Gå videre til hovedindholdet

HYLDEBLOMST/KVAN CORDIAL

Lige nu blomstrer hylden (faktisk er det måske endda lige ved at være på det absolut sidste, hvis du skal nå at plukke de velduftende blomster). Det er så skønt med hyldeblomstsaft, det er bare smagen af sommer. Næst efter jordbær! 





Men du kan med fordel også lave dig en skøn sirup - en cordial - af hyldeblomsterne. Og som altid bruger jeg også kvan hvor jeg kan, og netop i sirupen tilfører kvanen lidt skarphed og lidt kølige, mentholagtige noter, der klæder hylden rigtigt godt. 



Denne cordial (eller lad os bare kalde det sirup, for det er jo det som det er), er genialt i drinks. Særligt med gin, is og en skvæt danskvand! Men du kan også bare bruge den i salatdressinger. Eller hvad med at hælde lidt over solmodne jordbær? Lækkert!



Opskriften er simpel og bygger på den basisopskrift på sirup, du kan bruge til alverdens ting: 1 dl vand til 100 g (rør-)sukker.

Her får du den komplette opskrift. Mængden kan lige akkurat være i en 70 cl snapseflaske:
  • 5 dl vand 
  • 500 g rørsukker 
  • 125 g hyldeblomstskærme (klip stilkene helt af) 
  • 20 cm stilk af kvan, skåret i mindre stykker
Giv sukker og vand et opkog, og rør til al sukker er opløst. Lad skærme og kvan trække deri i 30 min/1 time. Filtrer. Jeg gør det gennem kaffefilter, fordi der er så mange urenheder, pollen osv, der kan gøre siruppen grumset når den ældes. Det tager en rum tid, men det er det værd.
God fornøjelse!




Er du på INSTAGRAM? Du kan følge mig der, hvor jeg løbende poster billeder fra haven eller fra de haver og steder jeg besøger. Min profil hedder henrik_mikaelsen_havehjernen og du finder den lige HER

Kommentarer

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Et nyt spejlbassin

Jeg har længe været meget optaget af spejlbassiner og hvad vand og reflektioner kan tilføre en have. Nu opstod der så en for at få netop sådant et i forbindelse med at vi har ændret lidt på terrassen og anlagt nye bede. Det ene blev i stedet delvist til et lavt bassin og her kan du se hvordan det blev til!

Bassinet, som det så ud da det netop var færdigt - spejleffekten er super! Både for at spejle himlen, men også de planter der kommer i det smalle bed langs med bassinkanten. Bænken foran bliver en ny ynglingsplads tror jeg.
Udgangspunktet er kanten af herregårdssten, der er taget op af terrassen. Her er de lagt op i en prøveopstilling. Siden er de blevet monteret med fliseklæber - undtaget øverste lag omkring bassinet. Det vender jeg tilbage til.
Bassinet bliver foret med insilagefolie. Vi havde noget liggende fra afdækningen på loftet da stråtaget blev skiftet. Det er sort, det er kraftigt, det er STORE stykker - og det var gratis. Fliserne blev omhyggeligt fejet, så der ikke kom ste…

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…