Gå videre til hovedindholdet

Græskar - en forunderlig frugt

Regn og rusk! Nu er det ved at være alvor med det efterår. Ser på staklerne, der forsøger at trodse elementerne for at få hængt valgplakater op... Behøver de altså ikke gøre for min skyld.

Har nemlig travlt med så meget andet: har fået 2 kæmpe græskar af naboen, som har pyntet uden for døren i nogle uger. Nu har det ene fået lidt kreativt skamfering, mens det andet bid for bid er blevet omsat til suppe, tærte og syltede græskar. Og der er stadig halvdelen tilbage. Skulle man gøre noget alvorligt ved sult i verden må jeg hermed anbefale græskar! Synes det er nogle forunderlige frugter (det er en frugt, ikke?), som jeg helt sikkert skal have nogle af når jeg får noget mere jord at boltre mig på.

Ville egentlig lave en lygtemand af det græskar, der blot skulle pynte - men har oplevet at de ikke holder så godt når man laver alle de huller i skallen. I stedet har jeg ridset i overflade, og lavet en drabelig edderkop inklusiv spind. Kom i tanke om at jeg i gemmerne havde et gammelt sæt "knive" til at skære i linolium med (til linoliumstryk). Viste sig vældig velegnede! Stregerne lyser op når man sætter lys i, vældig flot, men det lykkedes mig ikke at få et billede der kunne gengive det.

Opskrifter følger længere nede. Ha en god efterårsstorm de kommende dage!


Syltede græsker - af den søde slags
Kog:
2 1/2 dl eddike
500 g sukker
1/3 stang vanilje
2x3 cm frisk ingefær
per 1 kg græskar (skåret i 5 cm lange stykker)
Kog til græskarene er klar i det. Hæld på skoldede glas. Tilsæt evt. Atamon til vædsken inden du hælder den op.

------------------------------------------------------

 Nem græskartærte
1 syrligt æble
Nok græskar til at dække tærten...
1/4 l piskefløde 38 %
1 portion sød mørdej (ja, jeg har brugt en købt)
4 spsk rørsukker
stødt kanel

Skræl og skær græskar og æbler i tynde skiver. Rul dejen ud i ½ cm tykkelse, og læg den i en tærteform. Bliver en tynd tærte, så kan også bare lavet på bageplade og skæres ud i snitter.
Læg skiver af græskar og æbler i dejen og drys med kanel og sukker (man KAN godt bruge mere sukker).
Bag tærten ved 185 °C i ca. 15-20 min.
Server pisket flødeskum til.


Kommentarer

  1. Hej Henrik, det ser godt nok lækkert ud med den tærte, den ville hygge her på bordet til aftenkaffen. Og syltede græskar mums.
    Du er en mand med mange talenter, det er vist da ikke lige sådan at lave et edderkoppespind og en edderkop på et græskar. Super flot lavet.
    Hygge hilsner fra Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Den smagte skam også godt, tærten. Godt at trøste sig med sådan en efterårsdag.
      Ikke stor kunst med det græskar...men tror jeg har teknikken på plads næste år :)

      Slet
  2. Det skal prøves - har 3 skønne eksemplarer liggende ved hoveddøren, men snart må de spises. Fik faktisk lidt af et chok da jeg så din collage, for lige først lignede det fotos herfra;0) - Nåede at tænke. "De fotos kan jeg da ikke huske, at jeg har taget"...Hm...

    Dejlig hyggedag fra Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Græskar kan ganske vist have lidt unik personlighed hver især...men overordnet ligner de hinanden ret meget:-)

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Pergola - nu sker der noget!

Et projekt, der har være længe undervejs...MEGET længe! Der er blevet tegnet og tænkt. Grublet og målt. Flyttet rundt og testet. Og nu er den der: Pergolaen! Næsten... der mangler liiiiige...og...og...
Men nu er det til at se en ende på, og den ene beslutning begynder at give den næste, og jeg er meget tilfreds! Vi har savnet et "sted" til en spiseplads, hvor der også kunne blive plads til et godt sted at grille. Og gerne noget fast solafskærmning, for parasoller og vestenvind er bare en dårlig kombination. Så måtte der også gerne være et rum- og lægivende element i haven - gerne noget som kunne få det grønne med op i højden. Svaret blev en pergola. En af de lidt større, hvilket i sig selv gav lidt udfordringer mht. dimensionering.

Vi endte med at lægge os op af carportens konstruktion. Ikke at den er særlig køn, men realiteten er, at den kommer til at stå der mange år endnu, og nogle gange må man bare bygge videre på det grundlag der nu engang er. Det har nu vist sig slet …

Jo, man kan godt dyrke ting i sin belægning

Der er én ting jeg har haft særlig stor succes med at så, og det er Kæmpejernurt. Og der er én ting jeg bare ikke har kunnet få til at spire, og det er dild. Begge dele mødes i skøn forening i pigstenene langs sydfacaden af huset og der er lagt op til en sensommer med vuggende skærme i lilla og limegrønt. NICE!
Vi starter med historien om dilden. Jeg har forsøgt MANGE gange at så denne skønne plante. Direkte i bedet det ene sted og det andet sted, i halvskygge og i sol. I sandet jord, leret jord, i gammel jord i ny jord. I potte og på friland. Uden held. Men så fandt nogle frø vej til pigstene og VUPTI! Så var der dild!

Historien om Kæmpejernurten starter hjemme i køkkenet, hvor 1. generation blev fremelsket. Jeg havde på det tidspunk ikke gjort mig så mange erfaringer med såning, så det var derfor med særlig stor tilfredsstillelse at jeg kunne konstatere, at rigtigt mange frø havde spiret,og siden at de overlevede til fine planter. Disse klarede turen ud i haven og har gennem flere …

#GROWSOMESHIT! CPH Garden

Man skal vist være ualmindeligt tungnem, for ikke at have opfattet, at der netop er foregået noget helt usædvanligt i den danske haveverden. Haveselskabet har arranget et stort haveshow, CPH Garden, efter forbillede fra de engelske af slagsen! Instagram, Facebook og havebloggene er svømmet over med lækre fotos, referater af hvem, der vandt hvad, og hvad haveshowet har budt på af indhold eller mangel på samme. Så det undlader jeg at bruge krudt på!
Selvfølgelig er det Chelsea, der er den store inspiration, men det er mit indtryk, at man ikke ville forsøge at konkurrere med den store diva - det ville også være en uværdig kamp. I stedet har man forsøgt at finde sin egen, danske version. Havefolkets svar på Roskilde. Kniber man øjnene sammen og træder et par skridt tilbage, så er det vist lykkedes ret godt. Haveselskabet kan i hvert fald godt klappe sig selv på skuldrene! Eller i hvert fald den ene.

Det danske havefolk er en broget skare. Nogle er ikke bange for kemi, nogle sværger til ø…