af sorten). Frugterne minder om gule æbler eller pærer i formen (igen afhængig af sorten) og er ofte dækket af et fint dunet lag.


















Man kan som sagt lave dejlige sager af kvæder. Kvædebrød er ret genialt, for her udnytter man både duften, smagen, farven og kvædens store indhol…