Gå videre til hovedindholdet

De sidste æbler, henkogning og tærte!

Tid til at høste de sidste æbler! På espalierne var det Rubinola Balkon, der sad tilbage - nu med en fantastisk orangerød farve. De andre var fra det gamle træ med Ingrid Marie. Som det fremgår at billedet er de høstet lige tidligt nok til at de har fået den flotte røde farve. Men sådan måtte det blive - de begyndte at dratte af træet og da jeg forsøgte at plukke de helt modne, slap de andre også grenene. Og med betonsten og junglen af Hortensia og andet godt under træet ville de være tabt hvis de alle faldt af sig selv. Men de var jo så også plukkemodne. Så en hurtig beslutning blev at redde så meget som muligt nu, også satse på at lade æblerne modne det sidste i kasser på loftet.

Resultatet blev et par kasser med KÆMPE Ingrid Marie - noget af en kontrast til sidste år hvor vi ikke fik et eneste. Ser ud til at den nye rutine med beskæring endelig bærer frugt - bogstaveligt talt!!!

Nu er de så sorteret og fordelt i flere kasser så de ligger pænt i ét lag og placeret på loftet.


Af de først høstede æbler har vi kogt mos i flere omgange - det kan bruges til så mange ting i køkkenet! Det sidste batch har jeg desuden henkogt - første forsøg med den konserveringsmetode. Spændt på om det kan holde sig og om smagen forbliver ok?



Der må selvfølgelig også bages noget - de mindre pæne æbler kan jo passende stoppes i en tærte...kommer også nogle af vores blåbær i ...og på den måde er det jo NÆSTEN sundt at synde  :-)
Opskrift følger nederst på siden!






















Ingredienser:
2 Æg
180 gram sukker
100 gram smør, smeltet
120 gram hvedemel
korn fra 1/4 stang vanilie
 ca. 3 æbler
ca. 1 dl blåbær
1 håndfuld mandler, usmuttede
5 spsk. sukker
2 spsk. vand

Smør/rasp til form.

Pisk æg, sukker og vanilie sammen. Tilsæt smeltet smør og mel, rør dejen sammen og bred den ud i en smurt, raspdrysset tærteform (26 cm i diameter). Skræl æblerne, skær dem i stykker, fordel dem over dejen og tryk dem lidt ned i massen. Fordel blåbærrene og giv også nogle af dem et tryk ned i dejen. Drys med hakkede mandler. Kog sukker og vand til en sirup og dryp den ud over kagen. Sæt formen i ovnen på nederste rille ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 30 minutter.

Kommentarer

  1. Jeg har læst, at æblerne kan modne videre ude i haven i kasserne, så det er nok tidligt nok at få dem på loftet.

    SvarSlet
  2. Mon det er for at få lys at de skal stå ude? Jeg er dog lidt bekymret for frosten, som de vel ikke har godt af når de er plukket?
    Har i øvrigt læst at netop Ingrid Marie faktisk først udvikler sin smag flere uger efter at det er plukket - så åbenbart er "lagring" det helt rigtige...

    SvarSlet
  3. Dejligt med æbler, hel klart en mangelvare i vores have, men i et lejet hus kommer der altså ikke frugttræer i jorden. Tarte tartin er også værd at lave.........

    SvarSlet
    Svar
    1. Joh, klart at du foreslår en FRANSK tærte! Og ja, sådan en fætter skal jeg da prøve at lave, nu da vi har så mange æbler at øve os på. Klogt at vente med at plante frugttræer til I selv kan høste frugterne - bogstaveligt talt!

      Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Endnu en pergola

Jeg har jo helt glemt at vise min nyeste(!) pergola frem!  Det er en fin, mindre udgave af "spiseplads-pergolaen", med nogenlunde samme konstruktionsprincip. Det er en let overdækning, som skal dele den bagerste del af haven op som et selvstændigt rum, og danne et lille, nyt haverum ud for udgangen til haven.


Det har hele tiden været ønsket, at det kunne blive skabt en lille niche hvor man kunne sidde lidt i læ og nyde morgensolen. Der har været diverse midlertidige installationer, men nu er rummet kommet på plads. Det er et skønt sted at sidde og der er noget særligt hyggeligt ved at sidde under et "tag" - også selv om det blot er nogle skyggegivende lameller.




På bagsiden er arbejdsbordet blevet integreret så der nu er at godt og solidt sted at stå og rode med potter eller lege værksted. Pladen kan fortsat tages af og sættes på bukke hvis der brug for mere albuerum - eller en opdækning til østersparty i haven!


Nu skal den blot få lov at blive lidt vejrbidt og få …

Kvædeflæsk

Så er det vist på tide med et indlæg! Eksamenslæsning, hold i ryggen og andre gode undskyldninger har holdt mig fra tasterne - men nok om det! I mellemtiden er det for alvor blevet efterår (vinter?) og vi trækker os mere og mere ind i varmen og tørvejret med vores sysler. Og hvad kan være bedre end søde sager af havens frugter?


Nu er det nemlig tid til at få noget ud af årets høst af kvæder. Vores lille kvæde-espaliet har i år kvitteret med 10 store, smukke, velduftende citrongule frugter - mere end rigeligt til vores forbrug. Nu er der jo altid et vist spild: sneglene har fået sat sine spor, det samme har fuglene, ligesom en tur på jorden også udløser stød, som må skæres bort. Men der er skal ikke så meget frugt til... 
Første batch gået til kvædegele, hældt direkte på flade glas. Når kvædemassen ikke får lov at tørre, bliver den i stedet til en dejlig gele perfekt til ost eller bare direkte på godt brød. I år prøvede jeg at findele de kogte kvædestykker med håndmikseren (succes!) i s…

Æble espalier - dos and don'ts

En af de markante forandringer vi lavede i haven for nogle år siden var, at fjerne et bræddehegn ud mod marken og erstatte det med et langt espalier af æbletræer. Jeg har samlet lidt op på erfaringerne med det, her 4 år efter. 


Jeg har valgt et æbleespalier i stedet for et hegn eller en hæk ud mod naboens mark, fordi jeg gerne ville have noget der var mere åbent end et hegn - bla så det var muligt at have stauder på skyggesiden. Samtidigt skulle det lukke af for indkik om sommeren - men give os udsigten tilbage igen om vinteren! At det så også kunne give os frugt var en ekstra bonus!

Jeg har "snydt" og langt hen ad vejen brugt træets grene til at lave alle etager på en gang. Tænkte at jeg jo altid kunne fjerne dem og lade nye komme frem hvis der var brug for en bedre placering.
Må dog konstatere, at træet ikke er så villig til at skyde fra stammen når først det er etableret, så vil man styre formen helt må man gå den slagne vej og danne en etage om året. Jeg må indtil videre…