fredag den 22. januar 2016

Paradehuset ved Gisselfeld

Det er koldt og stadig mørkt derude. Kunne det ikke være rart at glemme det for en stund og i stedet mindes en dejlig, varm sommerdag? Og for lige at skue ekstra op for temperaturen: genkalde et minde om et vidunderligt væksthus - Paradehuset ved Gisselfeld? Kom med!Besøget i Paradehuset var del af en pakke: et arrangement af Gardentour, der i sensommeren lavede nogle dagsarrangementer med ture til haver og planteskoler i det sydsjællandske. Min billet gav adgang til Paradehuset og efterfølgende et besøg hos Tidens Staude Design - (jeg har tidligere har lavet et indlæg om hvordan Munkhus holdt et lille foredrag/kursus om binding med havens materialer).


Vejret var en af de typiske for den grå sommer i 2015 - behageligt nok, men ikke strålende sol...som så dog tittede frem af og til alligevel.

På dagen fik vi en fornem modtagelse af Greg Kobett og blev lukket ind af den store gamle port, hvor Stig Lauritsen ventede ved væksthuset med fransk limonade og anekdoter om huset, og ikke mindst hisorien om hvordan de to nu var endt som forpagtere af stedet.
Vi var dog kommet i god tid, så vi også kunne se resten af parken, så vi havde også løst billet ved hovedindgangen og fået lejlighed til at skyde lidt billeder inden der kom alt for mange gæster.

Paradehuset ligger i, hvad der før i tiden var "baghaven"...den del man kun kom i, hvis man skulle af med noget på møddingen eller i staldene. Selvsagt ikke den mest ekponerede del af anlægget. Det siger lidt om tidens skiften, at Paradehuset vel nok er Gisselfelts perle nu.

Når man kommer indenfor er der selvfølgelig fyldt med planter! Det siger næsten sig selv. Og nogle store nogle ind i mellem (ja, træer). Det lykkedes mig ikke at indfange med kameraet og jeg fortabte mig lidt i husets arkitektur, så jeg ikke opfattede navne og den slags. Rundt omkring bliver øjet nemlig fanget af  tablauer som dette, med det fine fuglebur og den, for væksthuse, næsten obligatoriske grotte med tilhørende brønd.
Et kig op i den smukke jernkontruktion. Huset blev i sin tid købt i England og leveret som et byggesæt - et eksempel på en af industrialiseringens nye velsignelser. Sydfacaden er trærammer - i princippet store vinduer - der kan hægtes af for reparation og vedligehold.

Sidefløjene er de egentlige drivhuse, hvor der er blevet "produceret". Bemærk det smukke klinkegulv med det fine sildebensmønster. Ah, en duft af duftgeranier - minder mig om, at sådan nogle skal jeg have anskaffet mig.

Her ser man tydeligere den sirlige bort, der indrammer klinketæppet. Det er en afslutning der kræver godt håndelag for at få så snorlige resultat som her.

Sommerstemning er der masser af!

I baggrunden aner man udgangen til den lille gårdhave.

Som det sig hører til, er her naturligvis også en afdeling med kaktus. De bliver nok aldrig min favorit, men udbuddet af former og forunderlige blomster er jo ret imponerende.

En vandkunst, som både kunne gøre sig i  klassiske omgivelser som disse og i en hel moderne, minimalistisk have. Pludrende vand er altid godt! Især om sommeren.

Haverummet på nordsiden er en blanding af lidt plantesalg og udstilling af varer. Hyggeligt og fortættet i forhold til den store græsplæne, der strækker sig over til den private bolig. Denne side er "den tunge" del af væksthuset med murede, gulpudsede facader.

Nyeste tilføjelse var ved at blive gjort klar til åbning under vores besøg: Skolehave for voksne, et moderne væksthus, som skal bruges til at demonstrere hvordan et drivhus - og en have - kan være rammen om det der på nudansk vel hedder outdoorliving... glæder mig till at se det færdige resultat ved næste besøg.
Se den omhyggeligt lagte belægning! Utroligt flot med den optrukne linie af en smuk grøn glaseret sten.
En særlig detalje er også rammen af de kantstillede sten, som holdes sammen af en bronzeskinne, som er lagt i et fræset spor midt i klinken. Jeg gætter på, at det har kostet et par sten undervejs at få det til at lykkes!
Sidefløjen med kaktus set udefra. Bemærk de smarte lemme under vinduerne til ventilation. Ser det ikke hyggeligt ud med potterne i vinduet?

Hvad: Paradehuset ved Gisselfeld Kloster
v/ Stig Lauritsen og Greg Kobett

Hvor: Gisselfeldvej 3, DK-4690 Haslev

Web: http://www.paradehuset.dk/

UPDATE: Et nærbillede af vingebeslaget, der holder glasrammerne på plads - til ære for Henrik Eriksen ;-)

onsdag den 13. januar 2016

Tag over hovedet - til insekterne

Det er koldt og vi trækker indendøre i varmen. Godt vi ikke bor dér - udenfor! Men nogen er jo henvist til det liv (og her tænker jeg ikke på de stakkels hjemløse). Jeg har de små kryb i tankerne. Ikke fordi jeg synes særligt godt om dem - de gnasker i mine blomster, laver huller i mine mure og lægger afkom i mine frugter og bær. Men - de æder jo også nogle af de andre insekter som måske gør mere skade. Og så er de jo også lækre snacks til havens fugle, og dem vil jeg jo gerne tiltrække. Så! I år har jeg været lidt opmærksom på at lave nogle hyggelige kroge hvor krapylet kan overvintre - om de vil det vil tiden vise.

Da jeg klargjorde tulipanløgene efter tørring, gemte jeg toppene samt andre afklip af bla. hortensiablomster. Jeg tænkte, at det lige var noget fyld til et insektbo af den helt enkle slags.

Nogle potter blev fyldt og ligger nu rundt omkring i kroge af haven - klar til at give ly til de før omtalte krapyl.

Denne foderautomat er nu omdannet til insekthotel. Fuglene gad ikke spise af den (har aldrig forstået hvorfor?) og den var egentlig dømt til skraldepladsen. Men nu får den en chance til - hvis den tjener det nye formål!

Næste år må jeg lave et "rigtigt" insekthotel, men nu er der da taget lidt hul på løjerne.

Hold varmen derude!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...