De sidste æbler, henkogning og tærte!

Tid til at høste de sidste æbler! På espalierne var det Rubinola Balkon, der sad tilbage - nu med en fantastisk orangerød farve. De andre var fra det gamle træ med Ingrid Marie. Som det fremgår at billedet er de høstet lige tidligt nok til at de har fået den flotte røde farve. Men sådan måtte det blive - de begyndte at dratte af træet og da jeg forsøgte at plukke de helt modne, slap de andre også grenene. Og med betonsten og junglen af Hortensia og andet godt under træet ville de være tabt hvis de alle faldt af sig selv. Men de var jo så også plukkemodne. Så en hurtig beslutning blev at redde så meget som muligt nu, også satse på at lade æblerne modne det sidste i kasser på loftet.

Resultatet blev et par kasser med KÆMPE Ingrid Marie - noget af en kontrast til sidste år hvor vi ikke fik et eneste. Ser ud til at den nye rutine med beskæring endelig bærer frugt - bogstaveligt talt!!!

Nu er de så sorteret og fordelt i flere kasser så de ligger pænt i ét lag og placeret på loftet.


Af de først høstede æbler har vi kogt mos i flere omgange - det kan bruges til så mange ting i køkkenet! Det sidste batch har jeg desuden henkogt - første forsøg med den konserveringsmetode. Spændt på om det kan holde sig og om smagen forbliver ok?



Der må selvfølgelig også bages noget - de mindre pæne æbler kan jo passende stoppes i en tærte...kommer også nogle af vores blåbær i ...og på den måde er det jo NÆSTEN sundt at synde  :-)
Opskrift følger nederst på siden!






















Ingredienser:
2 Æg
180 gram sukker
100 gram smør, smeltet
120 gram hvedemel
korn fra 1/4 stang vanilie
 ca. 3 æbler
ca. 1 dl blåbær
1 håndfuld mandler, usmuttede
5 spsk. sukker
2 spsk. vand

Smør/rasp til form.

Pisk æg, sukker og vanilie sammen. Tilsæt smeltet smør og mel, rør dejen sammen og bred den ud i en smurt, raspdrysset tærteform (26 cm i diameter). Skræl æblerne, skær dem i stykker, fordel dem over dejen og tryk dem lidt ned i massen. Fordel blåbærrene og giv også nogle af dem et tryk ned i dejen. Drys med hakkede mandler. Kog sukker og vand til en sirup og dryp den ud over kagen. Sæt formen i ovnen på nederste rille ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 30 minutter.

Kommentarer

  1. Jeg har læst, at æblerne kan modne videre ude i haven i kasserne, så det er nok tidligt nok at få dem på loftet.

    SvarSlet
  2. Mon det er for at få lys at de skal stå ude? Jeg er dog lidt bekymret for frosten, som de vel ikke har godt af når de er plukket?
    Har i øvrigt læst at netop Ingrid Marie faktisk først udvikler sin smag flere uger efter at det er plukket - så åbenbart er "lagring" det helt rigtige...

    SvarSlet
  3. Dejligt med æbler, hel klart en mangelvare i vores have, men i et lejet hus kommer der altså ikke frugttræer i jorden. Tarte tartin er også værd at lave.........

    SvarSlet
    Svar
    1. Joh, klart at du foreslår en FRANSK tærte! Og ja, sådan en fætter skal jeg da prøve at lave, nu da vi har så mange æbler at øve os på. Klogt at vente med at plante frugttræer til I selv kan høste frugterne - bogstaveligt talt!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære opslag fra denne blog

Larver i potter

ÆBLE ESPALIER - DO'S AND DON'TS

En ommer... pergola version 2.0