Gå videre til hovedindholdet

Paradehuset ved Gisselfeld

Det er koldt og stadig mørkt derude. Kunne det ikke være rart at glemme det for en stund og i stedet mindes en dejlig, varm sommerdag? Og for lige at skue ekstra op for temperaturen: genkalde et minde om et vidunderligt væksthus - Paradehuset ved Gisselfeld? Kom med!Besøget i Paradehuset var del af en pakke: et arrangement af Gardentour, der i sensommeren lavede nogle dagsarrangementer med ture til haver og planteskoler i det sydsjællandske. Min billet gav adgang til Paradehuset og efterfølgende et besøg hos Tidens Staude Design - (jeg har tidligere har lavet et indlæg om hvordan Munkhus holdt et lille foredrag/kursus om binding med havens materialer).


Vejret var en af de typiske for den grå sommer i 2015 - behageligt nok, men ikke strålende sol...som så dog tittede frem af og til alligevel.

På dagen fik vi en fornem modtagelse af Greg Kobett og blev lukket ind af den store gamle port, hvor Stig Lauritsen ventede ved væksthuset med fransk limonade og anekdoter om huset, og ikke mindst hisorien om hvordan de to nu var endt som forpagtere af stedet.
Vi var dog kommet i god tid, så vi også kunne se resten af parken, så vi havde også løst billet ved hovedindgangen og fået lejlighed til at skyde lidt billeder inden der kom alt for mange gæster.

Paradehuset ligger i, hvad der før i tiden var "baghaven"...den del man kun kom i, hvis man skulle af med noget på møddingen eller i staldene. Selvsagt ikke den mest ekponerede del af anlægget. Det siger lidt om tidens skiften, at Paradehuset vel nok er Gisselfelts perle nu.

Når man kommer indenfor er der selvfølgelig fyldt med planter! Det siger næsten sig selv. Og nogle store nogle ind i mellem (ja, træer). Det lykkedes mig ikke at indfange med kameraet og jeg fortabte mig lidt i husets arkitektur, så jeg ikke opfattede navne og den slags. Rundt omkring bliver øjet nemlig fanget af  tablauer som dette, med det fine fuglebur og den, for væksthuse, næsten obligatoriske grotte med tilhørende brønd.
Et kig op i den smukke jernkontruktion. Huset blev i sin tid købt i England og leveret som et byggesæt - et eksempel på en af industrialiseringens nye velsignelser. Sydfacaden er trærammer - i princippet store vinduer - der kan hægtes af for reparation og vedligehold.

Sidefløjene er de egentlige drivhuse, hvor der er blevet "produceret". Bemærk det smukke klinkegulv med det fine sildebensmønster. Ah, en duft af duftgeranier - minder mig om, at sådan nogle skal jeg have anskaffet mig.

Her ser man tydeligere den sirlige bort, der indrammer klinketæppet. Det er en afslutning der kræver godt håndelag for at få så snorlige resultat som her.

Sommerstemning er der masser af!

I baggrunden aner man udgangen til den lille gårdhave.

Som det sig hører til, er her naturligvis også en afdeling med kaktus. De bliver nok aldrig min favorit, men udbuddet af former og forunderlige blomster er jo ret imponerende.

En vandkunst, som både kunne gøre sig i  klassiske omgivelser som disse og i en hel moderne, minimalistisk have. Pludrende vand er altid godt! Især om sommeren.

Haverummet på nordsiden er en blanding af lidt plantesalg og udstilling af varer. Hyggeligt og fortættet i forhold til den store græsplæne, der strækker sig over til den private bolig. Denne side er "den tunge" del af væksthuset med murede, gulpudsede facader.

Nyeste tilføjelse var ved at blive gjort klar til åbning under vores besøg: Skolehave for voksne, et moderne væksthus, som skal bruges til at demonstrere hvordan et drivhus - og en have - kan være rammen om det der på nudansk vel hedder outdoorliving... glæder mig till at se det færdige resultat ved næste besøg.
Se den omhyggeligt lagte belægning! Utroligt flot med den optrukne linie af en smuk grøn glaseret sten.
En særlig detalje er også rammen af de kantstillede sten, som holdes sammen af en bronzeskinne, som er lagt i et fræset spor midt i klinken. Jeg gætter på, at det har kostet et par sten undervejs at få det til at lykkes!
Sidefløjen med kaktus set udefra. Bemærk de smarte lemme under vinduerne til ventilation. Ser det ikke hyggeligt ud med potterne i vinduet?

Hvad: Paradehuset ved Gisselfeld Kloster
v/ Stig Lauritsen og Greg Kobett

Hvor: Gisselfeldvej 3, DK-4690 Haslev

Web: http://www.paradehuset.dk/

UPDATE: Et nærbillede af vingebeslaget, der holder glasrammerne på plads - til ære for Henrik Eriksen ;-)

Kommentarer

 1. Jeg har kun været der en gang...og det var tilbage i 2011, så jeg tror tiden er ved at være inde til snart at kigge forbi der igen. Nu er det alt andet lige også blevet noget nemmere at komme dertil (Vi har jo købt bil)...så tak for lige at minde mig om stedet. Fin reportage du har lavet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther,
   Ja, det ligger jo ikke så tilgængeligt. Men med en bil er det et oplagt mål for en ny tur. Specielt fordi der også er så meget andet smukt og skønt i det område ;-)

   Slet
 2. Det kunn lige netop være rart og skrue lidt op for varmen. Og paradehuset ved Gisselfeld er jo et dejligt sted at opholde sig. Både bygninger og indhold er så smukke.
  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna,
   Det er et meget smukt sted med masser af atmosfære - og heldigvis kommer varmen tættere på, dag for dag!

   Slet
 3. åh sikken parade af en tur, herligt. Jeg har aldrig været på stedet, men det kan jeg godt se at det må vist ændres. For det er da bare et skønt sted efter de billeder du viser.
  Tak kære Henrik at du ville vise dine billeder
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten,
   Velbekomme! Det er så hyggeligt at se på billederne fra sommeren - man oplever tingene en gang til på den måde!
   PS: Tillykke med gevinsten fra Annettes Flora ;-)

   Slet
 4. Must go, Luner på sådan en snefyldt vinterdag. Jeg har faktisk længe luret på om jeg skulle bygge vores orangeri efter samme princip, med store vinduespartier der sættes i ramme. Jeg elsker detaljerne i godt håndværk og arkitektur.
  Nå tilbage til arbejdet.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik,
   Vinduerne her er monteret helt enkelt - simpelthen fastholdt med vridere. Endda på ydersiden, så de er nemme at få af. Fortsat god arbejdslyst!

   Slet
  2. Hej Henrik, ja det kan jeg se. Det virker sgu meget smart. Det er en detalje jeg har noteret mig. Er lige kommet ind og holder fyraften.
   Henrik

   Slet
  3. Godt med fyraften! Jeg har indsat et billede af beslaget der holder rammerne til dig ;-)

   Slet
 5. Hej Henrik.Tak for skønne billeder fra Gisselfeld.
  Det er altid et spændende sted at besøge og var selv dernede sidste år til bondens marked.
  God weekend Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette,
   Selv tak - det bestemt også et sted jeg skal på visit igen.

   Slet
 6. Tak for det dejlige sommerpust. Paradehuset er et af mine mest yndede udflugtsmål, og som du viser flot frem får man nærmest længsel tilbage. Smukke detaljer i dine fotos. Tak og fortsat god aften

  Vinterhilsen fra sybordet
  Kh
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eva,
   Det var faktisk dine billeder fra Paradehuset på Instagram, der gav mig lyst til at lave indlægget - så tak for det!

   Sybordet lyder som et fornuftigt sted at hygge sig på denne tid af året. Man får lyst til at sidde indendøre og "nørkle" med et eller andet.

   Slet
 7. Dejligt indlæg Paradehuset er et magisk og meget meget smukt sted. Jeg får virkelig lyst til at skrive den på listen over places to go næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jeannett,
   Ja det er bestemt turen værd - og så er der jo også så mange andre herligheder at se i området

   Slet
 8. oj, vad tjusigt! Dit vill man ju gärna åka nån gång!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kommer du til det sydsjællandske må du bestemt gøre stop her! Det er et skønt sted - specielt en lun sommerdag :-)

   Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

VIGTIGT HAVEUDSTYR - SOLVOGNEN

Det er vigtigt med det rette grej, hvis man vil have den fulde fornøjelse af den tid man lægger i haven. Spaden skal være skarp og med et godt greb. Beskærersaksen ligge godt i hånden. Og liggestolen god for øjet og egnet til location for indtagelse af kølige drinks!
Sådan en liggestol (eller solvogn er det rettere) har jeg nu. Efter et laaaaaangt tilløb har jeg fået indkøbt et af havens vigtigste møbler. Den forgænger var en hvid plasticsag, som havde gjort det godt og som udmærkede sig ved at kunne klappes sammen og stuves af vejen om vinteren. Eller bare når sommeren var mere normal dansk, med sjaskende regnvejr i ugevis. Den valgte nye model kan ikke klappes sammen, så jeg forudser at den kan regne med at skulle stå ude året rundt.
Det er nu lidt med vilje, for jeg ser for mig at den kan få en ekstra funktion som "udstillingsbænk" i foråret til krukker med tulipaner, og måske også til noget pynteligt i efterårs og -vintermånederne. Grene med lys måske? Lanterner? Who kno…

NYT GRILLKØKKEN

Hvis ikke man skulle grille en masse i netop denne sommer, så ved jeg snart ikke hvornår det skulle være. Når man (som jeg) ikke har en overdækket terrasse eller et andet sted, egnet til at stå i ly for regnen, så er det bare dejligt at det for engang skyld har været en tør sommer. Ok, måske liiiige FOR tør, men med en gasgrill kan det da vendes til i hvert fald en god ting: grillmad!
Jeg har nu fået en grillplads. Ikke et udekøkken, for det kræver efter min mening adgang til rindende vand, og det har jeg ikke lige ved hånden. Men en grill har jeg, og nu også et godt bord at sætte fra på, som også kan tåle varme ting.

Som om det ikke var nok er der nu også installeret en induktionskogeplade, som kan hives frem af en lem i bordet, hvis man skal have kogt nogle kartofler. Eller krabbeklør. Eller porchere østers. Som man nu gør en sommeraften! Med godt med rosé i glasset og hyggeligt selskab.

Der er jo ikke meget plads i haven, men vi har længe savnet en god arbejdsplads ved grillen, og…

På HAVEFOLKET: EN SMUK LINDEALLÈ

Snart et stykke tid siden denne artikel var på - men den handler om et ganske særligt sted, så jeg vil lige linke til den herfra! "En kedelig stribe asfalt kan forvandles til et stykke vej, som man vil nyde at slentre langs, som får omgivelserne til at rette ind, og som endda er et jagtslot værdig. Vi skal besøge en allé og se, hvad sådan en række træer kan gøre for os - og for asfalten."

Læs artiklen her