Renovering af den lille haves hus - 2. etape

I skrivende stund er stråtaget ved at få den sidste finish. Med andre ord har jeg ikke set resultatet "live", men har modtaget nogle billeder fra vores tækker. Jeg må sige, at det pynter, at se huset uden stillads! Og uden pressening på. Og uden bunker af strå og andet affald rundt om huset. I dette indlæg får I en tur gennem denne del af renoveringen...og jeg må advare: der kommer stærke billeder hvis man er skidt-forskrækket!



Foto: David Pegrim
Lad os starte med at nyde resultatet so far. Taget var ikke ved at falde sammen før, men nu hvor det står nytækket må man sige, at det bare er FLOT når det er helt jomfrueligt lyst og med skarpe kanter! Allerede efter nogle måneder vil det få den grå-brune farve, som kendetegner stråtag, så det er med at nyde synet nu.


Men der er jo noget der går forud...og det er jo at det gamle tag fjernes. Og murværket repareres. Og nyt strå lægges på. Det er noget der sviner: støv, strå og stumper af mursten og mørtel overalt! Folk i nabolaget er da også kommet med et par bemærkninger - det kommer vidt omkring, sådan noget strå! Stillads pynter jo heller ikke, men det sikrer da en nogenlunde sikker og effektiv arbejdsplads for dem der skal op i højden.


Støv og strå og byggeaffald overalt! Også indenfor. Her må jeg rose os selv for at være ret så forudseende: vi dækkede næsten alt til med plastik (af rester af ensilageplast). Genialt! Iført støvmaske kunne plastikken så samles sammen og bæres ud af huset uden at få alt for meget af støvet hvirvlet op. Der var dog nogle steder hvor vi havde undladt plastikken, feks i skunken, og det var ret besværlig at få fjernet. Men ud kom det!


Spærene viste sig at skulle forhøjes (og forstærkes) - de står for lavt i muren. Det er ikke hensigtsmæssigt når man skal tække: der skal ikke være alt for stor afstand mellem tagkonstruktionen og "yderkanten" af muren. Hvorfor er det så lavet sådan i sin tid kan du jo spørge? Det hænger nok sammen med at loftshøjden er blevet forhøjet - det er jo en gammel skole, og på et tidspunkt kom der en forordning, der stillede krav til lys og luft i klasselokalerne. Altså forhøjede man muren med et par skifter, og vi fik de dejligt store vindueshuller, som vi nyder godt af i dag.






Foto:David Pegrim
Den nye skorstenspibe er jo så fin - og nu er der også blevet monteret vandbrædder op mod den. Man må lave en særlig afslutning op mod skorstene og kviste, for her kan man jo ikke få plads til de lange strå. Før havde vi en lyngtaske, men nu er der altså brædder. Den rammer da også skorstenen fint ind. I kan se enderne af stråne fra tækingen på forsiden stikke op over taget. De bukkes ned og samles hen over rygningen.








Foto: David Pegrim
Vi har valgt at få en lyngrygning igen. Man kan bruge tørv (som faktisk holder bedre), men der hører nu engang lyngrygning til byggestilen her i området. Se hvor fint rygning og kraven på skorstenen passer sammen! Bemærk også de lille "stige" og stolperne, som tækkeren bruger til at stå på når de arbejder på taget. Der er sørme en fin udsigt heroppe fra, men jeg ville ikke kunne tvinge mine ben derop!


Stolperne ligger i disse jern, som stikkes ind mellem stråene, helt ind igennem taget, og "hægtes" på lægterne indefra. Når stolpen lægges i og man står på den, kommer den i spænd mod stråtaget og man har "fast grund" under fødderne. (Der er blevet stjålet nogle af disse fra byggepladsen, så hvis nogen i området hører/ser sådan nogle må I gerne sige til!)


Det er nogle ret kraftige strå der bruges til sådan en opgave. De fleste strå kommer der bruges i Danmark kommer fra Polen og Estland - disse er fra Estland. Strående skal renses og tørres så de max. har et vandindhold på 16 % inden de kan bruges. Smag og behag er jo nok forskellig, men jeg er ret vild med duften af ståene.


Tækkemanden i arbejde! Han er i færd med at give taget den sidste finish så tagfladen fremstår ensartet og jævn. Løse stumper strå fejes ned med en stiv kost og derefter klappes rørerne på plads. Forskellen før og efter den sidste behandling er markant!

Nu mangler der faktisk kun VVS-arbejdet på taget bag frontispicen og afdækningen på murkronen. Det vender jeg tilbage til - og med lidt flere billeder af det endelige resultat!

Du kan se mere om renoveringen her:
Renovering af den lille haves hus - 1.etape
Renovering af den lillehaves hus - 3.etape




Kommentarer

  1. Sikke et smukt og imponerende arbejde - det kan man da kalde håndværk! Hvornår har skolen været skole? Sad og tænkte på, om min far mon har gået i netop den skole - han ville være fyldt 100 i år? For et par år siden var vi til fest i Digegrevens gård, hvor min far som helt ung har tjent - jeg syntes, han var med mig hele dagen...

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har forstået, at skolen lukkede omkring 1910, så han må næsten have gået på den nye skole (som er nedrevet). Klægager er et herligt sted, hvor jeg også har været til flere familiefester. Sikke en udsigt ud over engene! Ikke et dårligt sted at tjene -i hvert fald når det gælder omgivelserne!
      Hilsen Henrik Havehjerne

      Slet
  2. Hold op hvor gik det da egentligt hurtigt - siger jeg :-))
    Det ser altså bare godt ud. Dejligt hus I har og dejligt at I holder fast i at have stråtag.
    Flot, flot

    God dag :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karina
      Det har taget en måneds tid fra taget blev fjernet til nu. Men selve tækkearbejdet har faktisk kun taget et par uger – det går ret stærkt når først de kringlede dele omkring valm, kel og tagskæg er på plads. Så skønt at det kan være plads inden sommeren! Og tak :-)
      Hilsen Henrik Havehjerne

      Slet
  3. Waw hvor kommer det til at se godt ud. Så smukt!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Maria
      Tak :-) Vi laver det jo fordi det skal fungere som tag – altså holde tæt! MEN det skal da også se ordentligt ud! Gerne meget bedre end det var…
      Hilsen Henrik Havehjerne

      Slet
  4. Tak for en fin indføring i, hvordan man laver et stråtag. Det er blevet så flot.
    Som den, der skal betale regningen, kan jeg da godt forstå, at du synes, det er smukt, mens det endnu står lysebrunt og knivskarpt. Jeg synes sådan set, at stråtage falder bedst ind i omgivelserne, når de er blevet gråbrune.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elna
      Jeg synes det er spændende at følge sådant noget håndværk, at se processen. Godt du kan lide resultatet. Enig i at stråtaget er smukt når det har fået patina – det er også derfor vi har valgt det, selv om det er lidt besværligt. Men det passer så flot til de gamle sten og landskabet i øvrigt. Men det er mens det er nyt at man kan se de enkelte strå og hvordan de er lagt, og ikke mindst hvor fint kanterne er skåret og klappet på plads så de danner helt lige kanter. Tror det er det der facinerer mig!
      Hilsen Henrik Havehjerne

      Slet
  5. Hej Henrik, Vil bare sige, sådan ! Godt udført håndværk. Tænk om man kunne fristes til at lægge tegl, eller endnu værre, Eternit. Uha der er mange smukke bygninger som har taget skade igennem tiden.
    Venligst
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Henrik
      Strå passer i hvert fald til huset, og er da også med til at bevare et indtryk af hvordan byen har set ud tidligere. Vores hus har også sine "æstetiske udfordringer" (bla plastvinduer) Men det er jo også det der har gjort at huset står idag og ikke er nedrevet for længst. Så det kan være en svær balance.
      Hilsen Henrik Havehjerne

      Slet
    2. Hej Henrik, Absolut en svær balance, det kan jo heller ikke være stråtagsidyl det hele, nogle materialer var fattigmandsmaterialer, og andre kan vi ikke betale i dag...
      Men smukt er huset, og på den måde en slags fælles gods.
      Henrik

      Slet
    3. Vores - nu afdøde - designchef havde et godt motto: "Det vi gør, gør vi godt!" En tilgang der passer mig meget godt. Tilføj noget der forbedrer når du kan...og formår du ikke at gøre det perfekte/rigtige, på grund af økonomi eller talent, så gør det du KAN gøre godt - eller lad helt være. ;-)
      Den Anden Henrik

      Slet
  6. Hej Henrik.Spændende at fælge jeres renovering af taget...........man bliver jo hele tiden klogere.
    Det bliver bare SÅ smukt.
    Har selv et par venner i Pederstrup der også har fået et nyt stråtag.
    Glæder mig til at se det helt færdigt.Og rigtig god aften Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Glad for at du synes om det! Det er en stor forvandling når der kommer nyt tag på - pludselig kan man se hvordan huset så ud da det var nyt :-)
      Hilsen Henrik Havehjerne

      Slet
  7. Hej Henrik!

    Tack för din kommentar hos mig. Nu kunde jag ju hitta till din otroligt fina och inspirerande blogg. Helt i min smak!

    Att lägga om vasstak (är det vass eller halm?) är ett fint hantverk, Jag är uppvuxen i ett hus med vasstak och jag minns att det inte var lätt att få tag i duktiga takläggare när mina föräldrar skulle lägga om taket för några år sedan. Jag gissar att det finns fler som lägger stråtak i Danmark än här i Sverige.

    Önskar dig en skön helg!
    Maria

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Maria
      Dejligt at høre at du kan lide bloggen - Velkommen til!

      Det er vass/strå ;-)
      At lægge stråtag er et håndværk, som heldigvis er på vej frem igen; i hvert fald i Danmark. Flere og flere får fjernet eternittag og andre moderne tagmaterialer, som har erstattet stråtag igennem de sidste 80-90 år. Nu vil flere gerne have det oprindelige tag og det giver jo heldigvis mere arbejde til tækkerne. Især er der mange her i det sydlige Danmark, og vi var endda så heldige at kunne vælge mellem flere lokale håndværkere!
      God weekend - hilsen Henrik Havehjerne

      Slet
  8. Hej Henrik
    Skønt at følge med i projektet med jeres tagrenovering og læse alle fagudtrykkene. Du fortæller smittende hvad det er vi skal se og lægge mærke til og som du sætter pris på :-)
    Jeg bemærker kommentarerne mellem dig og den anden Henrik, og jeg skal nok lade være med at jogge i det med de der ukurante vinduer med plastsprosser :-(((. men sig mig lige; er det ikke DollyParton-vinduer jeg ser I har i den dobbelte fordør??? :-)))

    grønne hilsener
    Kjeld

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Kjeld
      Uhh, hvor er du ond! Stikker kniven ind OG vrider rundt! :-)))
      Men tak, fordi du ikke nævner vores smertensbarn: plastvinduerne! Kender ikke den tekniske term: "DollyParton-vinduer"... men jo, de er ganske rigtigt forsynet med nogle gevaldige buler... ;-))
      Døre og vinduer skal helt klart skiftes - når vi får råd - men det er en lidt større operation, som også involverer noget tilpasning af murværket osv. osv. Men det gør lidt ondt i øjnene at se på dem, især nu hvor taget bliver så flot.
      Dejligt at du synes om indlæggene om renoveringen!
      God weekend fra Henrik Havehjerne

      Slet
  9. Det er altså et imponerende håndværk at kunne tække et tag så smukt.
    Meget interessant at læse, selvom jeg ikke har en dyt forstand på tage ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Esther
      Det er så fantastisk at møde mennesker som kan et håndværk. Det, at fordybe sig i noget for at kunne det rigtigt godt, kan man kun have respekt for - uanset hvad det er.
      (Og mellem os to: så har jeg heller ikke synerligt meget forstand på tage) :-))
      Hilsen Henrik Havehjerne

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0