Gå videre til hovedindholdet

Renovering af den lille haves hus - 1. etape

Dette er en haveblog, og derfor er fokus selvfølgelig på...ja haven. Men haven hører jo til et hus. Og huset har en historie og en arkitektur, som selvfølgelig har betydning for hvordan haven ser ud. I disse dage gennemgår huset en tiltrængt renovering, hvor der kommer nyt strå på den ene side af taget, ny skorstenspibe, frontspicet bliver rettet op og der kommer ny zink på. Så i dette indlæg kommer der altså meget mursten og meget lidt have. Så er du advaret!FØR: Huset er fra 1857 og er oprindeligt en skole. Det forklarer det markante parti der markerer hoveddøren: Et frontespice. Dette er lidt usædvanligt bredt og stort. Man lavede den slags partier i facaden for at sikre at brændende strå ikke skulle falde ned og blokere udgangen, hvis der skulle opstå brand. Gennem tiden er overdelen blevet lappet og repareret på sådan en måde at det fine profil er gået tabt. 

EFTER: Efter mureren har været igang: Frontespicet har fået sin barokke og mere elegante afslutning tilbage, omend i en mere forenklet udgave. Det klæder virkelig indgangspartiet, at det er blevet forhøjet en 3-4 skifter!

Der er brugt blødstrøgne sten i det karakteristiske, smalle "tyske" format som er kendetegnende for byggeriet her på egnen på den tid.EFTER: Den nye skorstenspibe gør underværker! Der er kommet den fine aftrapning på som hører den vestslesviske stil til, og så er den lidt smallere og er placeret i den rigtige højde i forhold til rygningen. Bliver superflot når det nye strå kommer på! Der skal lyngrygning på igen, som det eksisterende.

Nu er huset pakket ind som en tidlig julegave. Muren skal repareres langs kanten inden de nye strå kan komme på. Især gavlen trænger til en omgang. Der bliver også lavet en rigtig god løsning på afvanding af taget omkring frontspicet og ikke mindst kommer der en fin afslutning på murkronen. Vi glæder os!

Du kan se mere om renoveringen her:Kommentarer

 1. Spændende synes jeg for som du skriver at der er et hus til en have, og de har hver i sær indflydelse på hinanden, specielt når man bor i et ældre hus og en egn hvor træerne hælder i den rigtig hvor vinden for det meste kommer fra - og lige i nærheden af vor jeg er vokset op.
  Det ser godt ud og jeg tror - eller jeg ved - at det bliver rigtig godt når nyt strå er lagt på, for allerede nu kan man se en forbedring. Du har fundet sig en murer som kan sit håndværk, for det er absolut ikke lige meget hvordan det bliver lavet på de huse derude eller andre steder.
  Håber at du viser billeder når der sker mere
  kh
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten
   Du kan tro der skal komme billeder! Jeg glæder mig rigtigt meget til at se huset med nyt stråtag på, for det gør en kæmpe forskel. Sådan et nyt tag, der står helt knivskarpt er bare SÅ flot.
   Hilsen Henrik Mikaelsen

   Slet
 2. Jeg har slet slet ikke noget imod at se på mursten :-)
  Vores hus er også en gammel sag. Faktisk over 100 år (bygget i 1899 ifølge gamle tegninger) så jeg er helt på med sådanne indlæg.
  Det bliver da bare helt vildt flot Henrik og hvor tager I jer godt at det supersmukke hus, det glæder mig at se - selvom det jo ikke kommer bag på mig, din baggrund taget i betragtning;-)
  Hold os endeligt opdateret, det er superspændende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karina
   Jeg har godt set at du er storforbruger af mursten! Og gamle huse er der jo efterhånden en del af - den danske bygningsmasse er ved at have nogle år på bagen med den store byggeaktivitet der var fra 1880'erne og frem. Heldigvis er det huse som man kan reparere på...det bliver nok sværere på samme måde at lappe på de moderne bygninger der skyder op rundt omkring i øjeblikket. I hvert fald er det en fornøjelse at se de detaljer som en håndværker kan få frem og er en stor glæde at følge!
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 3. Jamen hvor kan man da da få udvidet sin horisont og viden som haveblogger :o) hvor er det et spændende og flot projekt i har gang i. Hvor er det et smuk hus i har. Dengang da man byggede den flotte skole, der tænkte man helt anderledes end når man bygger i dag, det ved alle jo. Men mange af de gamle håndværkertraditioner og viden går jo også tabt, så det er godt i har fundet en dygtig murer der kan den gamle del af sit fag. Jeg anede ikke at man byggede frontspicet bredt på grund af man kunne nå at komme ud. Det har jeg da aldrig tænk på før. Så blev jeg den viden klogere og vil kigge ledt mere på frontspicer når jeg ser et ståtækt hus.
  Bliv endelig ved med at skrive om mursten og ståtag, hvor er det spændende at følge med i.
  Det bliver en pragfuld sommer :o)
  Hilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Håndværket fylder ikke så meget i dag og en del viden er gået tabt. Men man må jo huske at der også blev bygget meget lort i gamle dage...det overlevede bare ikke. Vores forbandelse i vore dage er nok at skidtet holder, selv om det er tarveligt og grimt... Vi er så også så heldige at "officielle" bygninger som skoler, kirker, rådhuse og den slags, ofte er bygget en tand bedre end så meget andet fra samme periode! Vi har fået fat i nogle rigtigt dygtige håndværkere, der kan deres kram og dem er der heldigvis stadig en del af derude.
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 4. Bliv endelig ved med at skrive om renoveringen af dit gamle hus, jeg synes, det er så spændende. Frontespicen er blevet rigtig flot - bliver spændende at se den med nyt stråtag. Jeg holder meget af marsken, både natur og bygninger og ikke mindst de åbne vidder, så vi kører af og til en tur derned. Det er blevet så flot i Ballum, efter at husene er blevet renoveret med lidt økonomisk hjælp fra en vis hr. Møller.
  Held og lykke med den videre renovering!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Der er blevet rigtigt flot i Ballum Vesterende så det har været godt at der kom en samlet plan for området. I det hele taget synes jeg der er mange der virkelig prøver at gøre noget for at holde sammen på de gamle huse og give dem nyt liv - også uden midler fra Hr. Møller eller Realdania... Vi kunne nu godt have brugt et økonomisk bidrag, men sådan bliver goderne bare ikke altid fordelt!
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 5. En stor fornøjelse at se sådan en smuk og nænsom renovering, jeg håber som andre at du viser mere. Elsker kiggene vestpå, med de gamle huse:-)
  Vi havde engang et hus med sådan en front, interessant at vide hvorfor det var lavet, udover skønheden i det:-)
  Ha en god dag
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Glemte helt at sige god fornøjelse med det hele:-)

   Slet
  2. Tak Anette1
   Lover der kommer mere... Sådan en front pynter jo i sig selv, også selv om den så også tjener et praktisk formål. Det gælder vist i virkligheden mange ting, når først man tænker efter...
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 6. Hej Henrik.Selvom det er en haveblog,så hører huset jo med som et hele.
  Og spændende at følge jeres renovering af det smukke gamle hus.
  Har selv nogle venner i landsbyen Pederstup med et gammelt stråtækt hus, der næsten lige har fået nyt tag.
  Fortsat god renovering.....................glæder mig til at følge slagets gang God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette
   Der skal nok komme mere om hvordan projektet arter sig ;-)
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 7. Hej Henrik. Som allerede nævnt, hus og have skal spejle hinanden, og med en sådan karakter bygning må man da bare glæde sig over at kunne genskabe en del af det oprindelige udseende. Flot bliver det, må se det live en gang i fremtiden. Kom du bare med flere mursten, jeg er helt på.
  Er det delt i to boliger jeres fine sted ? Det er et langt hus
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik
   Jep, det bliver vældigt nydeligt og det er da rart at føle at man lægger til kulturarven i stedet for at trække fra. Huset er ganske rigtigt langt - et dobbelthus. Vi bor i den del hvor klasselokalerne var, da det var skole, naboen bor i det der var lærerboligen.
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 8. Det er da spændende at læse om sådan et projekt, for som flere skriver, så hører hus og have jo sammen.

  Jeg holder meget af gamle huse, men ikke desto mindre bor jeg nu selv i et hus, der kun er godt ti år gammelt. Jeg ville ikke turde give mig i kast med at renovere et gammelt hus..så...

  Jeg ved egentlig ikke, om hus og have passer sammen her...men jeg synes nu det ser godt ud sammen og det er da det vigtigste, eftersom det er mig, der bor her :)

  Hav en god dag - og jeg læser gerne flere indlæg om jeres hus :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther
   Nogle gange er det ikke et valg om man tør renovere...man kan nå til et punkt hvor der SKAL gøres noget, og sådan et tidspunkt kommer der uundgåeligt for et stråtag... Og vi har så været de "heldige", der fik lov at fixe det! Men så skulle der også gerne gå nogle år inden næste gang :-)
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet
 9. Kære Henrik. At bo i et gammelt hus, giver udfordringer i forhold til, at der altid er noget som skal laves eller skal renoveres... Tak for skønne billeder af en renovering, det giver da inspiration. Hus og have hænger sammen! Vi lever i en landsdel, hvor der slides i den grad på både huset og taget pga. vinden og vejrforholdene.. Det at bevare huset oprindelighed med ærlighed, og bibeholde det, er en kunst i sig selv. De bedste hilsner Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Merete
   Ja man må sige at vejr og vind bider godt på omgivelserne her i området. Men vi indretter os jo så også derefter, og det er da imponerende at så meget overlever gennem århundrederne - så vi må prøve at passe på det hele og give det nogle ekstra år!
   Hilsen Henrik Havehjerne

   Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

INDTRYK FRA FORMLAND SPRING 2019

Til og med søndag 03.02.2019 er der Formland messe i Herning. Jeg var med på en kigger og vil gerne dele nogle af de indtryk jeg fik med jer. Jeg har desværre fået et stressøje, så jeg har meget svært ved at læse, skrive og redigere billeder i øjeblikket (kan heller ikke se om de er i fokus...), så I får smidt en stak fotos lige hovedet uden yderligere kommentarer. 
Værsgo!


Fredensborg Slots orangeri

Danmark er jo ret koldt og klamt en stor del af året, så det må altså være en kæmpegave, at kunne trække sig ind i et væksthus (eller paradehus - eller orangeri...kært barn har mange navne!). Det handler under alle omstændigheder om lys og varme - og det kan både jeg og planterne godt savne af og til. Så er det jo dejligt at man kan få lov til at besøge et rigtigt flot og stort et af slagsen: Orangeriet ved Fredensborg Slot.


Orangeriet hedder sådan på grund af farven. Ej, det er gas! Men de varme okkerfarvede vægge i selve paradehuset får da lige temperaturen til at stige et par grader, ikk? Fløjdøre gør det muligt at få et langt kik på langs af huset - her set op mod den lille shop.
Et stort spejlbassin gør statelige bygninger endnu mere statelige! Huset er en nyfortolkning af tidligere tiders paradehuse, og den murede del ud mod potageren tjener samme funktion i dag: (vinter)opbevaring af citrontræer, skærmliljer, geranier, kaktus og lignende vækster med sydlandsk temperament. Ikke …

VI SATSER DAHLIAKNOLDENE

Det er en årlig krise. Dahliaerne er klappet sammen efter den første frost, og nu starter kapløbet om at få sikret knoldene på bedste vis, så de kan give glæde næste år igen. Her plejer det så at handle om at få gravet knoldene op, tørret og renset af, for så at pakke dem ind i aviser og slæbe dem op på loftet. Men ikke i år. Jeg satser det hele - og lader knoldene blive i jorden.

Hvorfor så det? Det er selvfølgelig meget nemmere. Og det er den væsentligste grund. Men det er også en kalkuleret risiko, for jeg tror selvfølgelig på, at det nok skal lykkes. Det er der flere grunde til:

1. Jeg har fundet en god placering bag carporten, stik syd og delvist under udhænget. Her er dahlierne lykkedes på bedste vis i nogle år nu. Risikoen for at det hele bundfryser mener jeg er mindst her.
2. Her langs fundamentet er der masser af grus i jorden og det er meget veldrænet. Knoldene vil ikke stå og soppe i vand, selv om vi skulle få et vådt vinterhalvår.
3. Jeg gør lidt ekstra for at sikre knolde…