Gå videre til hovedindholdet

HYLDEBLOMST/KVAN CORDIAL

Lige nu blomstrer hylden (faktisk er det måske endda lige ved at være på det absolut sidste, hvis du skal nå at plukke de velduftende blomster). Det er så skønt med hyldeblomstsaft, det er bare smagen af sommer. Næst efter jordbær! 





Men du kan med fordel også lave dig en skøn sirup - en cordial - af hyldeblomsterne. Og som altid bruger jeg også kvan hvor jeg kan, og netop i sirupen tilfører kvanen lidt skarphed og lidt kølige, mentholagtige noter, der klæder hylden rigtigt godt. 



Denne cordial (eller lad os bare kalde det sirup, for det er jo det som det er), er genialt i drinks. Særligt med gin, is og en skvæt danskvand! Men du kan også bare bruge den i salatdressinger. Eller hvad med at hælde lidt over solmodne jordbær? Lækkert!



Opskriften er simpel og bygger på den basisopskrift på sirup, du kan bruge til alverdens ting: 1 dl vand til 100 g (rør-)sukker.

Her får du den komplette opskrift. Mængden kan lige akkurat være i en 70 cl snapseflaske:
  • 5 dl vand 
  • 500 g rørsukker 
  • 125 g hyldeblomstskærme (klip stilkene helt af) 
  • 20 cm stilk af kvan, skåret i mindre stykker
  • Atamon (hvis ikke du bruger siruppen indenfor en uge)
Giv sukker og vand et opkog, og rør til al sukker er opløst. Lad skærme og kvan trække deri i 30 min/1 time. Filtrer. Jeg gør det gennem kaffefilter, fordi der er så mange urenheder, pollen osv, der kan gøre siruppen grumset når den ældes. Det tager en rum tid, men det er det værd. Gem på køl - og tilsæt Atamon, hvis skal gemme siruppen længere end en uges tid.
God fornøjelse!




Er du på INSTAGRAM? Du kan følge mig der, hvor jeg løbende poster billeder fra haven eller fra de haver og steder jeg besøger. Min profil hedder henrik_mikaelsen_havehjernen og du finder den lige HER

Kommentarer

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…

Syltede græskar - ny opskrift

Det er nu nogle uger siden vi så græskar overalt. Halloween. Efterår... Nu er vi videre - det er julen der står for døren. Og det er så også nu, jeg kan prøvesmage årets syltede græskar! Jeg elsker dem! Sur-søde, med tilpas "knas" og superflot farve.

Naboen har igen været så generøs at sponsorere et af de hersens halloween-græskar. Jeg har prøvet at sylte "rigtige" gammeldags græskar, men jeg synes faktisk ikke de er lige så gode. Formentlig fordí kødet er tyndere - de bliver ikke så ensartede sprøde, men i stedet mere hårde i det. I år har jeg prøvet en ny opskrift - og nu hvor jeg har smagt på varen kan jeg sige: det er den bedste jeg har prøvet!

Man starter med at lade stykker med græskar trække i et døgns tid (se lagen nedenfor). Det er klart en fordel hvis stykkerne har nogenlunde samme størrelse og facon. Opskriften er til 1 kg renset græskar.
Et tip fra Fru Plum: Brug en sauterpande når du koger græskaret - det er meget nemmere at fiske stykkerne op når de e…

De sidste æbler, henkogning og tærte!

Tid til at høste de sidste æbler! På espalierne var det Rubinola Balkon, der sad tilbage - nu med en fantastisk orangerød farve. De andre var fra det gamle træ med Ingrid Marie. Som det fremgår at billedet er de høstet lige tidligt nok til at de har fået den flotte røde farve. Men sådan måtte det blive - de begyndte at dratte af træet og da jeg forsøgte at plukke de helt modne, slap de andre også grenene. Og med betonsten og junglen af Hortensia og andet godt under træet ville de være tabt hvis de alle faldt af sig selv. Men de var jo så også plukkemodne. Så en hurtig beslutning blev at redde så meget som muligt nu, også satse på at lade æblerne modne det sidste i kasser på loftet.
Resultatet blev et par kasser med KÆMPE Ingrid Marie - noget af en kontrast til sidste år hvor vi ikke fik et eneste. Ser ud til at den nye rutine med beskæring endelig bærer frugt - bogstaveligt talt!!!
Nu er de så sorteret og fordelt i flere kasser så de ligger pænt i ét lag og placeret på loftet.

Af de …