onsdag den 17. februar 2016

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre leve med manglende grene et par steder.

Vælg en grundstamme med langsom og lav vækst - M26 eller M9. Vær opmærksom på hvor podestedet er placeret - det afgør hvor lavt din første forgrening kan sidde. Hvis du laver en "rigtig" espaliering skal første grenpar sidde hvor første etage skal være.
Vælg gerne flere forskellige sorter og gerne så de modner over en lang sæson, så du løbende har friske æbler du kan nå at spise og bruge i husholdningen. Det ser ud til at de espalierede træer giver et ret godt udbytte i forhold til deres størrelse.
Træerne skal støttes af et stativ eller wirer. Jeg har valgt rionet, fordi det i sig selv var stabilt og vi er oppe imod en ret kraftig vestenvind, her et par km fra kysten. Det har fungeret godt, men er ikke nogen ubetinget skønhed så længe træerne ikke kan dække det. Det har desuden den ulempe, at de rustne stænger virker som sandpapir på barken, så man skal binde grenene godt ned så de ikke gnider mod nettet.
Vær forsigtig når du bøjer grene. Gør det helst mens de er unge og føjelige og måske først binde ned i en blød bue som så strammes op.
Bind rigeligt op. Især når træet bærer frugt kan grene knække fordi de holdes i en (for træet) unaturlig vinkel - dvs. at belastningen ikke kan udlignes.

Jeg binder grenene ned med hampsnor. Dels er det relativt diskret, dels risikerer man ikke så nemt at bindingen vokser ind i træet = snoren er som regel mørnet og gået over inden da. Men hold øje og udskift evt snærende snore. For ikke at beskadige barken binder jeg snoren til grenen først og trækker den herefter på plads ind mod stålstangen og binder den fast.

Jeg har leget bi...med min egen special designede (UBRUGTE!) pensel. Det er jo nok ikke nødvendigt, men der har jo været nogle ret kolde og våde forår, hvor insekterne ikke rigtigt har været aktive - så jeg har i hvert fald hjulpet lidt!

Høst er meget bekvemt i denne højde og man kan følge æblernes udvikling fra knop, til blomst, til frugt.


Man kan sommerbeskære de meget lange ris. Fjern de fejlplacerede helt og afkort de andre til ca. 30 cm.

Vinterbeskæring laver jeg i februar/marts. Der tyndes ud og skuddene på de blivende grene klippes tilbage til 1-2 øjne. Det er en hård beskæring fordi jeg ønsker et smalt espalier - ved 2-3 øjne give du træet flere chancer for at bryde.
Træerne giver som sagt et ganske flot udbytte. I skrivende stund er der stadig æbler tilbage på loftet, hvor de er lagt enkeltvis op i kasser, stablet med luft i mellem. Her holder de ret godt, men du skal løbende sortere de frugter fra hvor der begynder at komme rådne pletter.

Har du erfaringer med espaliering af frugtræer?


fredag den 5. februar 2016

Om at hente himlen ned - spejlbassiner

Sådanne kolde og blæsende dage, som vi har haft i den seneste tid kan bedst tilbringes indendøre. Jeg har bla. bladret igennem mine billeder og blev fanget af de spejlbassiner jeg er stødt på i de seneste år. De kan jo noget ganske særligt, nemlig reflektere omgivelserne - og ikke mindst: Hente himlen ned!Strengt taget er dette ikke et spejlbassin, men et springvand. Bevægelse i vandet ødelægger reflektionerne, men jeg tænker faktisk at dette er meget smukkere som det står her uden sprøjteriet og i stedet kan gengive den smukke trappe og rammen af gamle takshække. Vi er i Barcelona i Parc del Laberint d'Horta

Samme idé i en moderne udgave. Dette er også et springvand: der er dyser over hele pladsen, der kan forvande den til et stort badeland. Men også her synes jeg det er stærkest når vandspejlet fra "pølen" bare får lov at stå alene. "Krystallen", Nykredit på Kalvebod Brygge, København.


Samme form og tanke, men denne gang udført som et "rigtigt" spejlbassin. Det ligger i Claus Dalbys have i Århus og ses normalt med den fine tempel-pavillion i baggrunden. Her kommer bassinet virkelig til sin ret, både som spejl for bygningen, men også som en luftig pause i de tætbeplantede haverum.

Igen samme form og tanke, nu blot udført i meget større skala. Jeg synes især det er flot hvordan cirkelslaget gentager formen fra det store palmehus. Vi er ved væksthusene i Botanisk Have, København

Der er bare noget fascinerende ved spejlinger! Selv om væksthuset her ikke er specielt spændende at se på i sig selv, så får man alligevel lyst til at sætte sig på en bænk netop her (hvis der var en) og bare sidde og kigge. Besynderligt, ikke? Hus og bassin ligger Fredensborg Slotshave, Fredensborg.

Super flot eksempel på fantastiske bassiner i et elegant anlæg hos Heides Planteskole i Thisted. De er lavet helt enkelt af jernrammer og bassinfolie, og jeg har lovet mig selv at sådan nogle (nå ja, i hvert fald ét) vil jeg også have når jeg får en mere rummelig have!

Fru Pedersen har også et spejlbassin i sin have i Vemb. Det spiller jo fint op til jernpavillionen - og så kan man jo også udnytte vandets egenskaber på anden måde, nemlig ved at lade ting flyde rundt i bassinet som feks glaskuglerne her.

Igen: dette er egentlig et springvand, men det er så tilpas stort, at det fungerer som spejlbassin også. Og så er springvendet i øvrigt ikke altid tændt. Anlægget er lidt over et år gammelt, og del at en fornyelse af området foran og adgangen til Statens Museum for Kunst i København. Det er tegnet af Polyform Arkitekter og det fine ved sådan et bassin i denne sammenhæng er, at kanten også fungerer som en kæmpemæssig bænk. Der er allerede mange gæster der har nydt lidt tid i solen med fødderne i vandet - det har givet meget mere liv til haveanlægget end det lidt kedelige parterre der var før. Selv de farvestrålende stole har det med at vandre op i bassinet på mystisk vis...

Endnu et bassin, der også er bygget op med en kant. Her er der ikke en stram geometri, men i stedet et organisk forløb. Det er vist kendt af de fleste og ligger i Anne Just´s have i Hune. Jeg har været forelsket i det bassin siden første gang jeg så det til en forelæsning på Arkitekskolen, og kærligheden er ikke blevet mindre efter jeg har set det i virkeligheden. Som alt andet i den have er det mageløst!

Et eksempel på bassiner i en mindre skala  men bestemt ikke mindre effektfulde! Jernkarrene (nok nærmere Corten stål...) er placeret i det "mørke" haverum i Kjeld Slots Ellipsehaver, omgivet af formklippede blodbøg og andre mørkbladede vækster. Jeg pusler lidt med tanken om at få lidt vand i haven på samme vis - med et kar eller to.

Vi slutter i den lidt småskøre ende. I Barcelona ved Parc de la Ciutadella finder du denne skulptur til ære for Picasso. Det er en absurd sammenstilling af gamle møbler, lukket inde i en glaskasse og placeret i et bassin. Dels viser dette igen, at der er noget dragende og eventyrligt ved ting der spejler sig, men eksemplet viser også hvordan man kan bruge et spejlbassin til at skabe afstand - noget man skal omkring eller uden om. Og det kan jo også være en fin effekt i en have!

Har du et spejlbassin i din have?Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...