Gå videre til hovedindholdet

Bernstorffsparken

Puha, det er hårdt at være væk fra haven i længere tid - men sådan må det være af og til, der er jo trods alt andet i livet... Har i stedet trøstet mig ved at se billeder fra mine ynglingshaver. Og her er en af dem - min "genbo" Bernstorffparken. Berømt og berygtet som hundelufteparadis (og ja, læg dig ikke på græsset uden at se dig GODT for!!!). 

Det er en stor park, der spænder fra en "vild", skovagtig del til den mest pussenussede rosenhave ved Dronning Louises Tehus. Ved søen er der store gamle rhododendron og ved det der tidligere var Bernstorffs Slots køkkenhave er der nu flotte espalierede æbletrær, formet på forskellig vis. Det var her jeg fik inspirationen til æblehegnet i Ballum. 
Flere af de gamle drivhuse er bevarede, bla. det smukke Paradehus, som nu udlejes til bryllupper og fancy receptioner. Kom og kig, løb en tur, luft din hund - men tag lige at ryd op efter den, ikk!? Kommentarer

 1. Bernstorffparken er skøn, især drivhusene er smukke og et eksempel på håndværk hvor æstetik har spillet sammen med funktion. Jeg elsker paradepladen foran til de sarte vækster, her kan ejeren rigtig vise sig frem. Hyggeligt at møde Jer i kjeld slots vidunderlige have.
  henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er et dejligt sted - specielt på denne tid!

   Også hyggeligt at møde Jer - håber I slap forbi boderne uden alt for stort træk i tegnebogen!
   Hilsen Henrik

   Slet
 2. Hej
  I lighed med jer andre, så er jeg også en stor beundrer og en taknemmelig bruger af Bernstorffsparken.
  Til foråret skal min datter, Marie, konfirmeres, og da vi for et par måneder siden så, at der blev afholdt et mindre aftenselskab inde i det smukke drivhus overfor Dronning Louises Tehus, kom vi til at tænke på, om man måske kunne holde festen derinde..(vi bliver ikke så mange).
  Men jeg kan ikke finde en adresse at skrive til, og heller ikke et officielt navn på den fine bygning.
  Måske skal man leje Paradehuset for at få adgang til drivhuset..?

  Kan det tænkes, at du kan være os behjælpelig med et svar?
  På forhånd mange tak
  Mvh. Carina Kock

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina

   Det drivhus der udlejes HEDDER Paradehuset. Det udlejes seperat, men man har adgang til toilet i Dronning Louises Tehus. Det er Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, der udlejer det - de kan kontaktes på mail: slotshave@slke.dk

   Oplysninger om priser osv. finder du her: http://www.slke.dk/afhold-arrangement/pavilloner-i-slotshaverne/paradehuset/

   God fornøjelse!

   Med venlig hilsen
   Henrik

   Slet

Send en kommentar

Læg endelig en kommentar - det er altid spændende at høre andres tanker om havelivet og det der følger med!

Populære indlæg fra denne blog

Pergola - nu sker der noget!

Et projekt, der har være længe undervejs...MEGET længe! Der er blevet tegnet og tænkt. Grublet og målt. Flyttet rundt og testet. Og nu er den der: Pergolaen! Næsten... der mangler liiiiige...og...og...
Men nu er det til at se en ende på, og den ene beslutning begynder at give den næste, og jeg er meget tilfreds! Vi har savnet et "sted" til en spiseplads, hvor der også kunne blive plads til et godt sted at grille. Og gerne noget fast solafskærmning, for parasoller og vestenvind er bare en dårlig kombination. Så måtte der også gerne være et rum- og lægivende element i haven - gerne noget som kunne få det grønne med op i højden. Svaret blev en pergola. En af de lidt større, hvilket i sig selv gav lidt udfordringer mht. dimensionering.

Vi endte med at lægge os op af carportens konstruktion. Ikke at den er særlig køn, men realiteten er, at den kommer til at stå der mange år endnu, og nogle gange må man bare bygge videre på det grundlag der nu engang er. Det har nu vist sig slet …

Jo, man kan godt dyrke ting i sin belægning

Der er én ting jeg har haft særlig stor succes med at så, og det er Kæmpejernurt. Og der er én ting jeg bare ikke har kunnet få til at spire, og det er dild. Begge dele mødes i skøn forening i pigstenene langs sydfacaden af huset og der er lagt op til en sensommer med vuggende skærme i lilla og limegrønt. NICE!
Vi starter med historien om dilden. Jeg har forsøgt MANGE gange at så denne skønne plante. Direkte i bedet det ene sted og det andet sted, i halvskygge og i sol. I sandet jord, leret jord, i gammel jord i ny jord. I potte og på friland. Uden held. Men så fandt nogle frø vej til pigstene og VUPTI! Så var der dild!

Historien om Kæmpejernurten starter hjemme i køkkenet, hvor 1. generation blev fremelsket. Jeg havde på det tidspunk ikke gjort mig så mange erfaringer med såning, så det var derfor med særlig stor tilfredsstillelse at jeg kunne konstatere, at rigtigt mange frø havde spiret,og siden at de overlevede til fine planter. Disse klarede turen ud i haven og har gennem flere …

Jagten på den utro tulipan

Jeg troede, jeg havde fået ram på dem alle. Men nej. Der dukkede igen i år nogle af de fejlfarvede tulipaner op i bedet. Og med fejlfarvet mener jeg "Den Forbudte Farve" - RØD. Den tolerer vi bare ikke her på matriklen, ok? Det er forsat degenerede udgaver af blå papegøjetulipaner, Blue Parrot, der spøger. Smukke var de, da de stod med de store fyldige hoveder med du smukt fligede kronblade. Farven skiftede i løbet af blomstens levetid fra mørk lilla til en fin lavendelblå/rosa farve. Alt godt. Men allerede året efter skete katastrofen. De blomstrende løg dukkede op med en ækel rød farve og med lidt grovere hoveder.

Jeg kiggede på dem en tid, men måtte bare konstatere, at dette kunne jeg ikke leve med. Nogle hoveder blev resolut klippet af for ikke at skæmme de andre tulipaner (jeg havde jo suppleret med flere løg året efter...).

Strategien blev så ændret til direkte at grave tulipanerne op - det var jo ikke sådan, at de ville komme på bedre tanker og vende tilbage til den…