NOMA's nordiske landskabsbede

Når man er kåret til en af verden bedste restauranter får man mange gæster. Også gæster som ikke skal spise på stedet, men bare lige se hvordan der ser ud. Gennem vinduerne. Måske kan man få et glimt af folk, der sidder og spiser de der rå rejer og levende myrer og alt det andet mærkelige man har hørt om (ja, jeg har ikke haft fornøjelsen af at spise der selv - fik ikke prøvet det i tide inden stjernerne dryssede ned over stedet). Når man hedder NOMA løser man den udfordring på meget elegant vis: Man sætter ikke hegn op for at holde vindueskiggerne på afstand eller blænder ruderne. Nej, man laver da en have!


Med hjælp fra tegnestuen POLYFORM har de fået anlagt nogle bede foran det gamle pakhus der rummer restauranten. Det er selvfølgelig bede der repræsenterer den nordiske natur - eller i hvert fald en stilliseret udgave af den.

Her på kanten af Københavns Havn og som del af et offentligt rum, må man tage visse hensyn, og man har valgt planter, der kan tåle lidt af hvert, og som ikke kræver den store pasning.

(Som man kan se er der en forbipasserende, der liiiige skal se ind af vinduet).

Selvfølgelig giver bedene også gæsterne inde i restauranten noget kønt at kigge på, men mon ikke de er mere optaget af deres medspisende og det der kommer på tallerkenen end i at nyde udsigten?


Som en særlig gimmick (og i øvrigt meget effektivt i forhold til at skabe diskretionsafstand til vinduerne!) har NOMA opstillet 2 bistader som en del af "haven". Honningen skulle efter sigende blive brugt i køkkenet.

Man kan undre sig over at det er muligt for bierne at finde føde nok - bedene i sig selv er jo ikke nok i hvert fald. Men bierne kommer jo vidt omkring, så det er faktisk muligt - selv inde i store byer - at holde bier, for de finder parkerne, vejtræerne, altanerne, ukrudtet og alle de andre blomstrende planter, der trods alt lever i byen.

Det er en ret surrealistisk oplevelse at se de hundredevis af flittige bier, suse ud og ind og i øvrigt opføre sig som om de stod i en fynsk landsbyhave og ikke her midt på stenbroen!

Engelsk græs, græsser og forskellige trædebregner. Stumper af vulkanske sten. Grus. Det er hovedingredienserne i bedene, der er skåret ud af betonen i geometriske former.

Hvor:
Restaurant NOMA
Strandgade 93, 1401 København K

Rådgiver:
POLYFORM



Kommentarer

  1. Interessant, og smart gjort med bede for det værste kiggeri, sidder stadig og undre mig over bierne, men du siger jo det kan lade sig gøre, så det tror jeg på:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mht. bierne så jeg engang en udsendelse, hvor en gut havde bistader på et tag midt i London. Det fik han flere kg honning ud af, så det er åbenbart muligt!

      Slet
  2. Henrivende `hjernefotos´ Henrik, og en fortjent omtale af de herrer i Polyform, Jonas og Thomas, - selv om jeg godt ved at det ikke kun er dem, der sidder med blyanten.

    Jeg ved ikke helt hvad jeg skal mene om projektet!? - er klar over det er indstillet til fornemme priser, og jeg kan heller ikke helt lade være at trække på smilebåndet, fordi det minder mig så meget om 60er og 70´er-stenbedene i parcelhushaverne...de der miniputlandskaber med importerede sandsten, tufsten og lavasten og masser af sjældne sedumurter!?
    Hvis man photoshopper en fiskekutter eller to ind på betonfliserne foran Noma, - ja så har man pludselig noget der ligner både Færøerne og Island i miniformat.
    Og det har vel også sin berettigelse, selvom jeg ikke tror der har været humor med i panlægningen?

    tak for synet og for din seneste kommentar om monsteret på min blog. - den sidder lige i skabet!

    Kjeld

    SvarSlet
  3. Det er skønt med en grøn klat i betonlandskabet og den hjælper nok også NOMAS kunder til at finde døren. Det ser ud som om de har forstørret landskabet som af sig selv skyder frem imellem sprækkerne i betonen på havnen. Jeg er mest til den del der er grøn, får simpelthen lyst til at trække de spredte græstotter imellem lavastenene op, men de vokser muligvis til:-)
    Herligt med et par bistader midt i det hele.

    SvarSlet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

Rhododendronhaven i Rens