Gå videre til hovedindholdet

De sidste æbler, henkogning og tærte!

Tid til at høste de sidste æbler! På espalierne var det Rubinola Balkon, der sad tilbage - nu med en fantastisk orangerød farve. De andre var fra det gamle træ med Ingrid Marie. Som det fremgår at billedet er de høstet lige tidligt nok til at de har fået den flotte røde farve. Men sådan måtte det blive - de begyndte at dratte af træet og da jeg forsøgte at plukke de helt modne, slap de andre også grenene. Og med betonsten og junglen af Hortensia og andet godt under træet ville de være tabt hvis de alle faldt af sig selv. Men de var jo så også plukkemodne. Så en hurtig beslutning blev at redde så meget som muligt nu, også satse på at lade æblerne modne det sidste i kasser på loftet.

Resultatet blev et par kasser med KÆMPE Ingrid Marie - noget af en kontrast til sidste år hvor vi ikke fik et eneste. Ser ud til at den nye rutine med beskæring endelig bærer frugt - bogstaveligt talt!!!

Nu er de så sorteret og fordelt i flere kasser så de ligger pænt i ét lag og placeret på loftet.


Af de først høstede æbler har vi kogt mos i flere omgange - det kan bruges til så mange ting i køkkenet! Det sidste batch har jeg desuden henkogt - første forsøg med den konserveringsmetode. Spændt på om det kan holde sig og om smagen forbliver ok?



Der må selvfølgelig også bages noget - de mindre pæne æbler kan jo passende stoppes i en tærte...kommer også nogle af vores blåbær i ...og på den måde er det jo NÆSTEN sundt at synde  :-)
Opskrift følger nederst på siden!






















Ingredienser:
2 Æg
180 gram sukker
100 gram smør, smeltet
120 gram hvedemel
korn fra 1/4 stang vanilie
 ca. 3 æbler
ca. 1 dl blåbær
1 håndfuld mandler, usmuttede
5 spsk. sukker
2 spsk. vand

Smør/rasp til form.

Pisk æg, sukker og vanilie sammen. Tilsæt smeltet smør og mel, rør dejen sammen og bred den ud i en smurt, raspdrysset tærteform (26 cm i diameter). Skræl æblerne, skær dem i stykker, fordel dem over dejen og tryk dem lidt ned i massen. Fordel blåbærrene og giv også nogle af dem et tryk ned i dejen. Drys med hakkede mandler. Kog sukker og vand til en sirup og dryp den ud over kagen. Sæt formen i ovnen på nederste rille ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 30 minutter.

Kommentarer

  1. Jeg har læst, at æblerne kan modne videre ude i haven i kasserne, så det er nok tidligt nok at få dem på loftet.

    SvarSlet
  2. Mon det er for at få lys at de skal stå ude? Jeg er dog lidt bekymret for frosten, som de vel ikke har godt af når de er plukket?
    Har i øvrigt læst at netop Ingrid Marie faktisk først udvikler sin smag flere uger efter at det er plukket - så åbenbart er "lagring" det helt rigtige...

    SvarSlet
  3. Dejligt med æbler, hel klart en mangelvare i vores have, men i et lejet hus kommer der altså ikke frugttræer i jorden. Tarte tartin er også værd at lave.........

    SvarSlet
    Svar
    1. Joh, klart at du foreslår en FRANSK tærte! Og ja, sådan en fætter skal jeg da prøve at lave, nu da vi har så mange æbler at øve os på. Klogt at vente med at plante frugttræer til I selv kan høste frugterne - bogstaveligt talt!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

En ommer... pergola version 2.0

Den var ellers så fin pergolaen. Og der var lagt en del timers arbejde i den - endda på trods af hold i ryggen. Men der var også en vis tvivl. Var den nu landet helt rigtigt? Efter nogen overvejelse blev beslutningen taget: pergolaens lameller skulle skiftes ud. Og så var det ellers bare om at gå igang og få det gjort. Det er den værste type af arbejde: At gøre noget om, man lige HAR lavet! Men erfaringen siger, at det gælder om få rykket så snart man kan se at noget er galt...enten begynder man at "vænne sig til det" og lærer at "leve med det". Eller også så er kimen lagt til mange års ærgelser over at man ikke gjorde noget i tide.

Så lamellerne røg ned. Og hvorfor så det? For det første begyndte de ret hurtigt at vride sig, nogle af dem allerede mens de blev monteret - det ville vi ikke kunne holde ud at se på i længden. For det andet kom vi mere og mere til at holde af det rå træ - altså uden maling. Og for det tredje, så skyggede lamellerne ikke nok. Eller re…

Et rabarberdrivhus

Der er ikke plads til den store køkkenhave på vores grund. Vi producerer dog lidt eget grønt - bla. lidt rabarber. Det er nemlig netop sådan en lille ting som kan sprede stor glæde. Måske fordi det er noget af det første der kan høstes, og vi er så grådige efter den slags her i de første forårsmåneder?

Men kan man få rabarberne til at give noget ENDNU TIDLIGERE?! Jeg har lavet et lille forsøg med at sætte dem i deres eget lille rabarber-drivhus. Det ser ud til at have sat lidt ekstra fut i dem!

Til venstre: En plastkasse bliver placeret over den spæde rabarber d. 19. marts. Den er klodset lidt op med nogle småsten så luften kan cirkulere lidt. Og et par sten ovenpå for at blæsten ikke skal tage den!

Til højre: D. 9. april er der kommet gang i væksten. Man kan se der er lidt lunere luft inde i boksen.



Til venstre: D. 22 april. En lille kube af rabarber! Jeg tænker, at nu må den slippes fri, ellers vil jeg tro bladene begynder at tage skade af være klemt op mod plastik-"ruden".

T…

#GROWSOMESHIT! CPH Garden

Man skal vist være ualmindeligt tungnem, for ikke at have opfattet, at der netop er foregået noget helt usædvanligt i den danske haveverden. Haveselskabet har arranget et stort haveshow, CPH Garden, efter forbillede fra de engelske af slagsen! Instagram, Facebook og havebloggene er svømmet over med lækre fotos, referater af hvem, der vandt hvad, og hvad haveshowet har budt på af indhold eller mangel på samme. Så det undlader jeg at bruge krudt på!
Selvfølgelig er det Chelsea, der er den store inspiration, men det er mit indtryk, at man ikke ville forsøge at konkurrere med den store diva - det ville også være en uværdig kamp. I stedet har man forsøgt at finde sin egen, danske version. Havefolkets svar på Roskilde. Kniber man øjnene sammen og træder et par skridt tilbage, så er det vist lykkedes ret godt. Haveselskabet kan i hvert fald godt klappe sig selv på skuldrene! Eller i hvert fald den ene.

Det danske havefolk er en broget skare. Nogle er ikke bange for kemi, nogle sværger til ø…