Gå videre til hovedindholdet

Paradehuset ved Gisselfeld

Det er koldt og stadig mørkt derude. Kunne det ikke være rart at glemme det for en stund og i stedet mindes en dejlig, varm sommerdag? Og for lige at skue ekstra op for temperaturen: genkalde et minde om et vidunderligt væksthus - Paradehuset ved Gisselfeld? Kom med!Besøget i Paradehuset var del af en pakke: et arrangement af Gardentour, der i sensommeren lavede nogle dagsarrangementer med ture til haver og planteskoler i det sydsjællandske. Min billet gav adgang til Paradehuset og efterfølgende et besøg hos Tidens Staude Design - (jeg har tidligere har lavet et indlæg om hvordan Munkhus holdt et lille foredrag/kursus om binding med havens materialer).


Vejret var en af de typiske for den grå sommer i 2015 - behageligt nok, men ikke strålende sol...som så dog tittede frem af og til alligevel.

På dagen fik vi en fornem modtagelse af Greg Kobett og blev lukket ind af den store gamle port, hvor Stig Lauritsen ventede ved væksthuset med fransk limonade og anekdoter om huset, og ikke mindst hisorien om hvordan de to nu var endt som forpagtere af stedet.
Vi var dog kommet i god tid, så vi også kunne se resten af parken, så vi havde også løst billet ved hovedindgangen og fået lejlighed til at skyde lidt billeder inden der kom alt for mange gæster.

Paradehuset ligger i, hvad der før i tiden var "baghaven"...den del man kun kom i, hvis man skulle af med noget på møddingen eller i staldene. Selvsagt ikke den mest ekponerede del af anlægget. Det siger lidt om tidens skiften, at Paradehuset vel nok er Gisselfelts perle nu.

Når man kommer indenfor er der selvfølgelig fyldt med planter! Det siger næsten sig selv. Og nogle store nogle ind i mellem (ja, træer). Det lykkedes mig ikke at indfange med kameraet og jeg fortabte mig lidt i husets arkitektur, så jeg ikke opfattede navne og den slags. Rundt omkring bliver øjet nemlig fanget af  tablauer som dette, med det fine fuglebur og den, for væksthuse, næsten obligatoriske grotte med tilhørende brønd.
Et kig op i den smukke jernkontruktion. Huset blev i sin tid købt i England og leveret som et byggesæt - et eksempel på en af industrialiseringens nye velsignelser. Sydfacaden er trærammer - i princippet store vinduer - der kan hægtes af for reparation og vedligehold.

Sidefløjene er de egentlige drivhuse, hvor der er blevet "produceret". Bemærk det smukke klinkegulv med det fine sildebensmønster. Ah, en duft af duftgeranier - minder mig om, at sådan nogle skal jeg have anskaffet mig.

Her ser man tydeligere den sirlige bort, der indrammer klinketæppet. Det er en afslutning der kræver godt håndelag for at få så snorlige resultat som her.

Sommerstemning er der masser af!

I baggrunden aner man udgangen til den lille gårdhave.

Som det sig hører til, er her naturligvis også en afdeling med kaktus. De bliver nok aldrig min favorit, men udbuddet af former og forunderlige blomster er jo ret imponerende.

En vandkunst, som både kunne gøre sig i  klassiske omgivelser som disse og i en hel moderne, minimalistisk have. Pludrende vand er altid godt! Især om sommeren.

Haverummet på nordsiden er en blanding af lidt plantesalg og udstilling af varer. Hyggeligt og fortættet i forhold til den store græsplæne, der strækker sig over til den private bolig. Denne side er "den tunge" del af væksthuset med murede, gulpudsede facader.

Nyeste tilføjelse var ved at blive gjort klar til åbning under vores besøg: Skolehave for voksne, et moderne væksthus, som skal bruges til at demonstrere hvordan et drivhus - og en have - kan være rammen om det der på nudansk vel hedder outdoorliving... glæder mig till at se det færdige resultat ved næste besøg.
Se den omhyggeligt lagte belægning! Utroligt flot med den optrukne linie af en smuk grøn glaseret sten.
En særlig detalje er også rammen af de kantstillede sten, som holdes sammen af en bronzeskinne, som er lagt i et fræset spor midt i klinken. Jeg gætter på, at det har kostet et par sten undervejs at få det til at lykkes!
Sidefløjen med kaktus set udefra. Bemærk de smarte lemme under vinduerne til ventilation. Ser det ikke hyggeligt ud med potterne i vinduet?

Hvad: Paradehuset ved Gisselfeld Kloster
v/ Stig Lauritsen og Greg Kobett

Hvor: Gisselfeldvej 3, DK-4690 Haslev

Web: http://www.paradehuset.dk/

UPDATE: Et nærbillede af vingebeslaget, der holder glasrammerne på plads - til ære for Henrik Eriksen ;-)

Kommentarer

 1. Jeg har kun været der en gang...og det var tilbage i 2011, så jeg tror tiden er ved at være inde til snart at kigge forbi der igen. Nu er det alt andet lige også blevet noget nemmere at komme dertil (Vi har jo købt bil)...så tak for lige at minde mig om stedet. Fin reportage du har lavet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther,
   Ja, det ligger jo ikke så tilgængeligt. Men med en bil er det et oplagt mål for en ny tur. Specielt fordi der også er så meget andet smukt og skønt i det område ;-)

   Slet
 2. Det kunn lige netop være rart og skrue lidt op for varmen. Og paradehuset ved Gisselfeld er jo et dejligt sted at opholde sig. Både bygninger og indhold er så smukke.
  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna,
   Det er et meget smukt sted med masser af atmosfære - og heldigvis kommer varmen tættere på, dag for dag!

   Slet
 3. åh sikken parade af en tur, herligt. Jeg har aldrig været på stedet, men det kan jeg godt se at det må vist ændres. For det er da bare et skønt sted efter de billeder du viser.
  Tak kære Henrik at du ville vise dine billeder
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten,
   Velbekomme! Det er så hyggeligt at se på billederne fra sommeren - man oplever tingene en gang til på den måde!
   PS: Tillykke med gevinsten fra Annettes Flora ;-)

   Slet
 4. Must go, Luner på sådan en snefyldt vinterdag. Jeg har faktisk længe luret på om jeg skulle bygge vores orangeri efter samme princip, med store vinduespartier der sættes i ramme. Jeg elsker detaljerne i godt håndværk og arkitektur.
  Nå tilbage til arbejdet.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik,
   Vinduerne her er monteret helt enkelt - simpelthen fastholdt med vridere. Endda på ydersiden, så de er nemme at få af. Fortsat god arbejdslyst!

   Slet
  2. Hej Henrik, ja det kan jeg se. Det virker sgu meget smart. Det er en detalje jeg har noteret mig. Er lige kommet ind og holder fyraften.
   Henrik

   Slet
  3. Godt med fyraften! Jeg har indsat et billede af beslaget der holder rammerne til dig ;-)

   Slet
 5. Hej Henrik.Tak for skønne billeder fra Gisselfeld.
  Det er altid et spændende sted at besøge og var selv dernede sidste år til bondens marked.
  God weekend Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette,
   Selv tak - det bestemt også et sted jeg skal på visit igen.

   Slet
 6. Tak for det dejlige sommerpust. Paradehuset er et af mine mest yndede udflugtsmål, og som du viser flot frem får man nærmest længsel tilbage. Smukke detaljer i dine fotos. Tak og fortsat god aften

  Vinterhilsen fra sybordet
  Kh
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eva,
   Det var faktisk dine billeder fra Paradehuset på Instagram, der gav mig lyst til at lave indlægget - så tak for det!

   Sybordet lyder som et fornuftigt sted at hygge sig på denne tid af året. Man får lyst til at sidde indendøre og "nørkle" med et eller andet.

   Slet
 7. Dejligt indlæg Paradehuset er et magisk og meget meget smukt sted. Jeg får virkelig lyst til at skrive den på listen over places to go næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jeannett,
   Ja det er bestemt turen værd - og så er der jo også så mange andre herligheder at se i området

   Slet
 8. oj, vad tjusigt! Dit vill man ju gärna åka nån gång!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kommer du til det sydsjællandske må du bestemt gøre stop her! Det er et skønt sted - specielt en lun sommerdag :-)

   Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Landskabskunst ved Blåvand

Hvor er det dejligt, når man får en oplevelse, som er meget bedre end det man som udgangspunkt regnede med! Sådan én fik jeg i weekenden, hvor jeg var et smut i Blåvand. Egentlig var det fyrtårnet, der var målet. Men det kom jeg slet ikke op i, for der var noget der var mindst lige så spændende udenfor. Der er nemlig udstillingen "Wadden Tide"!

Wadden Tide er en del af Vadehavs-festivalen. 12 værker af landskabskunst er udstillet, lavet af kunstnere fra hele verden. De har tænkt værkerne til stedet og de fleste tager udgangspunkt den unikke placering, nemlig på stranden og i klitterne nedenfor fyret ved Blåvand. Flere har mere eller mindre direkte referencer til Vadehavet.

Jeg elsker den slags kunst, hvor den spiller op til natur og landskabet omkring den. Og især da hvor naturen eller naturfænomener er en del af værket.

F.eks. værket WIND SIGNS in G Major, hvor Anna Schimkat har opstillet en række bundter kloakrør på stranden som store skulpturer. Flotte grafisk mod sandet…

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…

De sidste æbler, henkogning og tærte!

Tid til at høste de sidste æbler! På espalierne var det Rubinola Balkon, der sad tilbage - nu med en fantastisk orangerød farve. De andre var fra det gamle træ med Ingrid Marie. Som det fremgår at billedet er de høstet lige tidligt nok til at de har fået den flotte røde farve. Men sådan måtte det blive - de begyndte at dratte af træet og da jeg forsøgte at plukke de helt modne, slap de andre også grenene. Og med betonsten og junglen af Hortensia og andet godt under træet ville de være tabt hvis de alle faldt af sig selv. Men de var jo så også plukkemodne. Så en hurtig beslutning blev at redde så meget som muligt nu, også satse på at lade æblerne modne det sidste i kasser på loftet.
Resultatet blev et par kasser med KÆMPE Ingrid Marie - noget af en kontrast til sidste år hvor vi ikke fik et eneste. Ser ud til at den nye rutine med beskæring endelig bærer frugt - bogstaveligt talt!!!
Nu er de så sorteret og fordelt i flere kasser så de ligger pænt i ét lag og placeret på loftet.

Af de …