Pergola - nu sker der noget!


Et projekt, der har være længe undervejs...MEGET længe! Der er blevet tegnet og tænkt. Grublet og målt. Flyttet rundt og testet. Og nu er den der: Pergolaen! Næsten... der mangler liiiiige...og...og...


Men nu er det til at se en ende på, og den ene beslutning begynder at give den næste, og jeg er meget tilfreds! Vi har savnet et "sted" til en spiseplads, hvor der også kunne blive plads til et godt sted at grille. Og gerne noget fast solafskærmning, for parasoller og vestenvind er bare en dårlig kombination. Så måtte der også gerne være et rum- og lægivende element i haven - gerne noget som kunne få det grønne med op i højden. Svaret blev en pergola. En af de lidt større, hvilket i sig selv gav lidt udfordringer mht. dimensionering.

Vi endte med at lægge os op af carportens konstruktion. Ikke at den er særlig køn, men realiteten er, at den kommer til at stå der mange år endnu, og nogle gange må man bare bygge videre på det grundlag der nu engang er. Det har nu vist sig slet ikke at være så tosset endda. Det blev en ret enkel søjle/drager-konstruktion, og så med tværliggende "lameller".










Grillen får sin egen niche, hvor siderne bliver et lodret listehegn. Ikke et udekøkken ligefrem, men i hvert en dedikeret plads, hvor der kan skabes læ, ly og lys.
Jeg har valgt at male lamellerne antracitgrå. Sort træværk ser man meget i øjeblikket, men jeg synes at det hurtigt bliver bleget og begroet af alger på disse kanter. Den mørke grå kan bedre tåle at blive lidt "slidt" uden at se skiden ud - for nu at sige det ligeu! Den er dog mørk nok til at være en fin kontrast til blomster og grønne planter. Og lidt farve skal der til - huset og haven er domineret af støvede rød/brune nuancer, så det må godt træde lidt frem.

Lamellerne er blevet malet 2 gange inden de blev monteret (det er klart nemmere når de kan ligge ned). Mens arbejdet har ligget stille, har de ligget i pres, for selv om vi har udvalgt plankerne meget omhyggeligt, så kan skiftevis regn og sol få dem til at slå sig. Nogle har allerede vist sig at have en spænding i sig og vrider en smule...de skal måske skiftes på et senere tidspunkt. Resten af kontruktionen får lige lov at dampe af nogen tid endnu - det er ret nyt trykimprægneret træ, så det må vente. Desværre. De lodrette lister, der skal danne "vægge" kommer til at stå i rå træ og blive fint vejrbidte!

Det er tanken, at pergolaen og afskærmingerne skal danne en form for "entré" når man kommer gennem havelågen. Mange bliver overraskede når de træder ind i haven, for man kan ikke rigtigt danne sig et indtryk af hvad der venter udefra. Den oplevelse må gerne forstærkes lidt, så man ser haven lidt ad gangen...der er jo ikke så meget, så vi strække oplevelsen til det yderste!

En af de ting jeg har overvejet nøje har været hvordan jeg kunne bevare udsigten indefra huset. Pergolaen står jo foran et af vinduerne. (Drømmen er, at dette vindue bliver erstattet af en dør ...en dag...). Derfor ligger "taget" på pergolaen så højt som muligt, så vi stadig kan se horisonten næsten uhindret indefra.
Nu mangler der så bare noget maling, noget listearbejde, noget finish omkring belægning og endelig noget beplantning...










































Kommentarer

  1. Det er modig gjort at opføre en pergola foran en gammel marskgård. Jeg er spændt på resultatet, men du plejer jo at lykkes med at føre dine ideer ud i livet😉. Sikken udsigt, I får.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elna. Det er ikke uden kvaler, som du nok fornemmer. Men vi må bruge det vi har og jeg glæder mig til at indtage frokoster og middage derude :-)

      Slet
  2. Kære Henrik, det ser jo ikke helt ringe ud. Der er noget urtids instinkt i os, vi kan bedst lide en bænk med aflukket ryg, og en terrase med en form for overdækning. Man bliver nødt at have et overdække i danmark.Har I fundet en løsning på "taget" planter eller måske også et gardin man kunne rulle ud når solen er fremme, eller man vil sidde ude til midnat. Jeg arbejder på noget i denne dur.
    https://www.google.dk/search?q=overd%C3%A6kning+gardin+til+terrasse&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiY6Ofgr7HUAhXPZlAKHabtAX4Q_AUICigB&biw=1366&bih=638#tbm=isch&q=pergola+wood+&imgrc=J1AjKBqt0nvNrM:

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Henrik. Jeg pusler med noget af det samme - har tænkt i stålwire som "skinne". Men også planter - en af pointerne er jo netop at få det grønne op i højden. Pt. er en flytning af vores Blåregn en mulighed + en effektiv bevoksning med Tobakspibe.

      Slet
  3. Åh hvor jeg kender det med den dansende parasol, som man bare venter på letter som en anden Mary Poppins. I skal nok blive rigtig glade for den nye permanente løsning. Det ser dejligt ud i din have, jeg lurer lidt på bassinnet. Mon jeg kan finde nærbilleder af det andetsteds??

    SvarSlet
    Svar
    1. Præcis - billedet med Mary Poppins er helt spot on!!! Ha ha
      Du kan se bassinet her: http://havehjernen.blogspot.dk/2016/09/et-nyt-spejlbassin.html
      Og så planlægger jeg at komme med et indlæg inden længe som en "afrapportering" om hvad det er blevet til og hvordan det er gået med vedligeholdet. :-)

      PS. På Instagram kan du se lidt flere billeder af bassinet, som det ser ud nu.

      Slet
  4. Et flot byggeri til det gamle hus.
    Jeg kender meget godt dette med at skulle tage sig sammen - længe - før man går løs på et projekt, men trøster mig med de vise ord en gammel ven altid sagde "planlægningsfasen er den vigtigste". Det tillader én at bruge uendelig megen tid på at sidde stille og overveje mulighederne, en meget tiltalende måde at arbejde på, skulle jeg mene. Der er vel også en grund til du kalder din blog "Havehjernen", ikk?
    En blåregn som hænger ned fra oven vil måske tage for meget af dit smalle udsigtskig. Til gengæld blomstrer den jo kort, så man kan måske leve med det.
    Tag du hellere endnu et pusterum under din nyskabelse og overvej mulighederne grundigt.

    Rigtig god fornøjelse!
    Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Ulla! Jeg er helt klart en "planlægger" og en "tænker"! Men når først jeg er igang, så har jeg svært ved ikke at få afsluttet ting. Så det at skulle vente på at få malet (og dermed også få lagt mig fast på hvad der skal gromp ad det) DET er en pine! Men så er der jo andre projekter man kan kaste sig over i mellemtiden :-)

      Slet
    2. Det kender jeg også meget godt fra mig selv. Jeg vil helst være færdig inden jeg begynder, og finsh'en er det vigtigste af alt. Har aldrig forstået andre kan leve uden at få den sidste liste slået på.
      Tænker det er et temperamentsspørgsmål...

      Ulla

      Slet
  5. Svar
    1. Tak du! Det er ikke kun Den Franske have, der kan lave pergolaer :-)

      Slet
  6. Det er forståeligt at du har vurderet og tænkt, for huset er ret specielt og det vil være synd at begå overgreb på det;)
    Spændende hvad du tænker skal vokse op ad pergolaen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg hælder nok mod tobakspibe som 1. valg, primært pga den effektive skygge og frodighed den giver- evt. suppleret med blåregn. Måske klematis op ad de inderste stolper. ....men hvem ved? :-)
      Gode ideer modtages gerne!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0