Rhododendronhaven i Rens

Gang på gang bliver man forundret over de flotte haver der gemmer sig rundt omkring landet. I lørdags var jeg på besøg i en af dem, nemlig Rodendronhaven i Rens. Vejret var ikke det bedste - men det kunne nu ikke ødelægge dagen!

Haven er en privat villahave hos Tove og Jørgen Jørgensen, der bid for bid har omdannet hele grundet til en perlerække af surbundsbede. De viser gerne haven frem og deler ud af deres erfaringer, så det er ikke kun øjet, der bliver stimuleret ved et besøg. I tiden hvor de mange rhododendron og azaleaer blomster holder de åbent dagligt - men tjek deres hjemmeside for åbningstider.
Noget man bemærker straks er de sirligt skårne kanter, der strammer det frodige grønne rum gevaldigt op. En disciplin jeg ALDRIG ville kunne have. Ifølge parret er det dog også her det meste havearbejde ligger - selve bedene er så tætte efterhånden, at det er begrænset hvor meget der skal luges der.
Haven har nogle og 30 år på bagen, så der er også nogle velvoksne trær mellem buskene. Deres vækst tæmmes lidt og der er overvejende valgt sorter der ikke stryger lige til himmels. Desuden er de opstammet, så de danner rumskabende overstandere.

Der bydes på masser af farver - og der kommer mere, for det var kun omkring 80% af blomsterne der var foldet ud ved vores besøg. 

Det er rhodoerne og azalearne, der er stjenerne her, men mellem dem er der omkring 300 slags hosta, der fylder ud og giver lidt dynamik i det grønne med deres forskellige bladformer og farver.

De mange stenbedsplanter afslutter og blødgør kanten og bidrager også til farveorgiet på dette tidspunkt.

Alle surbundsbedene er bygget op af stenkanter og fyldt op af Jørgens egen "produktion" af komposteret træflis. Det holder omkostningerne nede hvis man kan slippe for det dyre sphagnum - og det lyder da også som en fin bæredygtig løsning. Om end lidt omstændigt.

Planterne er ikke som sådan koordineret efter farve - det er mere højde/drøjde der er afgørende for placeringen. Vi har også at gøre med så højtråbende blomsterpragt, at de nok skal tilkæmpe sig opmærksomhed alligevel!


Tove ville gerne have en blodbøg... men den slags bliver jo kæmpestore. Det er nu lykkedes alligevel med denne podede sort, der har en paraply-lignende vækst og danner en fin kuppel. 





Hvem:
Rododendronhaven Rens v./ Tove og Jørgen Jørgensen

Hvor:
Rens Bygade 41, 6372 Bylderup-Bov

Hvornår:
Se hjemmeside - men i perioden hvor rhododendron og azalea blomstrer.

Web:
www.rhododendronhavenrens.dk

Kommentarer

  1. Tak for turen til Rhododendronhaven i Rens, det var spændende at se.

    SvarSlet
  2. Meget smuk have! Ja, der findes flere skønne haver rundt omkring end man tror!

    SvarSlet
  3. Hvilken smuk have, det må have været en oplevelse. Der findes så mange smukke haver i Danmark og heldigvis or os andre så holder de åbent så vi kan komme nyde dem.
    Lækre billeder du har taget.
    Masser af havehilsner fra Linda

    SvarSlet
  4. Det er med at komme ud og se de skønne åbne haver - men hvordan får man tid?!

    SvarSlet
  5. Tid, Henrik, hvad snakker du om, ved pandelampensskær og de lyse nætter. Tak for turen til Rens, jeg kender godt til havens eksistens, har dog ikke været der endnu, men en dag...Er Otto på Skolen næste Onsdag, så har jeg en plante til jer.
    Venligst
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja Henrik, du om nogen må vide hvordan man udnytter alle døgnets 24 timer med det projekt I har gang ;)
      Har tjekket med Otto - han er på skolen onsdag

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0