tirsdag den 27. august 2013

Åben have hos Tante Grøn

Det er jo en fantastisk sommer vi har i år! Danmark er bare et smukt land - især på denne årstid. Så det er bestemt ingen straf at tilbringe et par timers kørsel gennem landskabet, når man kan nyde sceneriet udenfor undervejs. Det gjorde vi i lørdags, hvor Tante Grøn havde annonceret "Åben Have" i den skønne have på Mors.

Havde ikke set den før, og blev lidt overrasket over at den ikke var større...alligevel var der gået et par timer inden vi tog afsked igen i indkørslen! For der var masser af rum i denne have som skulle opdages og udforskes. Hele tiden nye planter, der dukkede op. Hele tiden små detaljer, der fangede blikket.

Det er de forhåndenværende materialer, der bruges til havens elementer som pergolaer, låger og andet godt. Og de er tydeligvis fabrikeret af en handyman og er utroligt kreativt lavet og med stor fornemmelse for rum. Der en intimitet og.... ja, HYGGE!

Hele tiden dukker der nye kroge op hvor man liiiiige kan sætte sig ned på den bænk eller stol, der selvfølgelig er placeret netop dér til det formål.

Haven er er i sensommeren overdådig frodig, så planterne bogstaveligt talt vælter ud over stier og trapper (ja, haven er anlagt på et meget udfordrende terræn!). Det gør det lidt svært at komme omkring - men nu det er jo heller ikke en udstillingshave, men en have, der er lavet til ejernes helt egen fornøjelse. Og os der er så heldige at få lov at kigge ind!
torsdag den 22. august 2013

Humlemagasinet - 2. del

Som lovet vil jeg også vise de mere farverige sider af Humlemagasinets have (park!)

Lægger ud med en gentagelse af det første billede fra sidste indlæg. Men denne gang vil jeg henlede opmærksomheden på de flotte rafter med humle (naturligvis). De flankerer en sti kantet med lavendel og rækker med pæoner og dahlia. De første afblomstrede, de sidste endnu ikke startet!

Vil - og kan - ikke remse plantenavnene op (de har som princip ikke planteskilte ved planterne!). Så det er vist bare at læne sig tilbage og lade billederne tale for sig selv. Som det vil fremgå er det stilmæssigt en lidt rodet affære. Desuden BEHØVEDE det ikke være så stort...der tilstræbes helt tydeligt en storladen gestus, som var det en have til et slot eller større herregård. Men det er slet ikke nødvendigt - der kunne skabes samme stemning på meget mindre areal og man ville ikke få følelsen af at der skal "fyldes ud" med "noget". Men det oser af skaberglæde og kærlighed til haver og blomster, så man bliver bestemt forført af denne have.

Vil du besøge haven skal du til Fyn og du kan læse mere om stedet, der i øvrigt også rummer flere museer her: http://www.humlemagasinet.dk/


mandag den 19. august 2013

Humlemagasinet - Hæk tema!

Her i sommer besøgte jeg Humlemagasinet på Fyn for at se deres have. Den viste sig nu at have dimensioner af en park - ganske imponerende, når man tænker på at det er etableret indenfor ganske få år. God inspiration for os, der stadig mangler at få råderum over en have, der kan rumme de fleste havedrømme: Man kan nå langt inden pensionen, så det kan nåes endnu!

Denne have er struktureret af en række hække, der på fin vis danner rum. Og rum i rum. Som sådan er det næsten én stor opvisning i hvad man kan opnå med hække: Klippet i bløde, organiske former, stramt klippet som snorlige rammer om roser og andet godt; i klassiske, geometriske figurer som kegler og kugler; i cirkelslag og trimmet minutiøst som i Dronning Ingrids monogram. Og måske mest facinerende: klippet i form som arkitektoniske elementer: en hule eller levende pavillion; en port eller en bue.

De fleste gængse planter er repræsenteret: bøg, taks, liguster, lavendel, buskbom.  Sidstnævnte desværre hårdt ramt af "buskbomsygen".

Fortsættelse med de farvestrålende blomstrende dele følger!fredag den 9. august 2013

Hovedbedet i august


En lille status...Lad mig sige det med det samme: Jeg er ikke tilfreds! Sidste år synes jeg bedet var blevet for rodet, så jeg samlede nogle af de markante planter i større grupper, f.eks. Kugletidslen. Den strategi synes jeg ikke har virket. Godt nok er der ikke en masse oveni hinanden, men til gengæld hakker grupperne bedet op i små dele. Det var jo  ikke meningen - skal netop opleves som én stor masse, med gentagelser, der giver en vis rytme.

Udfordringen er jo at bedet er langt (17 meter) og smalt (fra omkring 80 cm i den ene ende til ca. 1,5 m i den anden). Så det skal både virke når man kigger på langs af det og når man ser lige ind i bedet. Derfor arbejder jeg med at få så meget dybde i bedet, ved at forstærke perspektivet så meget som muligt.

Men det skal også bibrinnge en masse farve til haven - og det har manglet i år: Det er meget grønt i grønt. Godt nok mange forskellige strukturer i løvet, men ikke nok variation i farve. Og slet ikke nok i blomster!

Det skyldes bla. at mine Fingerbøl ikke rigtigt har markeret sig i år. Først troede jeg slet ingen der var, men de dukkede dog op ind imellem alt det andet. De har måske ikke fået lys nok...i hvert fald blev de alt for pjevsede og kunne slet ikke række op over naboerne.

Dernæst er mine Skabiose fuldstændigt forsvundet! De plejer at at flette sig så fint ind i de andre planter, men de er desværre gået bort alle sammen. Øv!

Så var der Riddersporerne...havde købt ekstra nye i foråret, men ak! Sneglene pelsede dem fuldstændigt, og der kom kun nogle enkelte afpillede stande. Dobbelt øv!

Og som om de ikke havde fået guf nok, så pelsede de ækle kryb (sneglene!) også lupinerne. Først her i 2. runde af blomstringen har den ene kommet med blomster. Og planten ser stadig laset ud.

Stormhatten troede jeg var helt væk, men er dog kommet med en enkelt pisten pind...

Så til efteråret skal der flyttes igen - og tyndes ud.


F.eks. bliver drejeblomsterne fjernet hårdt og brutalt. Godt nok er de fine og insekterne er vilde med dem. MEN - de har en meget aggressiv måde at brede sig på, som bare ikke fungerer i dette bed. De tager fuldstændigt over hvis de får lov - det gør de så ikke...

Kærmindesøster forvises til forhaven. De bringer farve i det tidlige forår, men resten af tiden optager de bare plads og får det der halvvisne udseende, der ikke pynter.

Det bliver et hektisk efterår!!!

Mens jeg husker det: Der er også flere GODE oplevelser: Solhattene, Stolt Kavaler og Anisisop ser ud til at komme fint i år! Se, huskede lidt af det positive også!


onsdag den 7. august 2013

Dejlige lavendel

Er jo ret optaget af at "gemme" sommerens dufte, smage og andre sanseindtryk, så når duften af lavendel rammer næseborene, kan jeg jo ikke lade være med forsøge at indfange den på forskellig vis.

I år blev det i første omgang til lavendelsmåkager... De smagte... hvad skal vi kalde det? ...Specielt? Muligvis har jeg overdrevet det med lavendelen - i hvert fald mindede de mere om sæbe end småkager...

Herefter har jeg begræset mig til kun at anvende dem udvortes. Ville lave en krans. Men tålmodigheden slap op, så det blev kun til en lysmanchet. Meget sød og velduftende!mandag den 5. august 2013

Dahlia succes!!!

Efter meget skiftende resultater med dahlia, må jeg konstatere at mit forsøg med plantekasser har givet bonus! Alle 6 stk. har klaret den fint (på nær noget sneglebid), alle har mange knopper, og de 5 har blomstret. Her i haven er alt typisk 14 bagefter resten af landet , så det er vist meget godt!

Jeg har et lidt anstrengt forhold til alle de farver og faconer på dahlia og har bestemt forsøgt at udvise mådehold da de blev anskaffet...

Alligevel er der ikke den store harmoni i det "bed" - løvfarve, højde, farver og typer stritter lidt i alle retninger. Alligevel er det en stor tilfredsstillelse at se dem skyde i højden og udfolde deres små-vulgære blomster, der ligner noget fra en tropisk regnskov - og ikke en forblæst lille vestkysthave!


Bisty

Snowflake

Excentrique

Dahlia har fået følgeskab af nogle Zinnia i år

Også Kæmpe Jernurten har fået et par pladser her...De klæder ikke de dominerende dahlia...men giver dog lidt luftig lethed til arrangementet.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...