Lidt kongelig har man da lov at være...

- på besøg i Gråsten Slots have.

Alle kender vist trappen, hvor kongefamilien stiller op til fotografering, når de er på sommertur i det sønderjyske? Men selv uden den mindste chance for et glimt af personer med blåt bod i årene er slottet - eller rettere haven - et besøg værd.



























I dronning Ingrids tid var det her hun dyrkede sin passion for roser, ja blomster i det hele taget. Det er nu ikke roserne, der dominerer mest her i maj måned og jeg fornemmer da også, at man har prioriteret at lægge hovedvægten på stauder under den seneste renovering for at opnå et mindre vedligeholdelsestungt plantesortiment.



Haven er primært en landskabelig have med de klassiske romantiske indslag: stierne, de blomstrende buske, søer, vandløb, "skov" og omhyggeligt placerede solitære træer. Alt sammen arrangeret som kulisser i et teater, hvor elementerne tilsammen danner scenerier, der både efterligner den omliggende natur, men som også inddrager den i anlægget: lange kig, der rækker langt ud over havens udstrækning og trækker blikket ud over søen, over marker og eng og langs skoven.



Men haven er bestemt også en blomsterhave, blandt andet med lange, brede rabatter med skønne blandinger af løgvækster, grønt bunddække, roser og så masser af stauder. Særligt det store bed ved spejlbassinet lover godt for blomsterfloret i den kommende sommer!



Bemærk også de fantastiske blåregn ved østfacaden - helt overdådige på denne årstid!



Slottet ejes af den danske stat, så selvom det er kongefamiliens "sommerhus", så er haven åben for offentligheden når de ikke selv er på slottet. Benyt dig af det!


Kommentarer

  1. Jeg bor tæt på og er der desværre slet ikke nok. Har dog været der et smut for nylig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Synes faktisk det er en rigtig hyggelig have, selvom størrelsen mere er i park-kategorien. Men er det ikke tit sådan at det der er i nærheden, er det vi besøger mindst? :-)

      Slet
  2. Har aldrig været der, men tænker bestemt at turen skal gå omkring på et tidspunkt. Haveturist i Danmark, en ny og berigende disciplin.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er nok at se på i hvert fald - selvom Danmark er et lille land!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0