De forbudte frø

Der har den seneste tid været en del blæst om den nye bekendtgørelse, der skulle skulle gøre det ulovligt at bytte/sælge frø med mindre man var optaget på en særlig liste. Dette skulle også gælde for private, ikke-kommercielle frønørder og andet godt havefolk.

Heldigvis ser det ikke ud til at gå så galt - teksten bliver formentlig nu rettet, så den undtager os almindelige amatører, der blot vil hjælpe hinanden til nyt liv i (køkken)-haven. Hurra for det!

Nu viser det sig så, at det faktisk har været ulovligt HELE TIDEN - eller rettere siden vi kom ind i EF engang i min barndom. WHAT!? Det er der tilsyneladende ikke mange der har vidst (man kan så også konstatere at ordensmagten heldigvis har andet at se til end at fange frøbyttere).

Historien blev heldigvis mindre drabelig, da det viste sig at det ikke gjaldt ALLE frø, men "kun" nogle bestemte sorter - primært grønsagsfrø - opgjort på en særlig liste. Med andre ord begrænsede det jo så også antallet af potentielle kriminelle...til gengæld er mange af sorterne de mest udbredte, så mon ikke der gemmer sig et par "forbrydere" derude? Bla dem der leverer til frøbibliotekerne rundt omkring?

Man kan da godt blive lidt bekymret for hvordan mekanikken i verden fungerer, når patentet til det der lever og gror omkring os engang i fremtiden tilhører frøfirmaerne. For tid og evighed. Mon så stadig amatørerne får lov at samle, bytte og udvikle frø?


Hvis du vil gøre noget aktivt for at presse på for at Fødevareministeren bliver holdt fast på løftet om at omgøre bekendtgørelsen (også gerne så de små frøudviklere har en chance i fremtiden), kan du skrive under her:

http://www.skrivunder.net/gor_det_lovligt_igen_at_bytte_plantefro


Kommentarer

  1. Godt indlæg Henrik. Overordnet set så er det et spørgsmål om frihed og eksistens, Kan man eje retten til Liv ? og som du selv er inde på, kan vi ikke acceptere at reelt kun store frøfirmaer har retten til distribution, da dette helt klart vil føre til monopoldannelse og tab af genetisk mangfoldighed. Nuvel jeg vidste godt det "kun" var grønsager, men det er også rigeligt slemt, især da det var vores mest anvendte. Dette er et protektionistisk tiltag, som bla. skal knægte den økologiske og lokalt producerede mad. Dette er den forkerte udvikling. det er afvikling.
    Henrik som har skrevet under.

    SvarSlet
  2. Tænker på hvordan vi i de seneste år har fået øjnene op for og har ”genopdaget” gamle kornsorter, tomater, der smager af tomat og gammeldags stauder. Disse ville ikke være tilgængelige hvis det det kun handlede om det at fremme det, der har et kommercielt sigte. Således vil det jo også gå udviklingen af nye sorter – sikke et potentiale der kan gå til spilde…

    SvarSlet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0